Billedkunst & Design




Kan en kriminel handling kaldes kunst?

Lagt på nettet 6/6 2023 kl. 23:05 #1686097530



Tirsdag den 6. juni 2023 havde de tre kunstnere, Ibi-Pippi Orup Hedegaard, Jens Haaning og Kristian von Hornsleth, sat hinanden stævne på "Caféen på Fjorden og North Urban Art Studio" i Aalborg.

Alle tre kunstnere er dømt for kriminalitet i forbindelse med fremstillingen af deres kunst.

Ibi-Pippi Orup Hedegaards manager, Tine Sommer, indledte og var moderator under debatten. Og formålet med aftenen var en offentlig diskussion om lovligheden af kriminel kunst.

Og de tre kunstnere svarede beredvilligt fra deres plads i sofaen.

"Caféen på Fjorden" rummer også kunstnerfællesskabet "North Urban Art Studio", et kollektivt atelier i kvarteret omkring den gamle spritfabrik i Aalborg.

"Visionen er, at blive det mest inspirerende kunstnerfællesskab i Danmark," står der på engelsk på fællesskabets hjemmeside.

Her er både malere, grafikere, keramikere og billedhuggere. Der er i øjeblikket tilknyttet op imod 20 unge kunstnere, som hver betaler mellem 2.000 og 3.000 kroner om måneden for at have et sted at arbejde og et fællesskab at dele intentionerne og oplevelserne med.

Diskussionen mellem Ibi-Pippi Orup Hedegaard, Kistian von Hornsleth og Jens Haaning foregik i den tilknyttede café.

Det er Ibi-Pippi, der i 2022 klistrede sit eget billede hen over Asger Jorns verdensberømte billedmoderation, "Den foruroligende ælling" på Museum Jorn i Silkeborg. Det skal hun nu i fængsel for.

Kristian von Hornsleth er dømt for krænkelse af ophavsretten i en kontroversiel sag, hvor han under en strid med politikken-kritikeren Camilla Stockmann kopierede hendes ansigt ind i et foto af en porno-skuespillerinde i aktion. Hans fejl var, at han ikke havde ophavsretten til det indklistrede billede.

Og Jens Haaning er manden bag den tomme billedramme på Kunsten i Aalborg, der skulle have indeholdt et kontantbeløb på over en halv million kroner, som han havde lånt af museet. Billedet har nu fået ændret titlen til "Take the money and run".

De tre kunstnere var enige om, at kunstens største fejl i dag er de kunstigt opskruede priser på god kunst.

Kristian von Hornsleth mente simpelthen, at der ikke findes et eneste galeri i hele verden, der ikke er finansieret og drevet af forretningsfolk, som kun er ude på at øge forretningerne til egen fortjeneste.

Og Jens Haaning mente, at han havde gjort mere reklame for museet i Aalborg, end billedets pengemæssige værdi.

"- Vi er nødt til at lave noget kriminelt for at kunne lave kunst", sagde Kristian von Hornsleth.

"- Det er vi nødt til! Det er en ringe moral, og det synes jeg, er spændende."

De tre debattører kom langt ud i tankespind om, hvilke forbrydelser der i virkeligheden kunne betragtes som kunst: Skoleskyderiet i Columbine,USA, 9-11-angrebet på de to tårne på Manhattan eller Hitlers koncentrationslejre. Alle steder er der tale om kriminelle handlinger. Men er det kunst?

"- Måske kunne 9-11 betragtes som et kunstværk, for det var dog skabt med det formål at virke visuelt," sagde Ibi-Pippi Orup Hedegaard.

"- Men det var Hitlers dødslejre og skoleskyderierne ikke. Jeg kan se, at min soludstilling på Trapholt forsvinder, hvis jeg fastholder, at Auschwitz også er et kunstværk," faldt Kristian von Hornsleth ind og fortsatte:

"- Men jeg skulle jo spille smart og havde sagt noget helt hen i vejret. Så var der en helt dårlig stemning. Det var så slemt, at jeg året efter måtte ringe til Trapholt og sige, at de havde ret.

Auschwitz var jo ikke et kunstværk, fordi det ikke var skabt til offentliggørrelse. Det var ren orkestreret ondskab," sluttede Kristian von Hornsleth.

Videoen herover er et 10 minutters uddrag af en 2 timer lang debat. Kristian von Hornsleth har ladet hele debatten optaget professionelt på video. Den vil han senere publicere.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Magtens Voksmuseum flyttet til Aalborg

Lagt på nettet 26/5 2023 kl. 10:40 #1685130009



Den meget omtalte udstilling "Magtens Voksmuseum" flyttede i går, 25. maj 2023, ind i den gamle kedelhal på Spritfabrikken i Aalborg.

Det er onlinemediet Frihedsbrevet, der står bag udstillingen af 10 legemsstore voksmodeller af embedsmændene i minkskandalen fra 2020, og redaktør Mads Brügger tog imod med fadøl på åbningsdagen.

Lige inden for døren i den store kedelhal står rigspolitischef Torkild Fogde om hvem Mink-kommissionen fandt, at han havde begået tjenesterforseelser af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger at drage ham til ansvar i anledning af hans medvirken til brud på sandhedspligten og legalitets-princippet i forbindelse med oprettholdelsen af den grove vildledning, som kunne føres tilbage til pressemødet den 4. november 2020.

Ved siden af ham står afdelingschef i Justitsministeriet, Anne-Mette Lyhne Jensen, der oprindeligt fik en advarsel som følge af minkssagen på baggrund af en konkret vurdering fra Medarbejder- og kompetencesstyrelsen.

Om daværende afdelingschef i Miljø- og Fødevareministeriet Tejs Binderups rolle i minkssagen fandt kommissionen ligeledes, at han havde begået tjenesterforseelser af en sådan grovhed, at der foreligger grundlag for, at det offentlige søger ham draget til ansvar i anledning af hans medvirken til brud på sandhedspligten og legalitetsprincippet i forbindelse med pressemødet den 4. november 2020 og den efterfølgende oprettholdelse i Fødevarestyrelsens brev af 6. november 2020.

Også om daværende departementchef i Fødevareministeriet Henrik Studsgaard fandt Minkskommissionen,
at han havde gjort sig skyldig i tjenesterforsegelser af lignende art.

Midt imellem de 10 voks mannequiner og foran et meget interesseret publikum fortalte Mads Brügger om baggrunden for denne udstilling.

"- Det, der foregik, betragtes som den største politiske skandale i den nyere Danmarkshistorie," sagde Mads Brügger.

De 10 voksfigurer er fremstillet af et firma i Shanghai, som lever af at fremstille voksfigurer. De har kostet 30.000 kr. stykker og er blevet transporteret med tog og lastvogn fra Shanghai til København, hvor de blev leveret præcis den dag, hvor Torkild Fogeds advarsel blev trukket tilbage, og han blev genindsat i sin stilling som chef for Rigspolitiet.

"- Perfekt timet ...", kommenterede Mads Brügger.

Figurerne er blevet til ved, at Mads Brøgger og hans medarbejdere har sendt alle de fotos, de kunne finde af de 10 embedsmænd, til Kina, og firmaet har skabt figurerne efter de fremsendte fotos.

"- De fleste af embedsmændene har vi kunnet finde mange billeder af, blandt andet af Barbara Bertelsen," fortalte Mads Brügger.

Men andre var det simpelthen ikke muligt finde så meget som ét eneste billede af ... fx afdelingschef i Justitsministeriet, Anne-Mette
Lyhne Jensen.

Derfor overvejede Mads Brügger og hans folk at hyre en paparazzifotograf.

Men det blev ikke nødvendigt, for til sidst, i en sen nattetime fandt han i en gammel rapport fra det danske EU-formandskab et lillebitte pasfoto, som voksfiguren så blev lavet ud fra.

"- Altså: en voksfigur er jo et kunstværk i den forstand, at det er en kunstnerisk fortolkning af en nulevende eller et dødt menneske" forklarede Mads Brügger.

" Men kineserne har taget sig nogle friheder," tilføjede han.

"- Kineserne har jo også nogle tilbøjeligheder, ligesom alle andre mennesker. De har gjort mændene meget nuskuløse, og kvinderne har fået nogle ret store brystpartier," sagde han med et smil.

Voksfigurerne i kedelhallen på Spritfabrikken er opstillet på en måde, så publikum kan vandre ind og ud imellem dem. De er så livagtige, at det ved ferniseringen var svært at afgøre, hvem der var udstillingsgæst, og hvem der var udstillingsgenstand.

Man fik ligefrem lyst til at gå hen og tale med dem.

Udstillingen, der tidligere har været vist i København, bliver vist i Aalborg indtil 11. juni 2023.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

BAROK – UD AF MØRKET

Lagt på nettet 25/5 2023 kl. 23:40 #1685781045


"- Barokken er åbenbart ved at komme på mode igen efter at have været gemt væk i mange år. Dårligt nok har jeg færdiggjort min anmeldelse af storværket “Lauritz de Thurah – Barokkens arkitektur og verdensbillede”, før Statens Museum for Kunst lancerer udstillingen “Barok – Ud af mørket”, hvor fokus er på kunsten i barokken", skriver Kunstnyts mangeårige samarbejdspartner, Niels Lyksted, på Kunstinformation.org.

"- Man skal huske at læse det med småt: "1600-tallets kunst i SMKs samlinger", fortsætter Niels Lyksted.

Dermed menes et udvalg af 1600-tals-malerier fra de gamle kongelige samlinger, nu Statens Museum for Kunst (SMK), tilsat lidt af den store fond af grafiske blade og tegninger, der findes i Den Kongelige Kobberstiksamling, også SMK.

Det bør ligeledes bemærkes, at en del af værkerne er tilskrevet kendte kunstnere eller stammer fra deres værksted – og dermed ikke er af kunstnerne selv.

Når det er sagt, skal det understreges, at udstillingen absolut har sine kvaliteter og giver et godt indtryk af barokkens kunst, som den i sin tid fremstod i Rom, Paris, Madrid, Antwerpen og Amsterdam.



Gerard van Honthorst “En gammel kone”, ca. 1623. Måske spiller modellen her den gamle gerrige gnier? Tekst & foto: © Niels Lyksted – all rights reserved.

Udstillingen byder ligefrem på værker, som de færreste af SMKs gæster formentlig har set udstillet før. De vises nemlig for første gang i over hundrede år. Bemærkelsesværdigt er, at nogle af værkerne er i stand til at kaste nyt lys over perioden.

Se Nils Lyksteds anmeldelse.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Lars Løkke Rasmussen åbner ung ukrainsk kunstners udstilling

Lagt på nettet 19/5 2023 kl. 15:41 #1684528870


Den ukrainske kunstner Iia Madsen flygtede til Danmark fra Krim-halvøen, da russerne annekterede øen i 2014.

Hun endte i Skagen, hvor udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen i dag, fredag den 19. maj 2023 kunne åbne hendes udstilling "Havet" på Skagen Odde Naturcenter.

" - Det er så vigtigt, hver gang der er en mulighed for det, at minde os selv og hinanden om, at krigen i Ukraine skal vi støtte op omkring," sagde Lars Løkke Rasmussen fredag til TV2 Nord.

Og Iia Madsen selv var meget glad for, at Lars Løkke Rasmussen havde taget hele turen til toppen af Danmark.

"- Lars Løkke Rasmussen giver en stor opbakning til mit land, og det er vigtigt, at vi bliver ved med at huske, at der er krig i dag i Ukraine," siger kunstner Iia Madsen og fortsætter:

"- Putin er lidt som en kvælerslange. Han vil tage det roligt, så alle bliver trætte, og derfor er det vigtigt, vi bliver ved med at holde opmærksomheden på det."



Iia Madsen er født i Ukraine og har studeret kunst i Kyev på National Academy of Fine Arts and Architecture. Hun flyttede til Skagen i 2015 og fortæller, at hun er meget inspireret af Skagen-malerne og naturen.

Hun er optaget af bølgernes lys og bevægelser samt det oprørte hav.

Med sin kunst opfordrer hun til, at vi alle passer godt på naturen og de fantastiske ressourcer, vi har.

Se flere af Iia Madsens malerier her:

 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Hammershøi overgik selv de mest optimistiske forventninger

Lagt på nettet 17/5 2023 kl. 23:35 #1684372678


Natten til onsdag den 18. maj 2023 kl. 23:35 (dansk tid) blev der sat en ny dansk rekord for et dansk kunstværk, da Vilhelm Hammershøis maleri "Interiør, Musikværelset, Strandgade 30" kom under Hammeren ved en auktion hos auktionshuset Sothebys i New York.

Maleriet blev solgt for 9.124.530 dollar - svarende til 62,8 millioner danske kroner.

Det er det dyreste danske maleri nogensinde.

Køberen var amerikansk museum.

Se salget her.

Maleriet var på forhånd vurderet til at ville kunne indbringe mellem 3 og 5 millioner dollar, eller op imod 34 mio. dkr.

Men det endte altså med at blive solgt for omkring nær ved det dobbelt af den optimistiske ende af vurderingen.



Hammershøi står i forvejen i toppen af Kunstnyts liste over de de dyreste danske med hele syv værker.

Se listen her.

Og fra i dag breder kunstneren sig altså med hele otte værker over pladserne øverst på listen, efterfulgt af Asger Jorn som nr. 9.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Grønlænder repræsenterer Danmark på Binnalen i Venedig

Lagt på nettet 15/5 2023 kl. 17:00 #1684162855


Inuuteq Storch.
For første gange nogensinde bliver det en kunstner fra den nordatlantiske del af rigsfællesskabet, der skal repræsentere Danmark ved Venedig Biennalen 2024.

Statens Kunstfond har udpeget den grønlandske billedkunstner Inuuteq Storch til at repræsentere Danmark på Venedig Biennalen næste år.

Inuuteq Storch er født 1989 i Sisimiut.

Han er en grønlandsk fotograf, der arbejder indenfor kunstfotografiet.

Han er uddannet på Fotoskolen Fatamorgana i København 2010 - 2011, og fra 2015 - 2016 var han på et års ophold på International Center of Photography i New York.

Inuuteq Storchs motiver er fra Grønland, og det optager ham, at samle fortidens hverdagshistorie sådan, som den blev set og oplevet af grønlænderne.

Hans videoinstallation "Old Films of the New Tale" er blevet vist på film og fotofestivaller i Alaska, Grønland, Danmark og Sverige.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Kunst og Kriminalitet

Lagt på nettet 15/5 2023 kl. 10:23 #1684139018


Ibi-Pippi Orup Hedegaard, der satte sit eget præg på et billede af Asger Jorn i Silkeborg, Kristian von Hornsleth, der har gjort sit eget navn til et varemærke, og Jens Haaning, der "lånte" en halv million kroner hos Kunsten i Aalborg, "took the money and ran" og returnerede en tom billedramme, mødes nu til en offentlig diskussions-aften om "Kunst og Kriminalitet".

Når Ibi-Pippi Orup Hedegaard
ikke slås om retten til at benytte damernes omklædningsrum, Kristian von Hornsleth ikke er i USA, og Jens Haaning ikke er hos dronningen for at modtage medaljer eller er i færd med at ”Take the money and run”, så sker det, at de tre provo-kunstnere mødes og har nogle frugtbare diskussioner om kunsten og dens udvikling.

Disse diskussioner har indtil videre kun været overværet af en snæver kreds. Men det laver de om på nu.

Med arrangementet "Kunst og Kriminalitet" d. 6/6 på Akvavitvej 23 i Aalborg giver de publikum mulighed for sammen med dem at dykke ned i kunstens forunderlige verden - med fokus på kriminalitet i kunsten.

Bølgerne kommer sikkert til at gå højt ind imellem, for det er tre store egoer, som hver især har markante meninger.

De tre performance-kunstnere lover på forhånd, at aftenen bliver alt andet end kedelig!

Billetterne koster 50 kr. og kan købes her.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Måske verdens dyreste Hammershøi?

Lagt på nettet 7/5 2023 kl. 10:45 #1683449122


17. maj kommer dette fine maleri af Hammershøi på auktion hos Sothebys.

Det har blandt andet tilhørt Nordisk Films grundlægger, Ole Olsen (1863-1943).

Det er vurderet til mellem 3,000,000 og 5,000,000 USD.

Når det op på højeste vurdering, er det omkring hidtil højeste salgspris for et billede af Vilhelm Hammershøi ... tæt på 34 mio. kr.

Følg auktionen her.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Endnu en god grund til at besøge Louisiana

Lagt på nettet 6/5 2023 kl. 11:36 #1683365818


Foto: © Niels Lyksted – all rights reserved.

Herover ses det formentlig eneste foto af Pirosmani (?), sandsynligvis redigeret. Til venstre ses en ræv. Tekst & foto: © Niels Lyksted – all rights reserved.

"- Nu er der endnu en god grund til at aflægge Louisiana et besøg," skriver Niels Lyksted i Netavisen kulturinformation.org".

"- Man kan ikke ligefrem bebrejde Louisiana, at museet tager kommercielle hensyn ved valg af kunstnere på udstillingsprogrammet. Stort set alle udstillinger i år er med kunstnere, som de færreste har hørt om. Til gengæld er kvalitetsniveauet højt. Det gælder også den aktuelle præsentation af Niko Pirosmani," fortsætter Niels Lyksted.

Se omtalen.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Store Bededag -
en dansk opfindelse

Lagt på nettet 4/5 2023 kl. 14:34 #1683203661



Efter at regeringen med Mette Frederiksen i spidsen i foråret 2023 afskaffede Store Bededag som fridag, lever mindet om denne specielt danske helligdag kun videre i et sagnomspundet maleri af Andreas Hermann Hunæus (1814-1866), "En tur på Volden Store Bededags Kvæld" ... samt (måske) i den Danske Folkekirke.

Store Bededag er en speciel dansk opfindelse. Store Bededag er fjerde fredag efter påske. Dagens helt korrekte navn er "ekstraordinær almindelig bededag".

Og den blev indvarslet allerede aftenen før ved ringning med kirkens største klokke, stormklokken. Ringningen var signal til, at kroer og så videre skulle lukke, og at der ikke længere måtte drives handel. På denne måde var der håb om, at folk kunne komme rettidigt og ædru i kirke, som forordningen krævede.

Man skulle i det hele taget afholde sig fra arbejde, rejser, leg, spil og al slags verslig forfængelighed. Store Bededags aften spiser danskerne varme hveder, en slags boller, der kan bages i forvejen og ristes, så de kan nydes varme, så bageren også kan holde fri på Storb Bededag.

Det er en meget populær misforståelse, at det var Christian 7.s berømte livlæge, Struense, der indførte den store bededag. Dagen er i virkeligheden næsten 100 år ældre. Når den alligevel tillægges Struense, kan det skyldes, at det var en af de få helligdage, der overlevede den helligdagsreform af 20. oktober 1770, hvor halvdelen af årets dengang 22 helligdage blev afskaffet. Herunder blandt andet Hellig Trekongers Dag, 3. juledag, Kyndelmisse, Sankt Hans Dag, Mortens Dag og Mikkekls Dag. Men det var altså ikke Struense, der indførte bededagen.

Den blev i virkeligheden sat i værk næsten 100 år før Struenses tid. Idemanden bag Store Bededag er Hans Bakker, som var biskop i Roskilde fra 1675 til 1693.

I løbet af sine to første år som biskop fik Bakker indført hele tre faste- og bededage. Den ene af dem blev lovfestet ved en kongelig forordning af 27. marts 1686. Dagen blev placeret på den 4. fredag efter påske.

På denne måde kunne kong Christian V. nå at holde bededag i København, inden han drog ud på sommerrejser til sine riger og lande. Der er knyttet forskellige skikke til store bededag. Den københavnske tradition med at spadsere på Volden aftenen før Store Bededag kan sandsynligvis føres tilbage til 1700-årenes midte.

I begyndelsen af 1800-tallet mente man i hvert fald, at skikken var af ældre dato og stammede fra den gang, da Vor Frue Kirke havde sit klokkespil. Klokkespillet blev sat i gang på Store Bededags aften, og klangen lokkede københavnerne ud at spadsere. Frue Kirkes klokkespil blev sat op i 1747, men gik til grunde efter englændernes bombardement i 1807.

Spadserturen var i høj grad borgerskabets fornøjelse, selvom folk fra alle samfundslag efterhånden fandt vej til Volden. I 1935 skrev Mogens Dam en dansk tekst til Erving Berlins melodi, Easter Parade. Det blev til "En tur på volden, Store Bededags Kvæl", den blev opført på Apollo Theater i 1935.

Sangen gengiver stemningen fra den danske maler Hunæus` berømte billede, "En Store Bededags aften på Københavns Vestvold" fra 1862.

Det er det sted, hvor nu Rådhuspladsen ligger. Egentlig var Hunæus portrætmaler, og genremaleriet var ham fremmed.

Men billedet blev udstillet på Charlottenborg og blev straks populært, især fordi motivet var så genkendeligt. Man gav sig straks til at identificere kendte ansigter, og det er man siden blevet ved med ... uden altid at man komme til samme resultat. Sikkert er det i midlertid, at manden til venstre med blå kasket bagtil i billedet er Frederik den Syvendes farbror, prins Ferdinand, arm i arm med sin kone, prinsesse Caroline.

Børnene på billedet er Hunæus` egne. De to herrer i foregrunden har man ment skulle være forfatteren Christian Winter og Aron Meïr Goldsmidt. Men det kan også være en vis grosserer Funder og en lærer ved Instituttet for Døvstumme.

Hunæus var selv døvstum. De mest omdiskuterede personer var dog parret foran til venstre. Damen, der løfter op i kjolen og herren med de kraftige bakkenbarter. Hun hed Wilhelmine Richter og var gift med grosserer J.G. Richter. Men kavaleren er ikke hendes mand.

