Musik & Dans




Carl Nielsen fik sit eget museum

Lagt på nettet 3/6 2023 kl. 03:02 #1685754136

Fredag 2. juni 2023 åbnede Carl Nielsen Museet i Odense. 

Der var åbningsprogram fra klokken 14 med musik, taler og fællessang.

Carl Nielsen har bl.a. komponeret seks symfonier, og desuden er han manden bag musikken til en række danske sange, bl.a. "Jeg ved en lærkerede".

Carl Nielsen var en andermeds.
Og han var helt sig selv. Han var et originalt menneske og en original kunstner, som skabte noget meget original musik. Han var en éner i den europæiske musikhistorie, og han betyder stadig noget for vores identitet.

Carl Nielsen var en voldsom, men også en blid komponist. Han lavede både eksplosive symfonier og melodiske toner til de sange, som stadig bliver sunget igen og igen.

Hvis Carl Nielsen levede i dag, ville vi kalde ham en "hit-maker".

Han overrasker, men på en måde, hvor det er stadigvæk smukt og elegant. Han har en specifikhed og en "fanden-i-voldsked" i sin orkestermusik og i sin klavmusik.

På det nye museum kan man se og lytte til Carl Nielsen og få en blik i hans musikalske univers.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Pigekorets nye leder fundet

Lagt på nettet 10/5 2023 kl. 17:55 #1683769065

Pressebillede. © Mikkel Suppras/DR/Free.

Det bliver den 28-årige dirigent Charlotte Rowan, der skal lede DR Pigekoret, når en ny sæson begynder til august.

Det skriver DR i en pressemeddelelse torsdag eftermiddag.

Charlotte Rowan har en karriere som sanger, dirigent og korleder bag sig. Nu skal hun lede DR Pigekoret.

Hun kommer oprindeligt fra Storbritannien, hvor hun er uddannet og har arbejdet som både organist og dirigent.

Hun har siden 2018 boet i Danmark for at videreuddanne sig som kordirigent.

De seneste tre år har hun stået i spidsen for Herning Kirkes Drengekor, hvis koncerter er blevet en formidabel succes både herhjemme og i udlandet.

Hun kalder DRs pigekor for "et af de bedste pigekor i verden".

- Koret er på én gang en uvurderlig ambassadør for dansk musik og den danske sangskat og samtidig et smukt symbol på, hvor stærkt et talentfællesskab for unge mennesker kan være, lyder det i pressemeddelelsen.

Charlotte Rowan skal erstatte Phillip Faber, der i november 2022 meddelte, at han stopper til sommer efter ti år på posten.

Faber selv henviste til, at han ville få nye roller både som vært på DR, men også som dirigent uden for DR.

Han glæder sig over, at det netop bliver Charlotte Rowan, der overtager hans job som chefdirigent.

- Jeg kender Charlotte som en dygtig og musikalsk dirigent, og jeg er så glad på hendes og på korets vegne. De går en spændende tid i møde, og jeg glæder mig til at følge med fra publikumsrækkerne, siger han i DRs pressemeddelelse.

Pigekoret har været omtalt en del i medierne de seneste år, fordi to af korets forhenværende chefdirigenter - Tage Mortensen og Michael Bojesen - har været anklaget for at krænke flere af korets medlemmer, imens de stod i spidsen for koret.

En ekstern advokatundersøgelse, som DR fik lavet, viste i 2021, at 64 tidligere sangere i koret er blevet krænket af seks voksne tilbage i tiden.

I kølvandet på undersøgelsen konkluderede DR, at der i DR Pigekoret var en "helt uacceptabel kultur - også set med datidens øjne" fra 1960 til 2010.

Sagen kulminerede med, at DR betalte erstatning til 28 tidligere medlemmer af koret.

DR Pigekoret har eksisteret siden 1938. Trods navnet kan alle køn søge om optagelse i koret. Koret består af 50 sangere.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Lloyd Webber laver musik til kroningen i England på lørdag

Lagt på nettet 3/5 2023 kl. 18:33 #1683131609

Andrew Lloyd Webber har skabt ny musik til kroningen af Kong Charles den 3. af England på lørdag 6. maj 2023.

Lige siden dronning Elizabeths død 8. september 2022 er der blevet arbejdet hen mod den officielle kroning af kong Charles.

Kroningen vil finde sted i Westminster Abbey i London lørdag middag, og udover videreførelsen af en række gamle traditioner vil ceremonien også inkludere ny musik. Nulevende klassiske komponister som Sarah Class, Nigel Hess og Paul Mealor har bidraget med værker til kroningen, men også et stort navn fra musicalverdenen er blandt musikleverandørerne til festlighederne i Westminster Abbey.

Andrew Lloyd Webber står bag succesfulde musicals som ”Cats”, ”Jesus Christ Superstar”, ”Evita” og ”Phantom of the Opera”, og han har taget imod invitationen fra det britiske kongehus om at skabe ny musik til kongens kroning. I en meddelelse fra hoffet citeres Andrew Lloyd Webber for, at han er meget beæret over at være blevet bedt om at komponere en ny hymne til kroningen. ”Jeg håber, min hymne afspejler denne glædelige begivenhed”, siger Webber.

Hans værk er skrevet særligt til kirkens orgel og kor, og det er på forhånd blevet offentliggjort, at teksten rummer uddrag af ”Psalm 98”, som på dansk kaldes Salmernes Bog kapitel 98. Heri står blandt andet ”Syng en ny sang for Herren, for han har udført undere” og ”bryd ud i fryderåb for kongen, Herren”.

Ved kroningen vil der også være ældre værker af blandt andre William Byrd og Georg Friedrich Händel samt græsk ortodoks musik fra Byzantine Chant Ensemble som en hilsen til den nye konges far prins Philip, der oprindeligt var prins af Grækenland og Danmark og græsk statsborger. Beslutningen om at kombinere gamle og nye værker skal ifølge Westminster Abbeys organist og musikalske leder Andrew Nethsingha afspejle nutidens kulturelle spændvidde.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

108 Years of Piano

Lagt på nettet 22/4 2023 kl. 13:48 #1682164107



Et helt liv ved klaveret må vist være en af ​​de mest bemærkelsesværdige historier i al klassisk musik.

Franske Collette Maze, der blev født den 16. juni 1914, blot et par uger før udbruddet af Første Verdenskrig, er disse dage ved at udgive et nyt album med sin klavermusik.

I et nyligt interview fortalte Colette Maze til Le Figaro , at hendes nye album vil indeholde klaverværker af Gershwin, Piazzolla, Schumann og Debussy, med den åbenlyse, men alligevel forbløffende titel 108 Years of Piano.

I over et århundrede har hun været omgivet af musik. Da hun var to år gammel, hørte den unge Colette første gang børnene til hendes families naboer ovenpå spille klaver. Hun begyndte derefter selv at udvælge melodierne med en finger, hvilket fik hendes forældre til at sende hende til klaverundervisning.

Da hun var 15, fik hun adgang til at studere på den prestigefyldte École Normale de Musique i Paris, hvor hun modtog undervisning af de legendariske lærere Alfred Cortot og Nadia Boulanger.

Siden hun var 18 år har hun boet i en lejlighed på 14. sal i en bygning med udsigt over Seinen i Paris. Hun arbejdede som musiklærer i mange år, hvor klaveret forblev en konstant ledsager og trøst gennem årtier.

Da hun var 84, udgav hun sit første album. Så, næsten 20 år senere, 103 år gammel, indspillede hun et album med sin yndlingskomponist, Debussy.

Udgivelsen af ​​hendes nye optagelser, som viser hendes bemærkelsesværdige dybde af musikalitet og indsigt, forventes til foråret.

Maze siger, at hun stadig øver sit instrument i fire timer om dagen og bevarer et utroligt helbred, bevægelse og fingerfærdighed.

"- Den svære del," siger hun," er at holde fast ved regelmæssig træning. Du skal øve dig meget... i skolen skal du træne dit sind hver dag, men det går så hurtigt i stå, hvis du ikke øver dig regelmæssigt.”

På spørgsmålet om, hvorfor hun bliver ved med at spille piano og lave musik, siger Maze ganske enkelt: "- Fordi det er mit liv... klaveret er en ven."

Hør Collete Maze på Classic FM
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Hvem er den mest betydningsfulde bidragyder til vores civilisation?

Lagt på nettet 15/4 2023 kl. 04:11 #1681524681

Hvem er den mest betydningsfulde bidragyder til vores civilisation, Bach eller Beethoven?

Det spørgsmål stiller den britiske skuespiller, forfatter, komiker, tv-vært og filminstruktør, Stephen John Fry i, hvad han kalder "årtusindets debat", i Londons Cadogan Hall Onsdag den 26. april 2023.

Man kan booke her og nu for at være til stede personligt eller online og for at stemme i årtusindets debat.

Hvis du vil se Steven Price`s tidligere show "Verdi vs Wagner", før du bestemmer dig, så klik her!

Fry er uddannet på Queen`s College i Cambridge. Under sine studier var han engageret i forskellige teaterstykker, lige som han også skrev stykket Latin or Tobacco and Boys.

I sit sidste år på Cambridge var Fry medlem af Cambridge Footlights, der hvert år opsætter blandt andet en revy, og har fostret adskillige kendte engelske komikere som Hugh Laurie og Emma Thompson.

Fry og Laurie fortsatte deres samarbejde efter universitetet i tv-serierne There`s Nothing to Worry About og "Alfresco". Ingen af dem var en større succes. Langt bedre gik deres næste projekt, A Bit of Fry & Laurie, der etablerede parret i den britiske bevidsthed i 1980erne. Parret medvirkede også i de tre sidste sæsoner af Blackadder, hvor Fry spillede general Melchett i den fjerde og sidste sæson.

I begyndelsen af 1990erne indspillede Fry og Laurie tv-serien Jeeves & Wooster efter P.G. Wodehouses bøger om den godtroende rigmand Bertie Wooster og hans snu tjener Jeeves.

Fry har også instrueret filmen Bright Young Things. Blandt hans tv-programmer kan nævnes QI, hvor han er vært i et show, der kombinerer humor med viden i en spørgeleg med indbudte humorister. Han har været vært for QI fra 2003 til 2016, hvorefter han overlod værtsrollen til Sandi Toksvig.

Fry interesserer sig for IT, B&O og moderne teknologi og var en af de første kendte, der brugte Twitter.

Fry er erklæret homoseksuel og bor i London. Han er medlem af Garrick`s Club og har skrevet erindringsbøger som "The Fry Chronicles" (2010) og Moahb is My Washpost (2008), som The Times anmelder som Bubbly, funny and charming. I 2015 blev han gift med den noget yngre Elliott Spencer.

 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Sådan kom Shubidua til at hedde Shubidua

Lagt på nettet 31/3 2023 kl. 13:10 #1680779445

31. marts 1973 blev "Fed rock" præsenteret for første gang af Benny G. Jensen i programmet "Åbent Hus" på P3.

”Her er vores studiegruppe. Vi plejer at kalde dem Shu-Bi-Dua", sagde Benny G. Jensen.

Det var ment som en spøg, men efter at ”Fed rock” havde været i radioen, var der pludselig bud efter "Shu-bi-dua" ... og resten er musikhistorie.

Det er nu 50 år siden. Og fredag aften 31. marts 2023 gik efterfølgeren, Hardinger Band, på scenen i Ringsted Kongrescenter

Det blev begyndelsen til en række "Shu-bi-læum" koncerter. 0g 15. juni 2023 arrangerer TV 2 og Musikkens Hus en stor koncert på havnefronten i Aalborg, hvor kendte musikere vil hylde Shu-Bi-Dua. Hardinger Band vil også optræde, da de aldrig kan få nok af den fantastiske rock.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Legendarisk musikalsk nonne er død

Lagt på nettet 31/3 2023 kl. 02:24 #1680654243

Emahoy Tsegue-Maryam Guebrou, en legendarisk etiopisk pianist og komponist, der levede et asketisk liv som nonne, er gået bort.

Hun blev berømt modvilligt og valgte et liv i isolation i et kloster på et bjerg uden for Addis Abeba.

Hendes eneste luksus var hendes klaver, og efter hendes mors død flyttede hun til et kloster i Jerusalem.

Som ung blev hun nægtet studier i London. I stedet valgte hun et liv i selvvalgt isolation på klosteret Gihen Mariam på et bjerg uden for Addis Abeba.

Hun ragede håret af sig og gik rundt barfodet. Hendes eneste luksus var klaveret. Da klosterets patriark døde, flyttede hun hjem til sin mor, hvor hun begyndte at komponere, og kejser Selassie gav hende lov til at rejse til Köln for at indspille plader. Alle indtægter herfra gik til hjemløse.

Hendes musik blev genopdaget, og hun gav koncerter, men hendes fokus forblev på et liv som nonne. Hun døde og blev begravet i Kidane Mehret, den etiopiske ortodokse kirke i Jerusalem.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Dvorak og jazz på tuba

Lagt på nettet 20/3 2023 kl. 01:52 #1679273555

Foto: © Rob Shanaha.


Barber, Marsalis & Dvořák
Fra den nye verden til de bøhmiske skove i Musikkens Hus, Aalborg 20. april klokken 19:30.

Lina Gonzalez-Granados, dirigent
Carol Jantsch, tuba
Aalborg Symfoniorkester

Den amerikanske jazzmusiker, Wynton Marsalis, har igennem de senere år markeret sig som en alsidig musiker, der med den største naturlighed synes at favne og forene alle musikkens stilarter. Han komponerede i 2021 en tubakoncert til aftenens solist, Carol Jantsch, der til daglig er tubaist i The Philadelphia Orchestra. Koncerten blev til i et tæt samarbejde med Carol Jantsch og tager publikum med rundt i tubaens mange og ofte overraskende udtryksmuligheder.

Dvořáks 5. symfoni bliver ofte sammenlignet med Beethovens Pastoralesymfoni. Begge symfonier står i F-dur, og begge symfonier tager publikum med på en musikalsk rejse ud i naturens fortryllende univers. Hos Dvořák bliver de blide bøhmiske skove malet med hans sublime melodiske sans.

Program:
Barber: Essay nr. 1 for orkester
Marsalis: Koncert for tuba og orkester
Dvořák: Symfoni nr. 5
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Ravels Bolero

Lagt på nettet 16/3 2023 kl. 02:23 #1678929814



4 mand og 1 cello.

Wiener Cello Ensembles hilsen til Maurice Ravel på 148-års fødselsdagen, 7. marts 2023.

 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk