Billedkunst & Design
Bodil Jørgensen oser af liv i rollen som Gerda i filmen Rom

Lagt på nettet 24/2 2024 kl. 16:48 #1708789719


Når man har kendt sin kone i 62 år, har en ungdonsoplevelse i Rom sammen med hende, og har levet sammen med hende som mand og kone i over 50 år, måtte man jo ind og se Niclas Bendixens nye dramakomedie, ’Rom’, der har premiere i landets biografer i disse dage med Bodil Jørgensen og Kristian Halken i de bærende roller som Gerda og Kristoffer. (De danner for øvrigt også et hyggeligt par i TV-serien Badehotellet) .

Niclas Bendixen har tidligere har lavet tv-serien ’Ditte Louise’ (2015-2016) og filmen af samme navn (2018).

Bodil Jørgensen oser af liv i romantisk drama.

Hvad er det perfekte ægteskab? Er vi som mennesker skabt til at leve sammen som mand og kone i over 50 år, og stille træskoene, når tiden er inde? Opnåede man det, man ville

, inden ringen blev sat på fingeren og børn, hus, hund og Volvo kom ind i billedet. Det er drømmen for mange i livet. Men det betyder ikke nødvendigvis, at livet skal ende med leverpostejsmadder og wienerbrød. Det danske komedie-drama "Rom" vender den del af ægteskabet og livet.Gerda og Kristoffer er taget til Rom for at fejre deres 40-års bryllupsdag. Det er deres første tur i mange år, og især Gerda har trængt til at komme væk fra det daglige trummerum. Hun har boet i den italienske hovedstad da hun var ung, og genbesøget vækker mange minder. Kristoffer er til gengæld bare glad for, at hans dejlige kone er glad. Da parret en aften møder Gerdas tidligere kunstlærer og flamme, Johannes, vækkes følelser til live igen, som den aldrende kvinde ikke har mærket i mange år.

Film til og om den ældre generation er blevet en genre for sig selv. Fortællinger om at se tilbage på ens liv og få genopvækket nogle elementer i ens tilværelse, som man havde glemt eller fortrængt. Budskabet er, at det aldrig er for sent at opleve nyt i livet og få glæden tilbage. Kurt Ravn og Birthe Neumann gjorde det i "Happy Ending" for et par år siden, og nu er de altså Bodil Jørgensen og Kristian Halkens tur.Først og fremmest. Titlen "Rom" kunne få en til at tro, at man skal ind og se en turistvideo om den italienske hovedstad. Det er langt fra tilfældet. Bevares, seværdighederne besøges, men de bliver aldrig brugt som hovedelementerne i plottet. Det handler om kærlighed, at tro på sig selv og om at kunne give slip. Især det, med at kunne give sin partner frit leje er et vigtigt element i handlingen, som især Kristoffer skal lære. Og det illustrerer Kristian Halken rigtig smukt og rørende.

Filmen kan ikke sige sig fri fra den romantiske komedies klicheer. Vi har både operasang på åben gade, det ræsende køretøj i kapløb med tiden og den højstemte tale over højtalerne et offentlig sted. Men det bliver aldrig sentimentalt eller klistret. En melankoli hviler over filmen, med realismen til stede. Derfor kan vi sagtens også grine og smile over livets små skavanker.


#########


"Rom" er optaget on location i Roms gader, og de smukke billeder giver én lyst til at besøge og nyde den fantastiske by igen.

Titlen kunne én til at tro, at man skal ind og se en turistvideo om den italienske hovedstad. Men det er langt fra tilfældet. Seværdighederne besøges selvfølgelig, men de bliver aldrig brugt som hovedelementerne i plottet. Det handler om kærlighed, om at tro på sig selv og om at kunne give slip. Især det, med at kunne give sin partner frit leje er et vigtigt element i handlingen, som især Kristoffer skal lære.


m .

Det er en rørende præstation med øjnene og sit kropssprog i spil, som man aldrig er i tvivl om, hvad hun føler og gerne vil. Hendes sammenspil med svenske Rolf Lassgård som hendes ungdoms kunstlærer er intimt og stærkt. Deres fortid sammen spilles igennem blikke og små udvekslinger. Lassgård er en bamsefar, som vi kender ham og han er altid en fornøjelse. 