Det var grosserer Philipsen, om hvem man vidste, at han var meget betaget af fruen. Da Hunæus døde fire år senere, sørgede grosserer Richter for at købe billedet af dødsboet, så folk ikke længere skulle have det at se på og snakke om. I 1912 blev billedet af grosserer Richters efterkommere skænket til Statens Museum for Kunst, og nu er det deponeret på Københavns Bymuseum.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Hvad laver den unge generation af billedkunstnere?

Lagt på nettet 30/4 2023 kl. 14:23 #1682857405


Foto: © David Stjernholm.

Kunsthal Charlottenborg har netop slået dørene op til udstillingen "Afgang 2023", med værker af Danmarks kommende billedkunstnere.

De næste to onsdage arrangerer Kunsthal Charlottenborg "Afgang Live".

Her vil det være muligt at møde nogle af de deltagende kunstnere og aftenerne byder bl.a. på performances, omvisninger og gratis entré til kunsthallen.


Dagbladet Information, Weekendavisen, Kunsten.nu og Kunstkritikk har allerede givet flotte ord med på vejen til årets dimittender fra Det Kongelige Danske Kunstakademis Billedkunstskoler.

Kunstnyts nye redaktør, Peter Wendelboe, rejste i 1970-erne rundt med et foredrag med den frække titel "Dansk kunst" efterfulgt af det følgende års årstal. I 1972 hed foredraget således "Dansk Kunst 1973"

Dengang var der behov for sådanne foredrag. Aviserne trykte ikke mange billeder ... og slet ikke i farver.

Men Peter Wendelboes foredrag blev holdt i kunstforeninger og lignende ledsaget af lysbilleder taget netop af værker af unge debuterende kunstnere fra Charlottenborg.

På denne måde forsøgte han at udbrede kendskabet til, hvad unge danske debuterende kunstnere går og laver.


Foto: © David Stjernholm.

Siden er internettet kommet til og aviserne og special-tidsskrifter kan trykke billeder i farver.

Selve net-tidsskriftet kunstnyt.dk, gik på nettet i 1998 og har nu i 25 år orienteret om den nye danske kunst.

Og det vil vi fortsætte med. Billederne i denne artikel er hentet fra kunsthalcharlottenborg.dk

"- Den nye generation af kunstnere tilbyder ikke omsorg, men hensynsløs ild", hedder det blandt andet i en af kommentarerne.


Foto: © David Stjernholm.


"- Køn, natur, keramik og tekstil er ude. Erindring, vrede og ’readymades’ er inde. Årets afgangselever fra Det Kongelige Danske Kunstakademi dimitterer på Charlottenborg og tegner billedet af en generation, der udtrykker sig med kamp, skrig og tvivl frem for fællesskab og omsorg", skriver Dagbladet Information.


Foto: © David Stjernholm.

Afgang er den afsluttende udstilling for dimittenderne fra Det Kongelige Danske Kunstakademis Billedkunstskoler. Udstillingen er i 2023 kurateret af kurator Natalia Sielewicz fra Museum of Modern Art i Warszawa og rummer alt fra performance, film og maleri til tekstudsagn og skulpturelle genstande, der breder sig ud på gulv, vægge og loft.

De deltagende kunstnere er: Johannes Arvidsson, C. Clement, Anders Davidsen, Helene Norup Due, Ayesha Ghaoul, Amber Green, Maja Li Härdelin, Niels Holk Hartnack, Rebekka Hilmer Heltoft, Emil Krog, Kaja Lahoda, Ville Laurinkoski, Nellie Lindquist, Kristian Alexander Norden Minthe, Charley Mortensen, Anton Munar, Niels Østergaard Munk, Hannah Amalie Nielsen, Mads Hyldgaard Nielsen, Jessica Olausson, Aske Olsen, Simon Persson, Søren Frederik Petersen, Simin Stine Ramezanli, Adele Marie Rannes, Ida Raselli, Marine Morel Sanati, Ida Schrader, Hollie Solvild, Andreas Tang, Aske Thiberg, Sophia Yoma Vanhala, Mira Winding, Sofie Winther.

Afgang 2023
Indtil 21. maj 2023

 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Lyset-Linien igen

Lagt på nettet 29/4 2023 kl. 02:45 #1682761554


Elle-Mie Ejdrup Hansen: Linien-Lyset, Fredsskulptur 1995.
Foto: © Jan Rusz.


Fredag d. 12. maj er der gratis filmforevisning på Thorup Strand. Se filmen ”Lyset”, om kunstværket ”Fredsskulptur”, som kunne opleves d. 4. maj 1995. Mød også folkene bag både film og kunstværk.

Ejdrup Hansen stod bag et af Danmarkshistoriens mest omdiskuterede og politiserede kunstværker, nemlig det 532 kilometer lange Linien-Lyset fra 1995, der med sin geografiske udstrækning også står blandt historiens største kunstværker.

Cirka 500.000 mennesker strømmede til Vestkysten d. 4. maj 1995 for at se værket Fredsskulptur - en 532 kilometer lange laserstråle, der strakte sig langs Vestkysten fra Skagen til den tyske ø, Sild. Men i kulissen blev der truet med sabotage, og i Folketinget blev der stemt om et lovforslag, som skulle forbyde værket. Der blev også skrevet mere end 5000 avisartikler. Hvorfor var kunstværket så ”farligt”?

Det kan man blive klogere på fredag d. 12. maj kl. 20.30, hvor Thorupstrand Beboerforening og GotFat Productions viser filmen ”Lyset” om netop dette kunstværk og bagefter præsenterer filmens instruktør og kunstneren bag den omdiskuterede happening.

Formand for Kultur-, Fritids- og Landdistriktsudvalget, Helle Bak Andreasen, indleder aftenen, hvorefter filmen, der varer cirka 70 minutter, vises på dansk med engelske undertekster. Efter filmen vil instruktør Alexander Lind og kunstneren Elle-Mie Ejdrup Hansen, som stod bag ”Fredsskulptur” stå til rådighed for spørgsmål og indgå i en dialog med publikum sammen med Pipsen, formand for Thorup Strand Beboerforening.

Det hele sker udendørs - på stranden, hvor det hele foregik dengang. Så husk klapstolen og et varmt tæppe.

Filmvisningen er støttet af Jammerbugt Kommunes Kultur-, Fritids- og Landdistriktsudvalg med 25.000 kr.


Charlottenborg Linjen
Foto: © David Stjernholm.


Charlottenborg Linien 4. maj 2020 referer tilbage til det 25 år gamle værk.


Foto: © Charlottenborg.

Det er ligeledes grundlaget for den aktuelle soloudstilling STILL (for) PEACE på Viborg Kunsthal, hvor Ejdrup Hansens omfattende researcharbejde i Rigsarkivets, Statsministeriets og egne arkiver har dannet grundlaget for helt nye værker.

Linien-Lyset var et stedsspecifikt lys- og lydværk, der kunne opleves om aftenen den 4. maj 1995 i forbindelse med fejringen af 50-årsdagen for Danmarks befrielse. Intentionen var en fredshilsen langs hele den jyske vestkyst, men debatten om værket inden dets realisering var med en langt mindre fredsommelig retorik.

Ført an af gamle modstandsfolk fra krigen blev værket i medierne blandt andet kaldt ”nazikunst”, og Fremskridtspartiet fremsatte lovforslag om at stoppe værket, hvilket dog blev afvist.

Værket igangsatte en debat om, hvem der har ret til at fortælle historien og brød ligeledes med traditionen om fejringen af den 4. maj fra at handle om befrielsen og fortiden til i stedet at hylde fremtiden, freden og samarbejde på tværs af grænser; et traditionsbrud, der affødte uventede reaktioner.

Spændingsfeltet mellem linjer, lys og lyd er forblevet et kontinuerligt undersøgelsesfelt for Ejdrup Hansen sammen med en optagethed af rum, teknologi og mennesker. Med det interaktive lyd- og lysværk LYS – landskab og stemmer fra 2011, strakte et laserlys sig igennem landskabet i 6 østjyske kommuner, imens 758 indtalte stemmer oplæste Inger Christensens digt Lys.

Værket blev skabt i samarbejde med komponist Marie Højlund og tilbød en ny måde at forstå og opleve det specifikke sted på. Med sit topografiske udgangspunkt udforskede værket lysets og landskabets stoflighed som det, der udspiller sig mellem det konkrete og det metafysiske samt mellem det synlige og usynlige.

På trods af de komplicerede teknologiske installationer og de geografisk vidtstrakte værker formår Ejdrup Hansens kunst at bevare sin styrke i det enkle udtryk ved at anvende kunsthistoriske grundelementer. Dette ses også i udsmykningen af Langenæskirken Himlen ind – Lyset ned – Blikket ud fra 2013, hvor Ejdrup Hansen lader linjen og lyset være bærende som form og fænomen. Linjens minimalistiske form rummer for Ejdrup Hansen et ubegrænset potentiale af historiske, filosofiske og poetiske spørgsmål.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Salvador Dali, Gala og en ung dansk pige

Lagt på nettet 25/4 2023 kl. 00:35 #1682375711



Det er en kendt sag, at den spanske maler Salvador Dalí var meget glad for kvinder. Og flere af dem fik også stor betydning for hans liv.

Han var en af ​​de mest kendte malere i Europa.

Men i mange år fandt han sin muse og livsledsagerske i den franske digter Pavel Ellovats russisk fødte hustru Elena Dmitrievna Dvirkunova, normalt kendt under navnet Gala.

Hun helligede sig Salvador Dalís karriere, og han brugte hende som model flere gange.

Parret holdt sammen i 53 år, selvom de begge havde afskillige eventyr til andre sider.

De havde ikke noget erotisk samliv i gængs forstand. Men de var helt uundværlige for hinanden. Foruden at være hans muse var det hende, der styrede hans forretninger.

I 1969 købte Salvador Dalí et forfaldent slot i Poból, 120 km nord for Barcelona. Det forærede han til Gala som en slags refugium, hvor hun kunne trække sig tilbage og nyde tilværelsen uden hans indblanding.

Det var i en meget dårlig stand med kollapsede lofter, betydelige revner og en meget forsømt gård.

Det gav dog huset en meget romantisk atmosfære, som paret Dalí satte stor pris på og forsøgte at bevare under det restaureringsarbejde, de påtog sig.

Derfor blev den udvendige struktur konsolideret, mens tidsmærker blev efterladt for at bevare husets gamle udseende.

Salvador Dalí brugte væggene og de halvt sammenfaldne lofter på en meget genial måde og skabte derved uanede rum af meget forskellige størrelser.

Men han blev mødt af modstand fra Gala, der sagde: "Nej, nej, nej, slottet er mit, og du må slet ikke gribe ind!"

Dalí smilede og svarede: "Ja, ja, Gala, det er jeg meget enig i."

Men han vidste godt, at det i virkeligheden ville være ham, der kom til at fuldende alle detaljerne i udsmykningen.

Og sådan blev det. Den indvendige udsmykning blev lavet af billedgengivelser på væggene, falske arkitektoniske detaljer, barokke tekstiler, antikviteter, romantiske symboler osv. Resultatet blev et lukket, mystisk, privat, stramt og sobert sted med rum af stor skønhed.

Udenfor skabte han en lille have med labyrintiske gange og flere skulpturer af store elefanter med giraf-agtige ben. Figuren hører til Dalís faste motiver.

Dyret optræder første gang i maleriet "Den Hellige Antonius`s Fristelser" fra 1946. Fristelsen gælder ifølge Dalí længselen efter magt. Antonius trak sig ifølge legenden tilbage for at leve i ensomhed i den egyptiske ørken,

Og her må han, forestiller Dalí sig, have fantaseret om alt det, han havde lagt bag sig.

Foruden elefanterne i Púbol er der lavet smykker af motivet. Små elefanter fremstillet af ædelt metal, f.eks. til brug som vedhæng for halskæder.

De kan købes i en højde af ca. 6 cm.

Helt anderledes er højden af ​​den rum-elefant, støbt i bronze, som har været opstillet forskellige steder i verden. Den er 15 m høj og har været udstillet bl.a. på Place Vendôme i Paris.

I september 1999 ankom den til København og blev opstillet på Kongens Nytorv, lige over for den franske ambassade.

Her kom den kæmpemæssige elefant til at stå for at vække opmærksomhed omkring en udstilling af Dalís værker på museet Arken i Ishøj.

Salvador Dalí holdt som sagt meget af kvinder, og han omgav sig livet igennem helt bevidst med mange af dem, bl.a. Sophia Loren og Mia Farrow.

Men for en dansker er det nok værd at bemærke, at én af ​​kvinderne på Salvador Dalís top 10 favoritliste over interessante modeller, var den danske skuespillerinde og model Lotte Tarp, som blandt andet havde medvirket i en række danske familie- og underholdningsfilm.

I 1965 lavede Dalí og Gala en otte dage lang fotoperformance med Lotte Tarp.

Fotografierne blev taget af Werner Bockelberg, men blev senere redigeret af Dalí og lavet til fotokollager.

Lotte holdt ud ved mesternes fotograferinger under hele den otte dage lange foto-seance med stor tålmodighed.

Og sådan gik det til, at også en ung dansk pige blev en del af Salvador Dalís surrealistiske cirkus.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

5 billeder af Kirkeby til salg i Amsterdam

Lagt på nettet 22/4 2023 kl. 14:10 #1682165459


John Hunov. Foto: © Preben Juul Madsen.

I auktionshuset Christie’s i Amsterdam kommer 5 malerier af Per Kirkeby under hammeren 25. april 2023.

"- De fem billeder stammer fra afdøde John Hunovs samling.
Se dem helt nede i bunden. God artikel," skriver Preben Juul Madsen!

John Just Abildgaard Hunov var en dansk kunstmæcen og -debattør. Han fik tidligt interesse for kunst, da han efter 2. verdenskrig fik en rundvisning på Wienerudstillingen, der bestod af indsamlede kunstskatte fra Wien.

Ved siden af sit arbejde som bankmand, brugte han al sin tid på kunst.

Født: 23. juni 1936
Død: 28. marts 2017

Se opslaget
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

2.000 år gammel portrætbuste vender hjem

Lagt på nettet 22/4 2023 kl. 12:37 #1682159867


En gammel romersk buste, købt for $35 af en årvågen ejer af en genbrugsbutik i Texas, kommer nu tilbage til Tyskland.

Skulpturen, som i øjeblikket kan ses på San Antonio Museum of Art i Texas, vil blive returneret til Pompejanum i Tyskland senere i år. 

For fem år siden hentede en årvågen genbrugsbutiksejer ved navn Laura Young, hvad der skulle vise sig at være en gammel romersk buste på en Goodwill i Austin, Texas. Nu er skulpturen på vej tilbage til Tyskland, hvorfra den sidst kom. 

Det drejer sig om en portrætbuste af en romersk mand fra omkring slutningen af ​​det 1. århundrede f.Kr. eller det tidlige 1. århundrede e.Kr.

Skønt den er italiensk af oprindelse, kan den sidst kendte optegnelse af busten spores tilbage til Pompejanum, en fuldskala-kopi af en Pompeji-villa, som blev bestilt i 1840erne af kong Ludwig I af Bayern.

Pompejanum ligger i den tyske by Aschaffenburg og bliver udsat for kraftige bombninger under Anden Verdenskrig. 

Stedet blev restaureret og genåbnet i 1960erne, men på det tidspunkt, eller måske kort efter, var busten forsvundet. Nogen har mistanke om, at den kan være taget med af en amerikansk soldat udstationeret i området. 


Foto med tilladelse fra San Antonio Museum of Art.

Portræt af en mand, romersk, set på San Antonio Museum of Art. Udlånt af SAMA.

Hvem det præcist er meningen, skulpturen skal afbilde, er stadig uklart. Eksperter har foreslået, at ansigtet tilhører Sextus Pompey, en militærleder, der kæmpede og tabte til Julius Cæsar, før han blev henrettet. Andre mener, at busten var baseret på den romerske politiker Nero Claudius Drusus Germanicus. 

I halvandet år har skulpturen været at se på San Antonio Museum of Art, som har arbejdet sammen med Laura Young og den bayerske administration af statsejede paladser for at returnere værket. 

Busten bliver nu hentet fra udstillingen den 21. maj, hvorefter den bliver sendt sendt "hjem" til Tyskland. 

"- Når portrætbusten vender tilbage, vil den enten blive vist igen på dets oprindelige sted i Pompejanum i Aschaffenburg eller på Glyptotheket i München med resten af ​​Ludwig den førstes samling," fortæller en talsmand for museet til Kunstnyt. 

Repræsentanten afviser at kommentere, når han bliver spurgt, om SAMA eller den bayerske administration af statsejede paladser vil betale for skulpturens forsendelse og forsikring.

"- Det er en fantastisk historie, hvis plot inkluderer Anden Verdenskrigs æra, internationalt diplomati, kunst fra det antikke Middelhav, genbrugsbutikker, historiske bayerske kongelige og tankevækkende forvaltning af dem, der plejer og bevarer kunsten, hvad enten det er som enkeltpersoner eller institutioner," sagde Emily Ballew Neff, SAMAs direktør, i en erklæring sidste år. 

Hun kaldte museets arbejde med den bayerske administration af statsejede paladser "et vidunderligt eksempel på internationalt samarbejde. Dette er en måde, hvorpå vores kunstmuseer deltager i diplomati over hele kloden." 


Privatfoto.

Min mand og jeg var på roadtrip, da jeg fik en e-mail fra Bonhams, der bekræftede, at hovedet faktisk var gammelt romersk, men uden herkomst kunne de ikke være til yderligere hjælp. Kort efter tog Sotheby`s kontakt,” fortæller Laura Young. 

"- Der var et par måneders intens spænding efter det, men det var bittersødt, da jeg vidste, at jeg ikke kunne beholde eller sælge busten." 

Hvem det præcist er meningen, skulpturen skal afbilde, er stadig uklart. Eksperter har foreslået, at ansigtet tilhører Sextus Pompey, en militærleder, der kæmpede og tabte til Julius Cæsar, før han blev henrettet. Andre mener, at busten var baseret på den romerske politiker Nero Claudius Drusus Germanicus. 

"- I hvert fald er jeg glad for, at jeg fik lov til at være en lille del af skulpturens lange og komplicerede historie, og han så godt ud i her i mit hus, så længe jeg havde ham," fortæller Laura Young.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Ukendt kunstner - tydeligt signeret

Lagt på nettet 21/4 2023 kl. 12:57 #1682074678


Signaturen kan næsten ikke være mere tydelig. Har udtillet på Charlottenborg, på KE og med i Weilbach.

Og naturligvis hos Faber.

Solgt tidligere snesevis af gange, også hos Lauritz.



Hvorfor ved kunsteksperterne hos Lauritz.com i Nivå så ikke, hvem kunstneren er?

Lauritz Nivå.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Er det Knut Lundstrøm?

Lagt på nettet 20/4 2023 kl. 00:40 #1681944025


Det ligner ikke noget fra Knut Lundstrømse palet. Og den utydelige signatur KL eller LK ligner heller ikke malerens.

Se Faber: "Danske kunstnere signaturer".

Da Auktionshuset Hørsholm ikke nævner fødsels- og dødsår for den Knud Lundstrøm, vi kender, som ellers er lette at finde, er det tilsyneladende bagsideteksten alene, der giver henvisningen til Knut.

Det er heller ikke nævnt, at det er signeret.

Hvor Auktionshuset har den usædvanligt lave vurderingspris på 1.200 kr. fra, vides ikke. Billedet herover blev solgt for 1.300 kr. plus salær.

Men den ægte svenske Knut Lundstrøms billeder er meget mere værd.

Kun auktionshuset Lauritz.com har nogle vurderinger på på Knut Lundstrøm på mellem 1.000 og 2.000 kr.

Ellers sælges han i Sverige og Paris for mellem 12.000 og 30.000 kr.

Et tidligt maleri med musiktema blev i 2012 købt for 1.350.000 SEK.

Se det dyre salg hos Bukowskis.

Han er repræsenteret af musikmalerier på Modern Museum i Stockholms Nationalmuseum, Norrköping Art Museum og Malmö Art Museum.

De figurative motiver er derimod af mindre interesse i dag.



Han arbejdede i Paris og underskrev sig også: "Knut Lundström", "Knut Ivar Johan Lundström" eller bare "KL".

Auktionshuset Hørsholm.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Sandskulptur og Galschiøt i Blokhus

Lagt på nettet 18/4 2023 kl. 19:42 #1681839739



10 kunstnere er i øjeblikket i gang med at forberede årets Sandskulpturfestival i Skulpturparken i Blokhus.

"- Da vi skulle vælge temaet for Blokhus Sandskulptur Festrival 2023 faldt valget på: "H. C. Andersens Eventyr", fortæller ejeren, John Andersen

Det er 11. gang, festivalen afholdes, og det er anden gang, temaet har været H.C. Andersen.

De 10 eventyr, der er blevet valgt ud er:

1. Ole Lukøje
2. Klods-Hans
3. Nattergalen
4. Den flyvende kuffert
5. De vilde svaner
6. Tommelise
7. Den grimme ælling
8. Den standhaftige tinsoldat
9. Den lille pige med svovlstikkerne
10. Fyrtøjet

H. C. Andersen udgav sin første eventyrsamling i 1835 og fortsatte helt frem til sin død i 1875?

I disse 40 år udgav 156 eventyrlige historier.

Men det stopper ikke her.

Andersen efterlod sig flere manuskripter og kladder – nogle gav han væk i gave, andre gemte han for offentligheden og andre er gået tabt – hvorom alt er, så er der i alt udgivet 212 af Andersens værker.

Så sent som i 2012 blev manuskriptet til det aldrig publicerede eventyr Tællelyset fundet i Stadsarkivet på Fyn.

I år får udstilling i et ekstra element: H. C. Andersen i kobber.

Den verdenskendte kunstner, Jens Galschiøt, har skabt nogle meget store kobberskulpturer, formet som H.C. Andersens ansigt og overkrop, i flere størrelser.

De bliver nu udstillet i Skulpturparken Blokhus sammen med sandskulpturerne og understøtter temaet fårets festival.

De mange figurer, som er opstillet i Skulpturparken, er et uddrag af de oprindeligt knap 30 kobberskulpturer af H.C. Andersen.

Skulpturerne stammer oprindeligt alle fra de modelarbejder, som kunstneren har udført i forbindelse med vandkunsten ”Fortællerbrønden”, der skulle have været opstillet i Odense Bymidte i forbindelse med H.C. Andersens 200 års dag i 2005.

Men der gik “Odense i den”, som Jens Galschiøt udtrykker det, og projektet blev ikke til noget.

Som protest imod dette druknede Jens Galschiøt i stedet den 3 meter høje bronzeskulptur af H.C. Andersen, der havde stået på byens rådhusplads Flakhaven i en årrække, som symbolet på Fortællerbrønd projektet.

"– De flotte skulpturer komplimenterer årets tema for Sandskulptur Festivalen så flot, og vi er enormt glade for at H.C. Andersen også er repræsenteret som kobber skulpturer i Skulpturparken", siger John Andersen.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Den tror vi ikke på

Lagt på nettet 18/4 2023 kl. 14:25 #1681820746


Det ligner ikke et motiv, Viggo Johansen har malet.

Og navnet bagpå er ikke skrevet af Viggo Johansen. Det kan være gjort af en hvilken som helst.

Se venligst Ole Fabers "Danske Kunstnersignaturer".



Denne tilfældige påskrift er en ualmindelig svag begrundelse for at sælge billedet som "ægte Viggo Johansen".

Tag en tur til Lauritz, Herlev.

Hvis du vil se lidt mere om, hvordan Viggo Johansen i virkeligheden malede, kan du se eller gense opslag nr. 22 i Peter Wendelboes kulturjulekalender, 62. årgang fra 2022.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Sidste tre dage i Magtens Voksmuseum

Lagt på nettet 14/4 2023 kl. 22:27 #1681504028


»Magtens Voksmuseum« på Strøget i København slutter i denne weekend.

Siden 25. marts 2023 har chefredaktør Mads Brügger bragt embedsværket helt ud i offentligheden ved at udstille voksfigurer af embedsfolkene bag minksagen lige midt på Strøget i København.

Normalt tilhører embedsværket en af de mest usynlige racer på Christiansborg.



Det ændrede sig blandt andet under Minkkommissionens arbejde, hvor talrige embedsfolk kom i pressens søgelys under kommissionens arbejde, og hvor hele ti embedsfolk kunne drages til ansvar for deres handlinger eller mangel på samme i minksagen.



Og de sidste tre uger er alle disse ti embedsfolk nu blevet udstillet på ny ... i bogstaveligste forstand.

Mediet Frihedsbrevet, der har Mads Brügger i spidsen som chefredaktør, har nemlig fået lavet voksfigurer i fuld størrelse af hver af de ti embedsfolk, der fik kritik i minksagen.



Han har tidligere gjort det klart, at udstillingen har til formål at fortælle besøgende om minksagen som helhed, samt om hvilken rolle de ti embedsfolk hver især spillede i forløbet, der tog sit udgangspunkt i statsminister Mette Frederiksens (S) ordre fra november 2020 om, at alle mink i Danmark skulle aflives.

Sidenhen viste det sig, at der ikke var lovhjemmel til at give eller udøve den ordre, og Minkkommissionen fik så til opgave at undersøge, hvem i systemet der vidste og gjorde hvad hvornår.

De ti embedsfolk er departementschef i Statsministeriet Barbara Bertelsen, departementschef i Justitsministeriet Johan Legarth og afdelingschef i Justitsministeriet Anne-Mette Lyhne Jensen.

I Miljø- og Fødevareministeriet, som siden er blevet delt op, er det daværende departementschef Henrik Studsgaard, afdelingschef Tejs Binderup og kontorchef Paolo Drostby. Og i Fødevarestyrelsen er det daværende veterinærchef Hanne Larsen.

I Rigspolitiet er det rigspolitichef Thorkild Fogde, politiinspektør Uffe Stormly og politiassessor Birgitte Buch.

Udstillingen er gratis for abonnenter på Frihedsbrevet, mens andre besøgende kan betale entré

Sidste åbningsdag er søndag d. 16/4

Adresse: Frederiksberggade 6, 1459 København

Åbningstider:
Mandag — Fredag 11.00 — 17.30
Lørdag — Søndag 11.00 — 16.00

Entré
Voksen 99 kr.
Studerende 49 kr.
Pensionister 49 kr.
Gruppepriser (+10 pers.) 69 kr.
Medlemmer af Frihedsbrevet Gratis.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Originale fotos af filmstjerner, musikere, sportsfolk og astronauter på auktion

Lagt på nettet 13/4 2023 kl. 22:26 #1681417578


Et originalt pressefotografi af den amerikanske jazzmusiker Louis Armstrong, vurderet til 3.000 kr., kommer sammen med en række andre portrætfotos af berømtheder på auktion hos Bruun Rasmussen.

Auktionen foregår online, og man kan byde med på Bruun Rasmussens hjemmeside frem til den 20. april.

På auktion kan man finde signerede fotografier af skuespillere som "Superman" Christopher Reeves, "Tarzan" Johnny Weissmüller og ”Prinsesse Leia” Carrie Fisher samt en af virkelighedens helte: astronauten Buzz Aldrin, der som det andet menneske i verdenshistorien satte foden på månen.

Man kan også byde med på flere andre billeder fra rumkapløbets afgørende faser.

Flere af billederne er signerede med berømthedernes autografer, og alle er certificerede.

Fra virkelighedens verden finder man også rørende øjeblikke med musikere som den alfaderlige Louis Armstrong og den inderlige Billie Holiday midt i musikalsk ekstase.

Auktionen byder også på signerede fotografier af legendariske popdronninger som Jennifer Lopez, Whitney Houston og Cher.

Der er politiske momenter med revolutionslederen Fidel Castro, indfanget af den cubanske fotograf Alberto Korda, der også stod bag det ikoniske billede af den revolutionære Che Guevara.

John F. Kennedy kan ses under en berømt præsidentiel TV-debat i 1960, mens en tænksom Winston Churchill på et andet billede er placeret foran radiomikrofoner – to verdensledere der lærte at mestre samtidens vigtigste massemedie.

Auktionen indeholder også portrætter af præstationer fra sportens verden med fx John McEnroe på tennisbanen og Pelé i favntag med Mohammad Ali. I denne kategori er Danmark også repræsenteret af dronning Margrethe som ung prinsesse iført fægteuniform og bevæbnet med kårde.

Der er ikoniske popkulturelle øjeblikke og mere personlige perler at finde blandt billederne.

Alle udbudte fotografier kan opleves på Bruun Rasmussens eftersyn i Københavns Nordhavn, Sundkrogsgade 30. Man kan allerede nu byde med på auktionshusets hjemmeside bruun-rasmussen.dk og frem til den 20. april, hvor hammeren falder.

Bruun Rasmussen er nu en del af Bonhams` globale netværk af auktionshuse.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Skamstøtten fra New York til Berlin og Taiwan

Lagt på nettet 13/4 2023 kl. 15:02 #1681419710


Nu kan enhver få sit eget skamstøtte-banner og støtte Hongkong, printe Galschiøts "Skamstøtte" fra Hong Kong ud på 3D-printer eller placere den fotografisk et hvilket som helst sted i verden.

Jens Galschiøt har nemlig printet over 100 Skamstøtte-bannere på op til 9 meter, som nu sendes til alverdens lande.

Bannerne viser, at Kina, trods kidnapningen af skulpturen, ikke kan fortie dens budskab, skriver Jens Galschiøt.

Jens Galschiøt meddeler i en pressemeddelelse 13. april 2023 kl. 15:02:06:

Status – Skamstøtten i Honkong – Danmark hjælper, Kina blokerer.

15-16 maj - Bannere deles ud til præsidenter og verdensledere i København.

22 maj - Skamstøtte-udstilling i Berlin med Axel Springer.

30 maj - Galschiøt til Taiwan.

4 juni - Hør New Jungle Orchestra & Rasmus Lyberth på Galleri Galschiøt!

4 juni - Massakren på Den Himmelske Freds Plads mindes overalt i verden.

Underskriftsindsamling for at frigive Skamstøtten.

Galschiøt skriver endvidere;

Få tilsendt et Skamstøtte-banner og lav en aktion. Bannerne findes i størrelser på 9m, 4,5m, 180cm og 90cm høje. Send os en beskrivelse af dit projekt (fx hænge banneret foran Kinas ambassade, på Times Square i NY, bruge det til minde-ceremoni).

Hvis din ide er god, sender vi et banner.

Køb et signeret støttebanner. - Vi sælger små skamstøttebannere som signerede nummererede litografier. De er hhv. 180cm og 90cm høje, og købet hjælper os med at finansiere udsendelsen af de store bannere.

Print dit eget Skamstøtte-banner. Print-filen kan hentes her til fri afbenyttelse. Bestem selv tekst og størrelsen på dit banner.

Man kan også få tilsendt filerne og 3D-printe sin egen skamstøtte.

Placer en virtuel skamstøtte med vores AR filer og snyd verden.
Endvidere tager Jens Galschiøt et nyt middel i brug: Augmented Reality.

Med den nye kunstige intelligens kan man hurtigt udskrive et billede af skamstøtten, som om den var plaseret et hvilket som helst sted i verden og dermed bringe falske nyheder frem.


Fotografik: © Peter Wendelboe/Kunstig Intelligens.

Redaktionen af det nye kunstnyt.dk har i 4 måneder leget med kunstig intelligens. Vi har ikke fremstillet et billede af "Skamstøtten" fra Hong Kong, men valgte for en måned siden for at illustrere mulighederne for læserne at bede Kunstig Intelligens (AI) skabe et billede af Rådhuspladsen i København fuld af blomster.

Det tog mindre end ét sekund at skabe de fire billeder, der ses herover.

I dag er det foruroligende let for enhver, at skabe fake news med fotodokumentation.

Bryd censuren
Mange kinesere kender ikke til massakren på den Himmelske Freds plads i Beijing i 1989. Del dokumentation og pressedækning fra massakren. Enten digitalt eller ved at printe materialet og fx lægge det på universiteter med kinesiske studerende.

Hvis du vælger at aktionere, så husk at sprede ordet ved at informere medierne, poste på sociale medier, og fortæl os om det.

Status for skamstøtten i Hongkong er, at skulpturen stadig er låst inde i en container på University of Hong Kong, uden adgang for offentligheden. Universitetet har i virkeligheden indvilliget i at give skulpturen tilbage, men et år med breve, opkald og flere besøg har været forgæves. Manglen på svar og nonsens-svar begynder at virke absurd, og vores kinesiske kurator blev nægtet adgang til containeren i sidste måned.

Også Danmarks udenrigsministerium har gjort et stort stykke arbejde for at få skamstøtten fri, dog uden større held. Det fortæller Karsten Hønge (SF) der har sat sig ind i sagen og også har holdt møde med den kinesiske ambassadør om sagen.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Lazarus’ opvækkelse motiv for ny stor udsmykning i Aarhus

Lagt på nettet 6/4 2023 kl. 20:21 #1680870108


Foto: © Aarhus Domkirke.

Skærtorsdag afsløredes den første nye udsmykning i Aarhus Domkirke i 100 år.

Afsløringen skete i domkirkens såkaldte nordkapel.



Kunstneren er Peter Brandes, én af Danmarks mest prominente kirkekunstnere, og motivet er opvækkelsen af Lazarus, der ifølge Johannesevangeliet havde ligget død i fire dage i byen Betania, da Jesus kom med sine disciple og vakte ham til live.

Udsmykningen består af
en svævende skulptur af den opstandne Lazarus over døbefonten, fem glasmosaikker, et gyldent bronzealterbord, en døbefont og sølvtøj. Temaet er som nævnt Lazarus.

Beretningen om Lazarus er kristendommens måske næstmest kendte fortælling om opstandelse fra de døde ... kun overgået af påskens evangelium.

”- Den færdige udsmykning indeholder cirkulation om opstandelsen i forskellige materialer. Bronzefigurer, vinduernes glasmosaikker, alterbord, døbefont i bremersten, sølvtøj og keramik på vej mod målet: at skildre mysteriet i den kristne tro og forsøge som billedkunstner at gøre usynlighed synlig,” siger kunstneren Peter Brandes i en pressemeddelelse fra kirken.


Foto: © Aarhus Domkirke.

Det er første gang i næsten 100 år, at Aarhus Domkirke får en omfattende ny udsmykning. Sidste gang var i 1926, hvor kunstneren Emmanuel Vigeland fik installeret en 14 meter stor glasmosaik på kirkens østside ud mod havnen.

Peter Brandes er en af landets mest anerkendte og produktive kirkekunstnere. Foruden værker til Aarhus Domkirke har han leveret værker til talrige kirker både i Danmark og i udlandet. Og når Aarhus Domkirke har fået en prominent kunstner til at lave en omfattende udsmykning, har det ikke været gratis. Derfor kan kirkens menighed takke Salling Fondene for den nye udsmykning. Fonden har støttet værket med syv millioner kroner.


Foto: © Aarhus Domkirke.

”- Jeg har altid beundret Peter Brandes’ kunstneriske virke og finder hans værker utrolig inspirerende. Derfor er det mig også en stor glæde, at det netop er Peter Brandes, der har udført den spektakulære udsmykning af Aarhus Domkirke. Domkirken har en særlig betydning for Aarhus, og med den nye udsmykning af kirkens nordre kapel kommer der endnu et sted, som byens borgere kan benytte til tro og eftertanke,” siger næstformand i Købmand Herman Sallings Fond, Karin Salling ifølge en pressemeddelelse.


Foto: © Aarhus Domkirke.

Aarhus Domkirke er landets længste. Den er 93 meter lang og har cirka 1200 siddepladser. Med sine 96 meter er kirkens tårn blandt landets højeste.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Påskeudstilling på Dronninglund Kunstcenter

Lagt på nettet 4/4 2023 kl. 23:24 #1680643498



Påskeudstillingen "Fra hav til himmel” på Dronninglund Kunstcenter er startet med deltagelse af 19 kunstnere.

Selve den imponerende bygning, som ligner en mellemting mellem Louisianna og Operaen i Sidney, blev skabt i 1977 på initiativ af den lokale el-installatør Birger Jensen, der realiserede sin personlige drøm om et udstillingssted.

Oplevelsen starter allerede udenfor, hvor skulpturer med ødsel hånd er drysset ud over landskabet. Indenfor venter et overflødighedshorn af værker, skabt af knap en snes anerkendte kunstnere.

Udstillerne på “Fra hav til himmel” er:

Jens Gailschiøt, Skulptur
Maja Vendelbo, maleri
Majken Bilgrav, maleri/ keramik
Frederik Hesseldal, maleri
Lars Nedergaard, fotos
Sara Schrøder, keramik
Jane Kaptain, maleri
Ulla Sonne, keramik
Adam Mowen, glas
Vibeke Gilling & Tommy Juul Sørensen, maleri og skulptur
Tove Møller, litografi/ skulptur
Bente Langhoff, maleri
Margrethe Kruse Ellegaard
Pernille Christensen
Sergey Gulev
Johnny Emil. Soloudstilling i Kældergalleriet

Man kan simpelthen blade i selve udstillingskataloget lige under blomsterbilledet på kunstcentrets hjemmeside.

Se hele kataloget her.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Lauritz bruger kundernes penge som kassekredit

Lagt på nettet 3/4 2023 kl. 17:05 #1680534321


Maleri af Johannes Andreas Jørgensen.

Johannes Andreas Jørgensen er ikke 114 år, som det ellers fremgår af oplysningerne til dette maleri ifølge auktionshuset Lauritz!

Samtidig oplyser Lauritz i et brev til sælgeren, at auktionshuset uden videre har fordoblet den periode, der går efter salg, inden sælgerne kan forvente at få udbetalt pengene fra salget.

I januar 2023 forlængede auktionshuset pludseligt - uden forhandling med sælgerne -udbetalingstiden fra de aftalte 30 dage efter hammerslag til 40 dage.

Og 1. april 2023 blev de 40 dage uden videre til 60 dage - altså dobbelt så langt tid, som aftalt.

I et brev til sælgerne, dateret 1. april 2023 - forklarer Lauritz beslutningen med, at "det skyldes krigen i Ukraine og de høje fødevarepriser"(!).

Anmeldelserne på Trustpilot af det kendte auktionshus taler deres tydelige sprog:

»Aldrig mere Lauritz.com.« »Nej, I har stadig ikke betalt.« »Du ser aldrig pengene.«

"Oliver", der er blandt anmelderne på Trustpilot, og som skulle have haft penge udbetalt i januar, meddelte i dag, 3 april 2023, at vil anmelde Lauritz.com til politiet, hvis ikke pengene står på hans konto i dag!

Virksomheden har problemer med at betale til tiden, og kunderne er rasende over, at de ikke får deres penge til tiden.

Berlingske skriver, at Lauritz.com i øjeblikket er så presset på økonomien, at sælgerne må vente alt for længe, før de får deres penge.

»- Jeg havde ikke forestillet mig, det skulle være nødvendigt for at handle med et dansk auktionshus, at man skal tjekke dem på Trustpilot eller kigge regnskaber igennem,« siger kunden Jesper Lunau fra Aalborg, som efter eget udsagn har handlet gennem Lauritz.com for sidste gang.

Ifølge Berlingske har auktionshuset gennem længere tid været presset på økonomien.

Det skyldes blandt andet, at virksomheden for nogle år siden optog et stort lån for at kunne købe flere auktionshuse i Sverige.

Siden har Lauritz.com kæmpet med økonomien.

Derfor bruger Lauritz.com en forretningspraksis, hvor kundernes penge fungerer som en form for kassekredit.

Den går ud på, at Lauritz.com bruger kundernes penge – en såkaldt arbejdskapital – i den daglige drift til blandt andet at betale regninger.

Jesper Lunau rykkede flere gange Lauritz for sine penge uden resultat. Så gik han til pressen og talte med Berlingske Tidende. Det skete der ikke meget ved.

Men så kom Ekstra Bladet på sagen og fortalte en lørdag i januar historien som "breaking news".

Jesper Lunau tjekkede sin bankkonto lørdag morgen. Stadig ingen indbetaling fra Lauritz.

Men lørdag middag dumpede pengene pludselig ind på kontoen som en "straks-overførsel".

Meget tyder dog på, at pengeoverførslen var et engangstilfælde.

Kunstnyt.dk har talt med kunder med salg i samme periode. De har stadig ikke modtaget penge fra lauritz.com.

Finansdirektør Preben Lindgaard erkender problemet og beklagede i januar måned i et skriftligt svar til Berlingske, at kunderne må vente på deres penge.

Han understregede dog, at alle – før eller siden – får deres penge.

»- Uanset årsager er det selvsagt utilfredsstillende, at vi har set en periodisk forsinkelse af visse afregninger. Det er vi de første til at beklage. Dog er det vigtigt at have for øje, at forsinkelsen kun vedrører en mindre andel af de mange tusinde varer, som vi har haft gennem systemet i samme periode,« skriver han.

Hvorfor det ifølge finansdirektøren kun drejer sig om en mindre del af kunderne, melder historien intet om.

Hvis en advokat eller en ejendomsmægler bruger af klientkontoen til dækning af egne omkostninger, er det i følge lovgivningen umiddelbart strafbart.

Men et auktionshus er ikke omfattet af reglerne om klientkonto. Ifølge Kunstnyts advokat er det den enkelte vurderingsekspert hos Lauritz.com, der kan gøres ansvarlig, hvis han efter at være blevet gjort opmærksom på, at pengene ikke udbetales som aftalt, stadigvæk bliver ved med at tage nye værker ind.

Advokaten råder derfor til, at kunder, der kommet i klemme hos Lauritz.com, henvender sig til den enkelte vurderingsekspert og meddeler ham, at pengene ikke bliver udbetalt som aftalt. Hvis eksperten herefter fortsat tager nye værker ind til auktionen, har han begået en strafbar handling.

Martin Bruun-Houmølle, der er jurist ved Forbrugerrådet Tænk med speciale i købs- og aftaleret, så er det altså virksomhedens eget ansvar at sørge for at have penge på kistebunden, når krisen kradser.

- Når det er sådan, at en virksomhed vælger at indgå aftaler, som senerehen forpligter dem til at skulle udbetale penge til forbrugerne, er de også nødt til at have et økonomisk fundament, der gør, at de kan udbetale pengene, siger han til Ekstra Bladet.

Han mener derfor ikke, at Lauritz.com kan lade nedgangen i salg ramme deres kunder.

- Det er ikke, fordi man ikke kan have forståelse for den situation, de står i. Det er bare ikke i orden, at det går ud over forbrugerne, lyder det fra Martin Bruun-Houmølle.

Listen over undskyldninger for de forsinkede udbetalinger er lang. Auktionshuset forsvarer sig blandt andet med en pludselig nedgang i salg, samt at nogle købere betaler senere end normalt.

Men spørger man Martin Bruun-Houmølle, der er jurist ved Forbrugerrådet Tænk med speciale i købs- og aftaleret, så er det altså virksomhedens eget ansvar at sørge for at have penge på kistebunden, når krisen kradser.

- Når det er sådan, at en virksomhed vælger at indgå aftaler, som senerehen forpligter dem til at skulle udbetale penge til forbrugerne, er de også nødt til at have et økonomisk fundament, der gør, at de kan udbetale pengene, siger han.

Han mener derfor ikke, at Lauritz.com kan lade nedgangen i salg ramme deres kunder.

- Det er ikke, fordi man ikke kan have forståelse for den situation, de står i. Det er bare ikke i orden, at det går ud over forbrugerne, lyder det fra Martin Bruun-Houmølle.

Der skal være tale om en ekstraordinær situation, hvis en aftale skal brydes, så pengene ikke ruller ind på forbrugerens konto til tiden, forklarer juristen.

- Det gælder ikke, at virksomheden har været dårlig til at polstre sig økonomisk. De må simpelthen have styr på deres business og så i løbet af året sørge for, at de bliver polstret til at klare de perioder, hvor det ikke går helt så godt, siger han.

Martin Bruun-Houmølle forklarer, at pengene for et salg, som er kommet til verden via en tredjepart, skal udbetales inden for "rimelig tid".

- 30 dage er nok rimeligt inden for rammen. Begynder vi at bevæge os ud over det, så tænker jeg absolut, at vi begynder at nå et niveau, hvor det er urimeligt, siger han.


Og "vurderingseksperterne" hos Lauritz har stadig ikke tjek på oplysningerne om de værker, der sættes til salg fra deres 13 auktionshuse.

Se Laurits-eksperternes oplysninger om Johannes Andreas Jørgensens alder her.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Tal R - Danmarks dyreste nulevende maler

Lagt på nettet 2/4 2023 kl. 19:08 #1680455290


Tal R kan nu kalde sig "Danmarks dyreste nulevende maler".

Et af hans billeder fik 3. marts 2023 hammerslag på Phillips auktionen i London på £160.000, Kr.1.355.540, hvilket er rekord for maleren.

Billedet er signeret, betitlet og dateret "ADIEU INTERESSANT 2005 - 2008 TAL R" på bagsiden.

Det er fremstillet i bladguld, glitter, olie, papir, pap og stofcollage på lærred. 249,4 x 250 cm. Udført i 2005-2008.

Se auktionen.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Påskeudstilling på Vitskøl Kloster

Lagt på nettet 28/3 2023 kl. 14:34 #1680006848


Skærtorsdag åbner Vesthimmerlands Kunstforenings påskeudstilling i Vitskøl Klosterkirke, hvor der er åbningstale ved Louise Villadsen, centerleder af stenaldercenter Ertebølle, og et musikalsk indslag ved violinist Katarzyana Bis Christensen.

Kunstforeningen kan i år præsentere ti kunstnere, hvis værker genremæssigt spænder bredt.

Der er både malerier, billedvævning, foto, keramik, skulpturer og ornamenter.

Temaet for Pernille Kroghs billeder (se her over) har i mange år kredset omkring mennesket, de indbyrdes menneskelige reaktioner og menneskets forhold til naturen. Hendes foretrukne materiale er pap, som hun ridser i, indsværter og lakerer af flere omgange.

Jens Alstrup Engemann har sit guldsmedeværksted i hjertet af København. Selv er han vokset op i Vindblæs. Jens har ikke smykker med på udstillingen, men derimod noget helt nyt: unikke ornamenter med funklende stene og perler.

Løgstør-kunstneren Lone Kristensens kreativitet kommer til udtryk i billedet - både figurativt og abstrakt. Hun maler med akryl på lærred suppleret med blyant og pastel. Inspirationen hentes ofte i naturen, landskabet og havets formsprog.

Desuden udstiller Henrik Kramer Westergaard skulpturer i keramik, og der kan ses billedvævning af Doris Bundgaard Hansen og malerier af Per Kjeld jensen.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Nye deltagere i Læsø AIR

Lagt på nettet 28/3 2023 kl. 13:31 #1680003072


Karin Mamma Andersson
Foto: © Mats-Liliequist.


Læsø Artist in Residence (Læsø AIR), der løbe af stablen første gang 1. juni 2021, får i år tilføjet 2 nye kunstnere.


Nina-Nowak. Foto: © Yarak Mahajena.

Det drejer sig om den anerkendte svenske kunstner Karin Mamma Andersson, der lige nu udstiller med Tal R på Kunsten i Aalborg og i 2021 blev vist solo på Louisiana,sant den polsk-tyske Nina Nowak, der sidste år var aktuel i Arkens sommerudstilling Grundstof.

Derudover rykker kunstnerne Michelle-Marie Letelier (RCH,D), Mathias Dyhr (DK), Louise Hold Sidenuis (DK) og dansk-svenske Rikard Thambert til øen, hvor de flytter ind i Per Kirkebys og Asger Jorns tidligere kunstnerboliger.

Herfra skal de arbejde, møde lokalsamfundet og rejse ud og skabe netværk med den danske kunstscene.

Læsø AIR er drevet af kulturcentret Læsø Kunst og Kultur, der arbejder for at bevare og udvikle Per Kirkebys og Asger Jorns tidligere boliger til et kunstnerisk kraftcenter for professionelle, udøvende kunstnere og for historien om kunsten og kunstnerne på Læsø.

Kunstnerne flytter under deres ophold ind i kunstnernes tidligere boliger på øen, hvor de kan udvikle og fordybe sig i deres kunstneriske praksis og styrke deres netværk.

Kunstnerne, der indtil videre har været på ophold, er Rosy Keyser (US), Augusta Atla (DK), Birgitte Ejdrup Kristensen (DK), Ashkan Sanei (IR), Ellen Martine Heuser (DK / D), Ann Linn Palm Hansen (DK).

Den kunstfaglige jury består af Ellen Hyllemose (kunstner), Sanne Kofod Olsen (dekan, Det Kunstneriske Fakultet, Göteborg Universitet), Jacob Thage (snart tidligere direktør, Museum Jorn), Caroline Nymark Zachariassen (museumsinspektør, Kunsten Museum of Modern Art) og Majbritt Løland (Læsø AiR).

Læsø AiR er støttet af Det Obelske Familiefond, Augustinus Fonden, Statens Kunstfond, Region Nordjyllands Udviklingspulje og Læsø Kommune, og samarbejder med kulturinstitutioner over hele landet.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Jim Lyngvild og kronjuvelerne

Lagt på nettet 27/3 2023 kl. 17:37 #1679931450



Tryk på billedet og spring eventuelt annoncen over.


Lørdag den 1. april kl. 13.00 kan kunstneren Jim Lyngvild slå dørene op på Voergaard slot til udstillingen "Les Diamants de la Couronne - de genskabte kronjuveler."


Efter mere end 2 års forberedelser, står udstillingen nu klar på Voergaard Slot i Nordjylland.

Det bliver en udstilling med kontraster, for rigdom og magt har altid hængt uløseligt sammen.


Og nu bliver det hele iscenesat i Voergaard Slots renoverede ridehal.


"- Det at få lov at lave noget, hvor det hele glimter, det, tror jeg, er enhver kreativ sjæls store drøm", siger Jim Lyngvild.


Denne gang er det en særudstilling med fokus på russiske og franske kronjuveler og kjoler.


24 guldsmede har brugt de sidste to år på at genskabe de tabte franske og russiske kronjuveler, der blev solgt og spredt for alle vinde i slutningen af 1800-tallet, ned til mindste detalje ud fra gamle sort/hvid fotografier og malerier.


Jim Lyngvild har udover smykkerne bl.a. syet fantastiske kjoler. I hver sin setting har ”dronningerne poseret” for Lyngvilds kamera, og de store billeder er endeligt vævet som gobeliner.


I ridehallen på Voergaard, hænger der allerede en række store malerier på tre gange fem meter med motiver fra blandt andet Danmarkshistorien, bibelen og kulten i bronzealderen.


Voergård Slot er i forvejen spækket med fransk kunst takket være den tidligere ejer Oberbech Clausen, der efter sigende flyttede ind med 14 togvogne med fransk kunst tilbage i 1950erne.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Tekstilkunstneren Annette Holdensen er død

Lagt på nettet 24/3 2023 kl. 17:31 #1679675509


Den fynske billedkunstner Annette Holdensen er død, 88 år gammel.

Tryk på "Læs Mere" herunder for at se Peter Olesens nekrolog fra Kristelig Dagblad, fredag.

Hun debuterede sammen med Kunstnyt nye redaktør, Peter Wendelboe, på de bonede gulve i 1970, sammen med hvem hun siden har kørt et parallel løb, idet de har haft mange udstillinger sammen og begge har været censorer på Charlottenborg Forårsudstilling.

For 50 år siden var hun en del af kunstnergruppen DK 70, 71, 72, 73 og 74, som havde til formål at bringe kunsten ud i provinsen, så det ikke hele tiden drejede sig om København.

Hun har endog - i al ærbarhed - delt dobbeltseng med ham en hel uge på et loftsværelse på Meilgaard Slot på Djursland, hvor de sammen med 10 andre danske kunstnere deltog i en stor sommerudstilling.

Årsagen til dobbeltsengen var såmænd blot, at der ikke var værelser og senge nok til alle.

Desuden var hun på det tidspunkt gift med Peter Severin og Marie Krøyers barnebarn, højskolelæreren Rolf Krøyer Dahl, søn af Karen Vibeke Krøyer.

Denne sides nye redaktør har livet igennem sat stor pris på Annettes Holdensens meget personlige kunst. Hun vil blive savnet af hele den danske kunstverden.

Ved billedkunstner Annette Holdensens død skriver forfatter og journalist Peter Olesen følgende mindeord:

Hun favnede alt og alle – Annette Holdensen er død, 88 år.

Hendes livslange ophold i det lille, gamle bindingsværkshus i Løkkegravene ved Lumby har i flere menneskealdre været arnested for mange kunstnere og hyggested for hendes utallige venner.


Hun må have været verdens mest gæstfri menneske, jo flere uventede, jo bedre. Hun elskede selskab, og der var altid en tom seng eller et ledigt, lille gæstehus ude på den store grund nede ved mosen – kun få kilometer fra Odense centrum, men helt ude på landet.


Annette var sine venners ven og hun var ikke kun mor for sine to sønner, Jens og Jon, og bedstemor for deres tilsammen fem sønner plus et pigebonusbarn, men også bedste for et utal af andre børn, vennernes unger og dem fra egnen. Annette kom man let i familie med, man blev onkel eller tante, man blev for livstid en del af hele hurlumhejet.


Jeg mødte hende i 1969, da hun havde sin debutudstilling på kulturstedet Alleshave ved Baaring på Vestfyn, hos salig Marie Larsen. Jeg var udsendt som ung, håbefuld journalistelev i Middelfart for at anmelde. Og købte selv to af hendes billeder, ikke vævningerne. Da hun spurgte, hvem der dog havde valgt netop de to, bad hun om at møde køberen. Og vi blev venner for livet, og jeg kan ikke tælle alle de ophold, jeg har haft i Løkkegravene, eller de ture vi sammen har haft til ”mit” lejehus i Salene på Bornholm. Det er mange.

Første gang jeg besøgte hende, og hun sad og vævede, stak hun mig en simpel rammevæv og sagde: Prøv! Og jeg prøvede, og det blev en mangeårig besættelse, jeg endte med at udstille på både Den Frie og Charlottenborg. Hun underviste mig ikke, hun støttede bare og sagde: Fortsæt! Hendes iver og høje arbejdsmoral smittede.

