HVEM ER PETER WENDELBOE?


Peter Wendelboe
Svalesvinget 2, 9493 Blokhus
Mobil/SMS: (45) 40208801
Fastnet; (45) 98249480
Email: peter@wendelboe.dk


Sådan vedligeholdes Det Nye Kunstnyt.dk:

Kunstneren og idémanden bag det nye Kunstnyt.dk er multimedie-kunstneren Peter Wendelboe, Blokhus. Han er opfinderen af SmartCMS - verdens første online content management system til veligeholdelse af websider.

Peter Wendelboe er født i Aalborg 1942. Han blev klassisk-sproglig student fra Rønde Kursus 1963, og har siden læst både teologi og jura på Aarhus Universitet og taget lærereksamen på Silkeborg Seminarium med en overbygning fra Lærerhøjskolen i København.

Han har udstillet som maler, billedhugger, keramiker og grafiker siden 1965, bl.a. på Charlottenborgs Forårsudstilling, Kunstnernes Efterårsudstilling og Kunstnernes Påskeudstilling. Han har solgt til Statens Kunstfond og været censor på Charlottenborg. Og så har han stået ved den gamle redaktør, Preben Juul Madsens side, lige fra starten i 1998.

Musik, revyer og E-bøger
Peter Wendelboe har også komponeret musik siden 1957, og i 1960 debuterede han som digter, da han i det ganske unge danske TV læste op af sine digtsamlinger. Siden har han ledet klassisk sangkor og traditionelt jazz-band samt skrevet og instrueret adskillige lokalrevyer. Han var den første, der i Danmark med sit kor og orkester opførte musicalen "Jesus Christ Superstar", kun få måneder efter urpremieren på Broadway.

I 1997 oprettede han Danmarks første E-bogs forlag, Book-A-Book, med E-bøger, der udover tekstsider også kan spille musik og vise video-clips, når man blader i bøgerne.

Peter Wendelboe debuterede som portrætmaler som 10-årig i 1952, og har siden udstillet mange steder i Skandinavien. I anledning af hans 80-års dag i 2022 udgav hans søn, forfatteren Hans Wendelboe Bøcher, en rigt illustreret bog om hans kunst gennem 70 år, med forord af Bertel Haarder, og samtidig blev det til en restrospektiv kunstudstilling i Assistentboligen ved Hirtshals Fyr, der nu er en kunstbygning.

Bogen kan købes i boghandelen for 198 kr, eller i en personligt signeret udgave til Kunstnyts læsere. Spørg her: peter@wendelboe.dk.

Pionér på internettet
I midten af 1970'erne begyndte Peter Wendelboe som en af de første i verden at arbejde med computergrafik. Det var dengang med meget små virkemidler. Da internettet blev givet fri i 1990, blev han under den første Golf-krig engageret af den amerikanske tv-station CNN i Atlanta, Georgia, USA til at deltage i arbejdet med at udvikle verdenshistoriens allerførste netbaserede nyhedsformidling: CNN NEWSROOM. I Weilbachs Kunstnerleksikon omtales han som Europas første multimedie-kunster. Det skyldes, at han nu i 62 år har publiseret en multimedia julekalender - hvert år med et nyt emne om dansk kultur. Men kan se de seneste årgange på adressen http://julen.nu.

Siden internettes start i 1990 har han løst internetbaserede opgaver for virksomheder, foreninger og private over hele verden. I begyndelsen var det kun muligt at skabe "skærmbilleder" ved hjælp af grønne eller gule bogstaver på en brun eller grå skærm. Farver, billeder, lyd og video var dengang ikke muligt.

Men da internettet i 1995 blev udvidet med den grafiske brugerflade, skabte han verdens første interaktive administrationsmodul, DIMS (Dansk Internet Medie Service), så brugerne uden kendskab til HTML eller programsprog kunne oploade tekster, billeder, video og lyd.

Dengang var navnet CMS (Content Management System) ikke opfundet. Men det er nu blevet den almindelige betegnelse for et brugervenligt web administrationssystem.

I 1996 blev systemet navngivet StartSmart - senere SmartCMS - og installeret på servere i Californien. De følgende 28 år udviklede Peter Wendelboe systemet med mere end 500 brugervenlige administrationsmoduler, så SmartCMS 2023 nu er markedets mest udviklede web-vedligeholdelses-system, der dækker enhver tænkelig internetbaseret opgave, lige fra alm. hjemmesider, over debatfora og chatrooms til auktioner, video-produktioner, slideshows, nyhedsaviser, e-handel og finanssystemer.

Indtal
Og siden 2003 har man kunnet vedligeholde hjemmesider med sin stemme direkte fra mikrofonen på mobiltelefonen.

Peter Wendelboe er selv redaktør af Danmarks ældste Netavis, KanalBlokhus.dk.

25. marts 2023.