Lige så meget, som filmen er en dannelsesrejse for Gerda, er den lige så meget en udvikling for Kristoffer. Og her får Kristian Halken virkelig lov til at brillere. Halken har ikke haft mange hovedroller, men når han nu endeligt har fået en, er han vedkommende og velspillende, og så har også været med til at skrive manuskriptet.  Man kan godt mærke, at han har givet sig selv en god, solid rolle. Begge karakterer udvikler sig troværdigt, uden at det ryger i sødsuppegryden.
Hvad er det perfekte ægteskab? Er vi som mennesker skabt til at leve sammen som mand og kone i over 50 år, og stille træskoene, når tiden er inde? Opnåede man det, man ville, inden ringen blev sat på fingeren og børn, hus, hund og Volvo kom ind i billedet. Det er drømmen for mange i livet. Men det betyder ikke nødvendigvis, at livet skal ende med leverpostejsmadder og wienerbrød. Det danske komedie-drama "Rom" vender den del af ægteskabet og livet.Gerda og Kristoffer er taget til Rom for at fejre deres 40-års bryllupsdag. Det er deres første tur i mange år, og især Gerda har trængt til at komme væk fra det daglige trummerum. Hun har boet i den italienske hovedstad da hun var ung, og genbesøget vækker mange minder. Kristoffer er til gengæld bare glad for, at hans dejlige kone er glad. Da parret en aften møder Gerdas tidligere kunstlærer og flamme, Johannes, vækkes følelser til live igen, som den aldrende kvinde ikke har mærket i mange år.

Film til og om den ældre generation er blevet en genre for sig selv. Fortællinger om at se tilbage på ens liv og få genopvækket nogle elementer i ens tilværelse, som man havde glemt eller fortrængt. Budskabet er, at det aldrig er for sent at opleve nyt i livet og få glæden tilbage. Kurt Ravn og Birthe Neumann gjorde det i "Happy Ending" for et par år siden, og nu er de altså Bodil Jørgensen og Kristian Halkens tur.

Filmen kan ikke sige sig fri fra den romantiske komedies klicheer. Vi har både operasang på åben gade, det ræsende køretøj i kapløb med tiden og den højstemte tale over højtalerne et offentlig sted. Men det bliver aldrig sentimentalt eller klistret. En melankoli hviler over filmen, med realismen til stede. Derfor kan vi sagtens også grine og smile over livets små skavanker.


 

Læs Mere

Vestergaards Muhammd tegning til salg

Lagt på nettet 21/2 2024 kl. 05:12 #1708488759


I går, tirsdag blev det offentliggjort at satiretegneren Kurt Westergaards omdiskuterede Muhammed-tegninger er blevet sat til salg på en online auktion på www.kwicons.com.

Tegningen, der forestiller profeten Mohammed med en bombe i turbanen, skabte stor røre og en diplomatisk krise mellem Danmark og flere mellemøstlige lande, da de første gang blev trykt i Jyllands-Posten i 2005.

Det er tegningen, samt de originale skitser, der nu er til salg.

Selvom der er gået mange år, så er det ikke en helt almindelig auktion for Erik Guldager, der er galleriejer og har været gallerist for Kurt Westergaard i 16 år.

Tirsdag blev det offentliggjort at satiretegneren Kurt Westergaards omdiskuterede Muhammed-tegninger er blevet sat til salg på en online auktion på www.kwicons.com.

Tegningen, der forestiller profeten Mohammed med en bombe i turbanen, skabte stor røre og en diplomatisk krise mellem Danmark og flere mellemøstlige lande, da de første gang blev trykt i Jyllands-Posten i 2005.

Det er tegningen, samt de originale skitser, der nu er til salg.

Selvom der er gået mange år, så er det ikke en helt almindelig auktion for Erik Guldager, der er galleriejer og har været gallerist for Kurt Westergaard i 16 år.
 

Læs Mere

Kongevejen..

Lagt på nettet 21/2 2024 kl. 04:02 #1708484524


Dette er Kongevejen

Mere om Kongevejen 

Læs Mere

Dyr kunst gemt bort på Københavns Rådhus

Lagt på nettet 18/2 2024 kl. 20:29 #1708284561


DETTE ER TEKSTEN I FELT 1 PÅ FORSIDEN

Københavns Kommune køber kunst for skatteydernes penge, som aldrig bliver udstillet

Københavns Kommune har et overskudslager af ikke udlånt kunst med 250 kunstværker på et depot på Enghavevej. kunstværker, som ikke har været udlånt i 5 år eller mere.

DETTE ER TEKSTEN I FELT 2 PÅ FORSIDEN

Blandt værkerne findes bl.a. en overmalet bog, hvor kun bogstavet ‘t’ stadig kan ses. Kommunen købte den for 36.000 kroner i 2003, og kunstværket har aldrig været udlånt eller opsat i nogen af kommunens institutioner eller ejendomme.

Desuden findes eksempelvis også et stort hvidt lærred med en tilhørende projektor, som lyser et lillebitte uklart billede op på et lærred. Værkets titel er ‘Schratches and VISA card’ og blev købt af kommunen for 40.000 kroner i 2012, og har heller aldrig været udstillet.

Derudover er der blevet indkøbt plantegninger, som der er blevet tegnet kruseduller oven på. Værkets titel er ”Plantegning 1-5, Matrikel 249, lejlighed 1” og blev købt af kommunen for 8.200 kr. Dette kunstværk har heller ikke været udstillet eller udlånt.B.T. har gennemgået de 69 kunstværker, som tilsammen har kostet kommunen og skatteyderne 663.510 kr. plus opbevaring, lagerplads og årsværk til medarbejdere.Konklusionen er, at det således kun er de få ansatte på kommunens kunstdepot på Enghavevej, som har fornøjelse af de indkøbte kunstværker.Det er Dansk Folkeparti magtpålæggende at understrege, at indkøbt kunst naturligvis skal komme borgerne til nytte, og ikke permanent oplagres til ingen nytte. Derfor foreslår vi, at kommunen faciliterer og arrangerer en særlig kunstudstilling af de ikke brugte 69 kunstværker i Rådhushallen, hvor lignende udstillinger løbende finder sted.Ved at etablere en sådan udstilling, vil det være muligt at få kommunale institutioner til at se og tage stilling til, hvorvidt de ønsker nogle af de dyrt indkøbte 69 kunstværker ophængt, fx på deres institution.Desuden vil medarbejderne i Københavns Kommune kunne få mulighed for at udpege kunstgenstande, som de for eksempel vil kunne foreslå, bliver ophængt på deres kommunale arbejdsplads.Kulturborgmesterens direktør har den 15. januar 2024 skrevet følgende i en besvarelse til mit politikerspørgsmål:”I forbindelse med kunstkøb skal Rådet for Visuel Kunst, inden for rammerne af lovgivningen, arbejde for at repræsentere kunstmiljøets mangfoldighed og afspejle samfundets sammensætning generelt”.For at den mangfoldighed kan blive gennemført i praksis, kræver det dels at det kommer offentligheden til gavn, og dels at dem som eventuel kunne have interesse får kendskab til det. Med en sådan udstilling vil kommunens kulturpolitik i langt højere grad blive synlig på kunstområdet end det er tilfældet i dag
 

Læs Mere

Musikalen Matador i nye klæder

Lagt på nettet 18/2 2024 kl. 04:30 #1708227019


HDette er indledningen

eller ikke i andet forsøg lykkes det at omskabe Danmarks mest ikoniske tv-serie til en seværdig musical. De mest legendariske scener og replikker bliver fragmenter i en flimrende forestilling, hvor valget af komponister og sangskrivere fremstår som en eklatant fadæse.

* *

(dette er Læs mere....


ægteskab til ægteskab, som en forvirret flue i en halvtom sodavandsflaske.

Forbeholdene er uendelige. Hvem har ment at klap-i-takt-musik er den rigtige udgang på Ingeborgs slutsang, der ender med et hårdt Farvel Mads! Hvorfor er Daniel Skjern flamboyant i tøjet allerede inden han kommer til Hr. Jørn og haute couture-skrædderiet i Paris? Og hvorfor deles 100-årsfødselsdagen op i to scener adskilt af en dyster Mads Skjern-sang?

Det skal siges, at ”Matador” bliver bedre efter pausen, og forfatterne griber bruddet mellem Mads og Ingeborg ganske godt an, ved at lade magtmennesket krakelere og kun akkurat klare sig videre med familiens hjælp. Karaktertegningerne får bedre plads efter pausen, der var meget tiltrængt, men helhedsindtrykket rokker det ikke ved. En skuffelse.

Den eneste fornuftige begrundelse for igen at forsøge at lave en musical ud af Matador-universet, må være det kommercielle. Der er angiveligt solgt 95.000 billetter.

—-
 

Læs Mere