Og præcis sådan har utallige unge kunstnerspirer haft det hos netop Annette. På Fyn kan nævnes flere af hendes gamle elever fra blandt andet hendes tid som underviser på Akademiet i Aarhus, i dag betydende kunstnere: Jens Bohr, Helle Baslund, Anne Bjørn og Hanne Skyum. Og mange, mange flere spredt ud over landet.

Annette fik polio som lille pige og blev lam i det ene ben. Men det skulle ikke få lov at hæmme hende. Trods handicappet og senere i livet store gener med at komme omkring, så opførte hun sig altid, som om hun intet handicap havde, hun tog gerne imod en støttende arm.


Anette Hokdensen: "Både" 24 x 200 x 40 cm. Foto: © Mikkel Kaldal.

Hendes kendetegn var hendes store gåpåmod, enorme nysgerrighed og helt særlige energi med mod på alt nyt, som de færreste kan have set magen til. Det blev til væverierne, til grafikken, til maleriet, til heksefrakkerne, til bådformene, til pileskulpturerne, til de flettede kurve af halm – til broderierne – til – you name it – intet kunne stoppe hende. Heller ikke da hun for få år siden uden større lyst måtte forlade Løkkegravene og finde sig i en ældrebolig på Nørrebro i København. Så tegnede hun og brugte akvarel, altid i gang, blyanter og tegnegrej fulgte hende overalt. Ellers kunne hun ikke trække vejret frit.

De sidste år var ikke lette, men modet opgav hun ikke. Hun vil blive savnet af mange, men alle, der kom til at elske hende, gemmer på mange helt særlige oplevelser og historier, og de vil leve længe. Hun har sat sig utallige spor.

 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Krav om stor erstatning for kopivarer

Lagt på nettet 21/3 2023 kl. 15:04 #1679407496


Keramikeren Anne Black har 22. marts 2023 af Højesteret fået tilkendt en erstatning på en million kroner fra Salling Group, der blandt andet driver forretningskæde Netto, der uretmæssigt har har markedsført og xsolgt kopier af hendes arbejder.

Kopivaserne har blandt andet været præsenteret i et stort opslag i et husstands omdelt katalog fra Netto.

Salling Group og importøren Ronald skal i alt betale Anne Black 1,6 million kroner for at have krænket hendes ophavsret.

Retten havde tidligere blot fundet, at Anne Blacks hængepot var beskyttet af ophavsretten. Vasen og lågkrukken kunne ikke anses for at være Anne Blacks "egne intellektuelle frembringelser".

Dommen kommer, efter at Anne Black i 2016 beskyldte Salling Group og Ronald A/S for at have kopieret tre af sine keramiske produkter og solgt dem i Netto.

Beløbet er højere end det, Anne Black tidligere er blevet tilkendt.

I 2019 dømte Sø- og Handelsretten Salling Group og Ronald A/S til at betale Anne Black 1,5 millioner kroner i erstatning.

Den dom ankede de, hvorfor den blev sendt videre til Østre Landsret.

Efterfølgende stadfæstede Østre Landsret i 2020 dommen, men sænkede beløbet til 300.000 kroner.

Det skyldtes, at retten kun fandt, at hængepotten var beskyttet af ophavsretten.

Vasen og lågkrukken kunne dengang ikke anses for at være Anne Blacks "egne intellektuelle frembringelser".

Den dom ankede Anne Black, og derfor blev sagen sendt til Danmarks højeste retsinstans.

Sagen blev også en strid mellem Danmarks største erhvervsorganisationer, da Dansk Erhverv og Dansk Industri gik ind i sagen på hver sin side.

Hvis en part har interesse i en sag, kan den vælge at biintervenere. Det betyder, at den støtter en part uden at tilføje nye argumenter til sagen.

Dansk Erhverv støttede Salling Group, mens Dansk Industri støttede Anne Black.

Vicedirektør i Dansk Industri Kim Haggren kalder dommen for "en sejr".

- Danske virksomheder, store som små, skal have mulighed for at konkurrere på det nationale og internationale marked, uden at de undervejs bliver kopieret.

- Originalitet, innovation og kreativitet skaber nemlig arbejdspladser, velstand og velfærd i Danmark, og det har Højesteret været med til at sikre i dag, siger han.

Tidligere i år blev ernæringsekspert Christian Bitz og grossisten F&H dømt for at have kopieret keramiker Christian Würtz. Det skulle koste eksperten 6,4 millioner kroner.

Million-erstatning: Keramiker vinder sag over Netto
Salling og importøren Ronald skal betale Anne Black 1,6 million kroner for at have krænket hendes ophavsret
Retten havde tidligere blot fundet, at Anne Blacks hængepot var beskyttet af ophavsretten. Vasen og lågkrukken kunne ikke anses for at være Anne Blacks
Retten havde tidligere blot fundet, at Anne Blacks hængepot var beskyttet af ophavsretten. Vasen og lågkrukken kunne ikke anses for at være Anne Blacks "egne intellektuelle frembringelser".


Importøren Ronald A/S og Salling Group skal sammen betale en million kroner samt procesrente til keramikeren Anne Black for at have krænket hendes ophavsret.

Det har Højesteret onsdag afgjort.

Samtidig skal de betale sagsomkostningerne for i alt 588.484 kroner til Anne Black.

Dommen kommer, efter at Anne Black i 2016 beskyldte Salling Group og Ronald A/S for at have kopieret tre af sine keramiske produkter og solgt dem i Netto.

Beløbet er højere end det, Anne Black tidligere er blevet tilkendt.

I 2019 dømte Sø- og Handelsretten Salling Group og Ronald A/S til at betale Anne Black 1,5 millioner kroner i erstatning.

Den dom ankede de, hvorfor den blev sendt videre til Østre Landsret.

Efterfølgende stadfæstede Østre Landsret i 2020 dommen, men sænkede beløbet til 300.000 kroner.

Det skyldes, at retten kun fandt, at hængepotten var beskyttet af ophavsretten.

Vasen og lågkrukken kunne dengang ikke anses for at være Anne Blacks "egne intellektuelle frembringelser".

Den dom ankede Anne Black, og derfor blev sagen sendt til Danmarks højeste retsinstans.

Sagen blev også en strid mellem Danmarks største erhvervsorganisationer, da Dansk Erhverv og Dansk Industri gik ind i sagen på hver sin side.

Hvis en part har interesse i en sag, kan den vælge at biintervenere. Det betyder, at den støtter en part uden at tilføje nye argumenter til sagen.

Dansk Erhverv støttede Salling



Sagen har allerede været igennem både Søg og Handelsretten, Byretten og Landsretten, men Anne Black mener, at hun er berettiget til en større erstatning end normalt i tilsvarende sager, eftersom hendes tab har været større end normalt.



Der faldt dom i sagen, hvor keramiker Anne Black anklager Netto for at have solgt kopier, onsdag den 22. marts 2023.

Hun krævede 3 millioner kroner i erstatning.

Det er i disse dage næsten præcis syv år siden, at Frederiksberg-keramikeren Anne Black lagde et Facebook-opslag op, hvor hun anklagede Netto for at kopiere sine produkter.

Siden da har sagen bevæget sig op igennem retssystemet. Hver gang er Netto idømt erstatning. Beløbene har været lidt forskellige. Nu står det endelige slag i Højesteret.

- Det bliver dejligt at få det afsluttet. Det har været en meget langtrukken sag. Men nogle gange kan det betale sig at være tålmodig, siger Jesper Moseholm, der er medejer af virksomheden Anne Black, der er opkaldt efter hans kone.

Retten skulle også tage stilling til, om Nettos cylindervase (til højre) er en kopi af Anne Blacks (til venstre). Foto: Rasmus Wilmann/TV 2 Kosmopol



Ifølge Anne Blacks advokater, Jens Jakob Bugge og Anders Valentin fra advokatfirmaet Bugge Valentin, kan sagen få stor betydning for fremtidens kopisager.

- Det er en meget principiel sag. Det er første gang, at Højesteret for alvor kan tage stilling til, hvilke bevisregler der gælder i forhold til bevismåling i denne type sager, siger Jens Jakob Bugge.

De håber på en sejr og en stor erstatning, som gør det dyrere for dem, der bliver taget i at kopiere.

I kopisager bliver erstatningen typisk udmålt efter, hvor meget den kopierende virksomhed har omsat for af den kopierede vare. Men Anne Black krævde 3 millioner kroner i erstatning. Det er langt mere, end Netto har solgt keramik for.

Det skyldes, at Anne Black siger, at det har skadet virksomhedens omdømme – dets brand – at Netto solgte varerne til spotpris.

- Så kommer det til at virke, som om Anne Black er associeret med Netto, og at hendes produkter ligger i det prisleje. På den måde sker der en enorm skade på hele Anne Blacks sortiment, på hele hendes forretning, siger Design Danmarks direktør, Henrik Lübker.

Sø- og Handelsretten tilkendte Anne Black en erstatning på 1,5 millioner kroner. I Landsretten blev beløbet sat ned til 300.000 kroner – men Netto blev stadig dømt for kopiering.

Men i Højesteret afviste Salling Group, som ejer Netto, tidligere på ugen at have kopieret keramikeren.

De har ikke ønsket at medvirke i denne artikel. Men i retten sagde deres advokat, at de ikke mener, at Anne Blacks designs lever op til kravene for at være omfattet af ophavsretten

 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Carl Bloch:

Skal nok få museumsgæsterne op af stolene

Lagt på nettet 19/3 2023 kl. 14:16 #1679231803


Tekst & foto: © Niels Lyksted – all rights reserved.



Ny udstilling på Statens Museum for Kunst 11. februar til 21. maj 2023.


Carl Bloch: “Fra et romersk osteria”, 1866, Statens Museum for Kunst. Et af museets populæreste malerier.


Bemærk de to kvinders lokkende blikke, mandens afvisning og den stirrende kat. Her leges med beskuerens blik: for hvem kigger egentlig på hvem?


Niels Lyksted har besøgt Carl Bloch-udstillingen på Statens Museum for Kunst.


Læs hans store anmeldelse på Kulturinformation.

Carl Blochs virtuose teknik, hans måde at tale til vores følelser og hans evne til at fortælle en historie blev ved med at bjergtage. Og den dag i dag er hans malerier nogle af SMK’s mest populære kunstværker.

Bloch var ikke interesseret i at få publikum til at forstå og ræsonnere. Han ville have folk til at lide, væmmes, frydes og forføres i mødet med sin kunst.

Udstillingen "Carl Bloch – Forført" viser både komiske og sentimentale motiver, religiøse skildringer, skæbnefortællinger og portrætter af det moderne livs kvinder. Bloch favnede det hele. Glæd dig til at komme tæt på fænomenet Carl Bloch, når museet udfolder hans imponerende livsværk og undersøger, hvorfor han stadig i dag fascinerer os.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk