Musik & Dans




Nyheder om musik og sang

Lagt på nettet 6/3 2024 kl. 11:03 #1709719434



Det er nu snart et år siden, jeg overtog redaktionen af kunstnyt.dk efter Preben Juul Madsen. Jeg har udvidet emneområde til også at omfatte andre kunstformer, end billedkunst, og sidens design har været ændret løbende efter brugernes ønsker.

Jeg håber fortsat på små input fra læserne om kulturelle begivenheder i alle egne af landet.

Uden dem kan denne side ikke fungere.

Med venlig hilsen,
Peter Wendelboe,
Marts 2024

 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Anmelder brød ud i primale jubelskrig

Lagt på nettet 29/2 2024 kl. 10:00 #1709560558

Foto: © Hans Wendelboe Bøcher.

Da Lisa Ekdahl nærmede sig klimaks ved premieren på sin jubilæumsturné, »Vem Vet Vintage Tour«, i DR Koncerthuset, brød Berlingskes anmelder ud i primale jubelskrig.

Også redaktøren af Kunstnyts søn og svigerdatter, der var taget helt fra det nordlige Nordjylland til København for at overvære koncerten, var overvældede og begejstrede.

Lisa Ekdahl og hendes band ramte et noget nær himmelsk niveau, da den svenske artist mandag aften havde premiere på »Vem Vet Vintage Tour«.

Lisa Ekdahl havde det som en viril fisk i vandet på scenen.

I år er det 30 år siden, at hun lagde det meste af Skandinavien ned med sit debutalbum opkaldt efter hende selv.

Den svenske sangerinde og komponist, der i dag er blevet 52 år og nu kunne være mor til den 22-årige pige, hun var dengang, hvor hele Norden sang med på »Vem vet«.

Oprindeligt skulle Lisa Ekdahl kun have spillet tre koncerter i Statsradiofoniens blå kolos, men fordi interessen for at høre kvinden med den ikoniske røst, den sanselige udstråling og det hitmættede bagkatalog var så massiv, som den har vist sig at være, blev de tre hurtigt til seks.

Aftenens mest hårdtslående musikalske oplevelse var overraskende nok ikke megahittet »Vem vet«, der dog modtog stående ovationer.

Til gengæld sad de melodisk opdaterede versioner af numrene »Benen i kors«, »Öppna op ditt fönster« og »Du sålde våra hjärtan« lige i skabet. Det samme gjorde den energiske calypsoversion af »Jeg skrek«, der fik Berlingskes udsendte til at skrige efter mere.

Publikum kan glæde sig til de næste fem opførelser i DR Koncerthuset i København.

Læs Jakob Genzs 805 ord lange anmeldelse i dagens udgave af Berlingske side 17 (Kultur)
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

De syngende nattergale

Lagt på nettet 24/2 2024 kl. 23:40 #1709520007


Danmark er et godt kammermusik-land. Der findes mængder af kammerensembler. Mange med årtier på bagen. Men flere af dem er dannet af yngre musikere, og hvad mere er: mange af de yngre musikere dedikerer deres virke til samtidsmusikken.

Derfor er der også mange forskellige formationer i landskabet - det er ikke strygekvartetter det hele.

Nightingales er en strygekvartet i den bedre ende. Det fulde navn er da også Nightingale String Quartet, og de fire musikere har spillet sammen siden 2007. De havde alle den legendariske violinist Tim Frederiksen som lærer på konservatoriet, og han ikke blot animerede eleverne til at spille kammermusik, men har siden fungeret som mentor for kvartetten.

De fire piger har spillet i Europa, Kina, Rusland, USA og Brasilien, indspillet plader og modtaget priser. Ganske fortjent.

En af Nightingales bedrifter er deres bidrag til genopdagelsen af den miskendte komponist Rued Langgaard (1893-1952). Koncerten lørdag den 24. februar 2024 i Musikkens Hus i Aalborg begyndte da også med Langgaards variationer over salmen "Mig hjertelig nu længes" fra 1914.

Den er, som det meste fra Langgaards pen senromantisk inspireret, måske ikke det mest spændende fra hans hånd, men en smuk og fin optakt til det øvrige program.

I første del mere dansk - nu ny musik, Thomas Agerfeldt Olesens tredje strygekvartet "Seven Angels" fra 1997. Agerfeldt (f. 1969) er en af sin generations mest karkante komponister med en stor produktion bag sig.

Med tydelig inspiration fra polsk 60er-modernisme er musikken på samme tid lyrisk og stringent, særdeles velskrevet (Agerfeldt er selv cellist) og lyttervenlig.

Slutteligt en klassiker, Robert Schumanns 3. strygekvartet. Tre værker, der i udpræget grad klæder hinanden, og da også var nøje udvalgt af Agerfeldt (som introducerede musikken) i samarbejde med kvartetten.

Nightingales styrke er de fire musikeres imponerende samspils-talenter ledsaget af stor musikalitet. Man har sjældent hørt et ensemble, der i den grad formår at smelte sammen, så det næsten bliver til ét instrument. Det er som om hver eneste personlighed afspejles i hele ensemblet og omvendt.

Det skaber en inciterende intimitet, en spændstig, koncentreret atmosfære og en betagende skønhed. Sidst Nightingale gæstede Aalborg var i 2012. Der behøver ikke gå tolv år igen.

Foto: Privat og fra kvartettens hjemmeside, Julia Severinsen.

Eventhore Vestergaard,
Kulturen.nu
24. februar 2024.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Matador-musical i hæsblæsende tempo ...

Lagt på nettet 16/2 2024 kl. 07:24 #1708064691



#1708064691

Lise Nørgaard, Susanne Bier og Anders Thomas Jensen har skabt en helt ny, original musical baseret på Danmarkshistoriens mest populære tv-serie. Burhan G og Lise Cabble har skrevet ny musik og sange.

Men væk er Røde, væk er Agnes, væk er Gitte Grå og Jørgen Varnes. Væk er Fede i den nye musical, der havde premiere torsdag aften i Falkonersalen på Frederiksberg.

Til gengæld er der stærkt fokus på historien mellem de gamle og de nye penge. Og det fokus er med til at gøre, at vi koncentrerer os i de to timer, vi er meget tæt på de to familier.

Og det lykkes langt hen ad vejen rigtig godt.

Når der er ved at gå lidt støv i replikkerne, så kommer den nye musik, hvor Burhan G. og Lise Cabble har skrevet en rigtig, rigtig moderne musik med sange, som fejer støvkornene væk.

Skulle jeg fremhæve en præstation, må det blive Annette Heick.

Hun gør det rigtig, rigtig flot som Elisabeth Friis.

Der er allerede 80.000 danskere, der har købt billet. Den nye musical skal nu på tourné til Vejle og Holstebro, så man også kan få den at se i Jylland.




OBS: Brug ikke menuen i toppen af siden!

Den fører til den gamle udgave af kunstnyt.

Tryk i stedet for her for at komme tilbage til den nye forside.

 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Koncert for flystøj, tekster og elektronik

Lagt på nettet 7/9 2023 kl. 09:24 #1694071452

Fredag 8. september kl. 19 - 19:30 performer lydkunstner
Julie Østengaard det stedspecifikke værk “Augmented Airplanes” ved en gratis koncert, kurateret af Københavns Kommune, langs lufthavnshegnet, som en del af kunstprogrammet "REFLEX LYD".

Det sker i forbindelse med Dragør Kulturnat.

Kunstprogrammet tog form under coronaen, da Dragør og St. Magleby lå pandemisk stille hen,
fordi flytrafikken var indstillet på ubestemt tid.

Gennem en række stedspecifikke koncerter og performances i årene 2020-23 sattes fokus på elementerne vand, jord og luft, der forbinder Dragør og St. Magleby med Holland, historisk og i samtiden via søvejen, den dyrkede jord og luftvejen.

“Augmented Airplanes” er det sidste event i REFLEX LYD.

OM VÆRKET
Den fredelige landsby St. Magleby står i skarp kontrast til Københavns Lufthavns travle landingsbane, hvor kun et hegn skiller de to verdener ad.

Til trods for, at den visuelle adskillelse er tydeliggjort med skiltninger “adgang forbudt for uvedkommende”, trænger de rungende ekkoer fra fly, der letter, jævnligt ind over det ellers rolige landskab.

St. Magleby har således i årtier befundet sig i støjzonens røde felt.

Med værket “Augmented Airplanes” transformerer komponist og lydkunstner Julie Østengaard den generede støj til en kunstnerisk oplevelse.

“Augmented Airplanes” er en stedspecifik koncert i grænselandet mellem lufthavnens landingsbaner og St. Magleby.

På en sti, der løber langs
hegnet, orkestrerer Østengaard en forestilling, hvor musikken fra hendes elektroniske instrumenter, spiller i harmoni med de afgående fly.

Flyveaktiviteten indtager en medkomponerende rolle og
danner ramme for musikkens dramaturgi, der ligesom et musikalsk partitur synkroniseres med den tilbagevendende kadence af eksplosive lyde på himlen.

I “Augmented Airplanes” væver Østengaard også en samling af tekster om rejser ind i lufthavnens lydbillede.

De lettende fly bliver både et visuelt tableau og en metafor for teksterne, som er blevet doneret af forskellige personer til brug i værket.

Østengaard ønsker ikke kun at gøre opmærksom på den støjforurening, der foregår i byerne, men at invitere til at opleve denne støj i en ny kontekst, hvor den omfavnes i et kunstnerisk møde.


Foto: © Gorm Branderup, skaegogballade.

Julie Østengaard er lydkunstner og elektronisk komponist, uddannet fra Statens Musikkonservatorium. Hun arbejder med lyd som et skulpturelt og rumligt fænomen, der forenes med det instrumentelle - det ses i værket Concurrent (2020-2021), hvor 16 kinetiske lydskulpturer, undersøger samspillet mellem akustisk og elektronisk lyd og ANKER (2021), hvor kinetiske lydskulpturer simulerer lyde fra Marstal havn.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Basunfestival i fem byer

Lagt på nettet 10/8 2023 kl. 23:45 #1691703932

Har du en basun og spiller du jævnligt på den?

Så er "Dansk Basunfestival" måske noget for dig.

Dansk Basunfestival, som blev stiftet 2020, afholder igen i år, den 16. og 17. september, fem "Basundage" i fem byer rundt om i landet.

Sammenspil, undervisning, koncerter og socialt samvær koster 50 kr, men det er gratis for medlemmer af foreningen.

I år holdes der basunstival i
Aalborg, Aarhus, Odense, Greve og Haderslev.

Dansk Basunfestival har som mål at samle alle danske basunister uanset alder, niveau og musikalsk interesse til forskellige arrangementer med deres dejlige instrument i fokus. Festivalens arrangementer har altid fire indholdspunkter: sammenspil, undervisning, koncerter og socialt samvær.

Det er foreningens mening, at disse fire elementer er vigtige for at styrke et nationalt sammenhold om basunmusik, og udvikle interesse og fagligt niveau blandt alle danske basunister.

Dansk Basunfestival kunne derfor invitere til den første nationale festival i 2022, hvor 90 unge talenter, nybegyndere, studerende, amatører og professionelle basunister nød hinandens spilleglæde en hel weekend med sammenspil, 4 koncerter og masser af musik. Der vil efterfølgende afholdes Dansk Basunfestival hvert andet år og i de mellemliggende år, planlægger foreningen lokale Basundage i hele landet.

Foreningen Dansk Basunfestival blev til i 2020 på baggrund af et par fynske basunister, der i de foregående år havde lavet en årlig basundag på Fyn, men ønskede at dele disse gode oplevelse med resten af landet.

Den fynske basundag var en sammenlægning af et samarbejde mellem musikskolelærere, der holdt en årlig dag for deres elever på Fyn, samt en genoplivning af et lignende arrangement for amatører på Fyn, som æresmedlem og tidligere solobasunist Ole Thrane lavede.

Interessen for basunister til at være sammen om deres instrument var tydelig og det ledte frem til foreningens stiftelse samt den første "Dansk Basunfestival" i 2022.

Der er for tiden meget opmærksomhed på, at alle skal have adgang til at gå til musik og der findes mange gode projekter der faciliterer dette og som skaber et mangfoldigt, dansk kulturliv.

For at denne store gruppe kan blive ved med at være en aktiv del af kulturlivet, må basunisterne inspireres således, at de i mange år kan se sig selv i musikken.

Det er foreningens erfaring, at dét der får basunister, unge eller ældre til at holde fast og være en blivende del af deres lokale musikliv eller måske stræbe efter en professionel kariere, ofte er et sammenspil mellem personlig udvikling, at være en del af et fællesskab, og at møde inspirerende mennesker.

Med Dansk Basunfestival ønsker foreningen at udsætte danske basunister for så mange situationer som muligt og dermed skabe sammenhold på tværs af landet og styrke niveau og engagement i det lokale musikmiljø.

Se hele programmet her her.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Sommersang med kunstsauktion

Lagt på nettet 4/8 2023 kl. 16:08 #1691158085

Sommersang på Bratskov, sommerens store musikalske begivenhed i herregården Bratskovs smukke park i hjertet af Brovst søndag den 13. august bliver i år afsluttet med en kunstsauktion.

Den internationalt anerkendte billedkunstner Natalia Dolgova vil være til stede under hele arrangementet og male indtryk fra den store folkefest. Og som afslutning på eftermiddagen afholdes der auktion over de billeder Natalia Dolgova har kreeret undervejs.



Natalia Dolgova er opvokset i Sibirien, men bor nu permanent i Frøstrup. Det gør hun, fordi naturen er fyldt med den fred, som verden mangler i øjeblikket.

Under koncerten på Bratskov vil hun fremstille pasteller af hver af de optrædende grupper. Billederne vil umiddelbart efter koncerten blive solgt på auktion.

Publikum kan desuden møde de populære solister Lasse & Mathilde, Pia Raug, Malthe Nielsen, Pernille Højmark og James Rasmussen i samklang med det fantastiske HerregårdsOrkestret.

Billetsalget til arrangementet går strygende og forberedelserne er i fuld gang på alle fronter. De mange foreninger og frivillige bag arrangementet har påtaget sig alle de nødvendige opgaver og arbejdet med at løse dem går planmæssigt.

HerregårdsOrkestret´s kapelmester Ole Albrechtsen har skrevet en ny melodi, der skal fungere som kendingsmelodi for arrangementet. Og hele sceneprogrammet er nu planlagt i detaljer.

Efter at formand og initiativtager Karsten Højen har budt velkommen, vil Jammerbugt Kommunes borgmester Mogens Gade holde åbningstalen efterfulgt af Helle Bak Andreasen og Kiki Bach - henholdsvis formand og næstformand i kommunens kulturudvalg – der har fået den udfordring at være forsangere på en nyere sang til netop sangens pris, skrevet af Viggo Steincke og Lars Kaaber - en sang som arrangøren håber arrangementet kan være med til at gøre kendt. Og som også skal synges til efterfølgende sommersang-arrangementer.

Den store opgave som festlig konferencier er lagt i hænderne på Bo Larsen fra Giro 413. Det bliver også ham der skal holde styr på dagens program, hvor hver af dagens fem solister optræder sammen med HerregårdsOrkestret ca. en halv time og slutter af med en fællessang.

Alle fællessange er trykt i et sanghæfte som publikum får udleveret ved indgangen. Man skal bl.a. synge “Lundeborg Hymnen” sammen med Lasse & Mathilde, “Så Længe Jeg Lever” sammen med James Four Jacks Rasmussen og “Tag Med Ud Og Fisk” sammen med Pernille Højmark, ”Når Lygterne Tændes” sammen med Malthe og en helt ny sang ”Flaget” sammen med Pia Raug.

Der bliver flere pauser i løbet af dagen og rig mulighed for at forsyne sig med mad og drikke. Skovsgård Hotel og Chenillen (Købmandsgården) sørger for det kulinariske. Der bliver også boder med kunsthåndværk, tøj, smykker og andre spændende salgsting på pladsen.

”- Og som noget helt nyt i år, starter hele balladen med det vi har valgt at kalde en ”forfest” allerede kl. 12:00 og en time frem. Det foregår ved indgangen hvor folk venter på at komme ind” - fortæller Karsten Højen. ”Der opstilles en lille scene hvor NielsenBanden spiller sammen med den udfordrende bakkesangerinde Sidsel. Cirkus SKUNK vil være til stede samme sted og lave sjov og underholdende gøgl for publikum”.

Hvis man ikke har, eller har husket at medbringe en klapstol eller et tæppe, er der mulighed for at købe en festivalstol og et tæppe ved indgangen til en billig pris. Og skulle der komme en smule regn, har arrangørene sørget for et lager af engangs-regnfrakker.

"- Ingen tvivl om at det bliver sommerens store musikalske begivenhed. En eftermiddag der kan måle sig med inspirationskilden Sommersang I Mariehaven i Ansager," skriver arrangørerne.

Arrangementet finder sted søndag den 13. august med forfest fra kl. 12:00. Sceneprogrammet inde i parken starter kl. 13:00 til ca. kl. 17:30 (indgangen åbnes kl. 12:30).

Billetprisen er kun kr. 125,- og er muliggjort fordi arrangementet har fået flot støtte fra Jammerbugt Kommune, Region Nordjylland, Sparekassen Danmark Fond og fra Statens Kunstfond.

Billetter kan købes hos EXPERT i Brovst, på www.brovstmusik.dk og ved indgangen til arrangementet i det omfang der er flere billetter tilbage.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Ærø Special Big Band

Lagt på nettet 2/8 2023 kl. 11:31 #1690968697


Finn Odderskov dirigerer "Ærø special".
Foto: © Stefan G. Rasmussen.


Den årligt tilbagevendende Ærø jazzfestival starter onsdag den 2. august 2023 kl. 11:00 med Børne Jazz.

Derefter er der Street Parade kl. 12:15 med Two-Tone-Chilli.

Så følger Jazz Dippers kl. 14:30, Kira Martinis Jazz Quartet kl. 17:30 og klokken 21: Daimi & The Louisiana Jazz Band.

Læs mere om Daimi & The Louisiana Jazz Band.

Sådan går det hele resten af ugen indtil det kulminerer fredag og lørdag med de helt store Big Band-oplevelser: “Ærø Special” ... Big Band’s i fuld swing. Fredag middag hos Ærø Bryggeri i Risev og lørdag eftermiddag på Værftet i Æreskøbing.



Her spiller flere bands. Den tidligere SAS-pilot Stefan G. Rasmussen, der blev verdensberømt, da han snarrådigt satte sit store passagerfly sikkert ned på klipperne i Sverige uden tab af menneskeliv og nu lever som jazzmusiker, deltager i gruppen, der ledes af Finn Odderskov.



Det er Stefan G. Rasmussen, der har sendt os disse billeder fra øve-timerne forud for koncerten på Ærø.

"Ærø Special" er en forening af musikere, som hvert år tager til Ærø for at spille og blive undervist i Bigband-musik.



Ærø Jazz festival er kulminationen på undervisningen, som udmønter sig i koncerten på værftet.

Her kan man igen stifte bekendskab med passionerede musikere, der spiller fængende big-band jazz-musik til stor glæde for publikum fra nær og fjern.



Begrebet "Bigband" blev i 1920’erne et populært fænomen i det amerikanske musikliv og spredte sig herfra. Dengang bestod et bigband typisk af 10-13 musikere, skønt man dengang ikke benyttede ordet “bigband” i dén sammenhæng.

De rigtige bigbands dukker op i USA omkring 1933, og får hurtigt en særskilt spillestil, især bygget op af såkaldte riffs.

Det var mere eller mindre en dansevenlig ungdom, som midt i økonomisk depression krævede de store besætninger og dansesteder.

Sin mest betydningsfulde musikalske udvikling gennemgik bigband-musikken i perioden 1935-45.



Læs mere om "Ærø Special" her.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Henrik Røde har arrangeret Johnny Madsen koncerter i 35 år

Lagt på nettet 30/7 2023 kl. 16:46 #1690770263

Foto: © Mediebroen.dk
Jimmy Støvring.


Idag er det 35 år siden, eventmageren Henrik "Røde" Jensen fra Frederikshavn arrangerede sin første Johnny Madsen-koncert i Maskinhallen i Frederikshavn.

Kontrakten lød på 12.000 kr. incl. salær til Jan Vinther, der både bookede ham og var lydmand.

Bandet bestod af Michael Friis, trommer, Jes Stæhr, bas, Kim Hyttel på keyboard og selvfølgelig Knud Møller på guitar.

En legendarisk koncert og et livslangt venskab udviklede sig.

Siden har Henrik "Røde" Jensen arrangeret talrige Johnny Madsen koncerter, takket været hans roadie, lydmand, manager, barnepige, indkøber af alt fra biler til lejligheder og dyre rødvine til spotpriser.

Igennem alle årene har de to bevaret et nært venskab.

For et par år siden, var det så planen, at de skulle turnere med et foredrag om Madsens liv, men det blev desværre aflyst af forskellige årsager.

Det var de ærgerlige over, da de havde udsolgt i de 6 byer, der var planlagt med over 7000 solgte billetter.

Men nu er de i gang med at optage en række video podcasts, som bliver sendt i forbindelse med Johnny Madsens nye citatbog “Tilværelsen blev min skæbne” som udkommer på forlaget Momenta, den 13. oktober.

Videoerne vil indeholde en del snak om Madsens liv og karriere, oplæsning af udvalgte historier fra hans 40 år på landevejen og som noget helt ekstraordinært: Madsen spiller akustisk live med både gamle og nye numre.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Daimi fylder 80 år

Lagt på nettet 6/7 2023 kl. 15:03 #1688648580

DAIMI OG LOUISIANA JAZZBAND
Søndag den 03/09/2023 15:00
– midt imellem 2 jubilæer – Daimis 60 år på de Skrå Brædder og 80-års fødselsdag.

Læs også om Jazz på Ærø
Det var i 1961 at Daimi som ung skolepige på 17 år optrådte i en Tv-konkurrence i Centralmagasinet – ANVA i Esbjerg, hvor hun sad i et telt og sang “Travellin Light”. En optræden, der øjeblikkeligt gjorde hende til et kendt navn. Hun indspillede en række singler for TONO, og hun blev derefter sangerinde i Jørn Grauengaards orkester sammen med Perry Knudsen på trompet. Det er dette orkesters sound vi også rammer med Louisianas jazzband. Og selvfølgelig det traditionelle jazzrepertoire som Daimi elsker.

Daimi er efterhånden en voksen solist, men hun kan stadigvæk med sin charme og ligefremme facon tryllebinde publikum med sin flotte sangstemme. Derudover forstår hun også i øjenhøjde med sit publikum at fortælle anekdoter fra sit lange liv i dansk showbusiness – det er også med til at løfte stemningen. Og hvis I har haft lyst til at synge med på nogle danske evergreens med Daimi, kan I også det. Orkesteret består af toppen af dansk jazz igennem 50 år.

 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Værsgo 50 år

Lagt på nettet 1/7 2023 kl. 00:10 #1688163052

Om en måned kan vi fejre 50-års-jubilæum for en af Danmarks mest kendte LP’er nogensinde.

Det er Kim Larsens debutplade ”Værsgo”, der udkom juli 1973. Det er velkendt, at ”Værsgo” var et soloprojekt, der havde til formål at redde Gasolin’, for på det tidspunkt knagede det i fugerne på det populære band, som havde udgivet to LP’er.

Nye plader udkommer året rundt, men man kan ikke ligefrem sige, at sommerferieperioden er en højtid for albumudgivelser.

Alligevel blev Værsgo udsendt midt om sommeren 1973. udkom Kim Larsens debutplade ”Værsgo”. Det er velkendt, at ”Værsgo” var et soloprojekt, der havde til formål at redde Gasolin’, for på det tidspunkt knagede det i fugerne på det populære band, som havde udgivet to LP’er. Der var blandt de andre i bandet ikke lydhørhed over for Kim Larsens flirt med visetraditioner og folkemusik, men han kunne heller ikke bare pakke denne interesse helt væk,og produceren Poul Bruun frygtede, at Gasolin’, som han også selv havde investeret tid og prestige i, skulle gå i stykker på grund af disse musikalske uoverensstemmelser.

Han fik derfor etableret et kompromis, hvor Larsen på en soloplade kunne få afløb for sin indre trubadur, mens resten af Gasolin’ fik lovning på, at deres tredje album kunne udsendes både på dansk og i en international version på engelsk mod at de til gengæld ikke ville gøre modstand mod Larsens sidespring. På den måde håbede Poul Bruun og pladeselskabet, at man uden ikke for megen diskussion kunne komme tilbage på sporet med Gasolin’.

Som forfatteren og musikeren Henrik Marstal opridser i den nye bog ”Kim Larsen: Værsgo” om pladen og tiden omkring den, så var der ikke mange, der forventede ret meget af Kim Larsens soloprojekt, og det kan også forklare, hvorfor ”Værsgo” udkom på et lidt besynderligt tidspunkt på året:

"- Beslutningen var rent strategisk: Poul Bruun og pladeselskabet CBS vidste, at det ville kunne forvirre Gasolin’s fans med et soloalbum fra bandets forsanger så at sige i utide. At henlægge udgivelsen til sommeren var derfor en måde at signalere, at albummet da heller ikke skulle opfattes som en alt for seriøs udgivelse.

I god tråd med den strategi udkom albummet ifølge Poul Bruun da også helt uden promotiontiltag, om end det blev sendt ud til anmeldelse, og der nu også blev lavet plakater, der reklamerede for albummet”, skriver Henrik Marstal i sin nye bog.

Men på trods af den begrænsede indsats for at slå på tromme for udgivelsen, tog interessen for ”Værsgo” alligevel lidt efter lidt fart blandt pladekøberne, og pludselig var LP’en med sange som ”Nanna”, ”Det er i dag et vejr”, ”Joanna”, ”Hvis din far gi’r dig lov” og ”Christianshavns kanal” en stor succes. Det har den været i et halvt århundrede nu, og den er både blevet kåret som den bedste danske plade nogensinde i en afstemning og er optaget i den Kulturministeriets kulturkanon med markante eksempler på dansk kulturarv, som blev præsenteret i 2006.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Sommerklange på Kirsten Kjærs Museum

Lagt på nettet 30/6 2023 kl. 21:52 #1688154766

Kirsten Kjærs Museum inviterer 2. Juli 2023 kl. 16 til 17:30 til "Sommerklange" - en eftermiddagskoncert med kammerkoret HYMNIA under ledelse af gæstedirigent Poul Emborg.

I programmet indgår melodier/tekster af Hugo Alfvén: (1872-1960), Eric Whitacre: (f. 1970), Ward Swingle (1927-2015), Pia Tafdrup (f. 1952), Maurice Ravel: (1875-1937), Finn Mathiassen: (1928-2013)

Hymnia, der består af 25 sangere, har specialiseret sig i opførelser af ny og ofte meget kompliceret kompositions musik. Korets repertoire omfatter navnlig korværker fra dette århundrede og sjældnere opførte a cappella-værker. Hymnia giver mange koncerter året rundt, og hver sommer drager koret på tur for at medvirke i konkurrencer og festivaler rundt omkring i Europa. I 2019 var koret i Firenze for at deltage i Leonardo da Vinci International Choral Festival, hvilket blev præmieret med guld i kategorien “Contemporary Music”.

Kirsten Kjærs Museums hjemmeside har været nede et nede et par dage... MEN det kan oplyses at man samtidig kan se museets Hvad dato var det en koncert Vej 27
SOMMERUDSTILLING 2023:
“Solhår” af Zven Balslev
“SELVBINDERGARN” af Begitte Lynge Andersen
“Allt kött är hö” af Carina Pettersson

OPEN CALL SOMMER 2023
“Solhår” af Zven Balslev er en serie malerier, der taler til og responderer på den vildskab, som kendetegner Kirsten Kjærs person og kunst. Støttet af Statens Kunstfond
“SELVBINDERGARN” af Begitte Lynge Andersen er skabt med afsæt i en kunstnerisk undersøgelse af taktile og sanselige greb i Kirsten Kjærs værker. Støttet af Statens Kunstfond og Lizzi og Mogens Staal Fonden.

Øvrige udstillinger
“Allt kött är hö” af Carina Pettersson viser tekstile objekter af håndspundet uld, græs og træ.
"STOR ILD" af Karoline Bach Larsen består af en udendørs stedspecifik keramisk skulptur samt en procesudstilling.


Kirsten Kjærs Museum ligger på Langvadvej 64, 7741 Frøstrup.

Entre: 100 kr
Årskort 2023: 50 kr
Unge under 18 år: gratis
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Den sydfynske duo Svøbsk holder 20 års jubilæum

Lagt på nettet 13/6 2023 kl. 18:46 #1687020403

Foto: © Peter Wendelboe.

Helnæs Kultur- og Musikforening afholder lørdag aften den 17. Juni 2023 en folkemusikkoncert på Hjemstavsgården i Gummerup, Klaregade 23. 5620 Glamsbjerg.

Duoen Svøbsk spiller skøn folkemusik og kan i år holde 20 års jubilæum. Koncerten kan opleves kl. 19.30, men publikum må gerne komme tidligere og bese gården før koncerten.

Dørene åbnes kl 18.45, hvor salget af forfriskninger også åbnes.

Læs mere om koncerten på foreningens hjemmeside http://www.helnaeskultur.dk
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Carl Nielsen fik sit eget museum

Lagt på nettet 3/6 2023 kl. 03:02 #1685754136

Fredag 2. juni 2023 åbnede Carl Nielsen Museet i Odense. 

Der var åbningsprogram fra klokken 14 med musik, taler og fællessang.

Carl Nielsen har bl.a. komponeret seks symfonier, og desuden er han manden bag musikken til en række danske sange, bl.a. "Jeg ved en lærkerede".

Carl Nielsen var en andermeds.
Og han var helt sig selv. Han var et originalt menneske og en original kunstner, som skabte noget meget original musik. Han var en éner i den europæiske musikhistorie, og han betyder stadig noget for vores identitet.

Carl Nielsen var en voldsom, men også en blid komponist. Han lavede både eksplosive symfonier og melodiske toner til de sange, som stadig bliver sunget igen og igen.

Hvis Carl Nielsen levede i dag, ville vi kalde ham en "hit-maker".

Han overrasker, men på en måde, hvor det er stadigvæk smukt og elegant. Han har en specifikhed og en "fanden-i-voldsked" i sin orkestermusik og i sin klavmusik.

På det nye museum kan man se og lytte til Carl Nielsen og få en blik i hans musikalske univers.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Pigekorets nye leder fundet

Lagt på nettet 10/5 2023 kl. 17:55 #1683769065

Pressebillede. © Mikkel Suppras/DR/Free.

Det bliver den 28-årige dirigent Charlotte Rowan, der skal lede DR Pigekoret, når en ny sæson begynder til august.

Det skriver DR i en pressemeddelelse torsdag eftermiddag.

Charlotte Rowan har en karriere som sanger, dirigent og korleder bag sig. Nu skal hun lede DR Pigekoret.

Hun kommer oprindeligt fra Storbritannien, hvor hun er uddannet og har arbejdet som både organist og dirigent.

Hun har siden 2018 boet i Danmark for at videreuddanne sig som kordirigent.

De seneste tre år har hun stået i spidsen for Herning Kirkes Drengekor, hvis koncerter er blevet en formidabel succes både herhjemme og i udlandet.

Hun kalder DRs pigekor for "et af de bedste pigekor i verden".

- Koret er på én gang en uvurderlig ambassadør for dansk musik og den danske sangskat og samtidig et smukt symbol på, hvor stærkt et talentfællesskab for unge mennesker kan være, lyder det i pressemeddelelsen.

Charlotte Rowan skal erstatte Phillip Faber, der i november 2022 meddelte, at han stopper til sommer efter ti år på posten.

Faber selv henviste til, at han ville få nye roller både som vært på DR, men også som dirigent uden for DR.

Han glæder sig over, at det netop bliver Charlotte Rowan, der overtager hans job som chefdirigent.

- Jeg kender Charlotte som en dygtig og musikalsk dirigent, og jeg er så glad på hendes og på korets vegne. De går en spændende tid i møde, og jeg glæder mig til at følge med fra publikumsrækkerne, siger han i DRs pressemeddelelse.

Pigekoret har været omtalt en del i medierne de seneste år, fordi to af korets forhenværende chefdirigenter - Tage Mortensen og Michael Bojesen - har været anklaget for at krænke flere af korets medlemmer, imens de stod i spidsen for koret.

En ekstern advokatundersøgelse, som DR fik lavet, viste i 2021, at 64 tidligere sangere i koret er blevet krænket af seks voksne tilbage i tiden.

I kølvandet på undersøgelsen konkluderede DR, at der i DR Pigekoret var en "helt uacceptabel kultur - også set med datidens øjne" fra 1960 til 2010.

Sagen kulminerede med, at DR betalte erstatning til 28 tidligere medlemmer af koret.

DR Pigekoret har eksisteret siden 1938. Trods navnet kan alle køn søge om optagelse i koret. Koret består af 50 sangere.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Lloyd Webber laver musik til kroningen i England på lørdag

Lagt på nettet 3/5 2023 kl. 18:33 #1683131609

Andrew Lloyd Webber har skabt ny musik til kroningen af Kong Charles den 3. af England på lørdag 6. maj 2023.

Lige siden dronning Elizabeths død 8. september 2022 er der blevet arbejdet hen mod den officielle kroning af kong Charles.

Kroningen vil finde sted i Westminster Abbey i London lørdag middag, og udover videreførelsen af en række gamle traditioner vil ceremonien også inkludere ny musik. Nulevende klassiske komponister som Sarah Class, Nigel Hess og Paul Mealor har bidraget med værker til kroningen, men også et stort navn fra musicalverdenen er blandt musikleverandørerne til festlighederne i Westminster Abbey.

Andrew Lloyd Webber står bag succesfulde musicals som ”Cats”, ”Jesus Christ Superstar”, ”Evita” og ”Phantom of the Opera”, og han har taget imod invitationen fra det britiske kongehus om at skabe ny musik til kongens kroning. I en meddelelse fra hoffet citeres Andrew Lloyd Webber for, at han er meget beæret over at være blevet bedt om at komponere en ny hymne til kroningen. ”Jeg håber, min hymne afspejler denne glædelige begivenhed”, siger Webber.

Hans værk er skrevet særligt til kirkens orgel og kor, og det er på forhånd blevet offentliggjort, at teksten rummer uddrag af ”Psalm 98”, som på dansk kaldes Salmernes Bog kapitel 98. Heri står blandt andet ”Syng en ny sang for Herren, for han har udført undere” og ”bryd ud i fryderåb for kongen, Herren”.

Ved kroningen vil der også være ældre værker af blandt andre William Byrd og Georg Friedrich Händel samt græsk ortodoks musik fra Byzantine Chant Ensemble som en hilsen til den nye konges far prins Philip, der oprindeligt var prins af Grækenland og Danmark og græsk statsborger. Beslutningen om at kombinere gamle og nye værker skal ifølge Westminster Abbeys organist og musikalske leder Andrew Nethsingha afspejle nutidens kulturelle spændvidde.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

108 Years of Piano

Lagt på nettet 22/4 2023 kl. 13:48 #1682164107



Et helt liv ved klaveret må vist være en af ​​de mest bemærkelsesværdige historier i al klassisk musik.

Franske Collette Maze, der blev født den 16. juni 1914, blot et par uger før udbruddet af Første Verdenskrig, er disse dage ved at udgive et nyt album med sin klavermusik.

I et nyligt interview fortalte Colette Maze til Le Figaro , at hendes nye album vil indeholde klaverværker af Gershwin, Piazzolla, Schumann og Debussy, med den åbenlyse, men alligevel forbløffende titel 108 Years of Piano.

I over et århundrede har hun været omgivet af musik. Da hun var to år gammel, hørte den unge Colette første gang børnene til hendes families naboer ovenpå spille klaver. Hun begyndte derefter selv at udvælge melodierne med en finger, hvilket fik hendes forældre til at sende hende til klaverundervisning.

Da hun var 15, fik hun adgang til at studere på den prestigefyldte École Normale de Musique i Paris, hvor hun modtog undervisning af de legendariske lærere Alfred Cortot og Nadia Boulanger.

Siden hun var 18 år har hun boet i en lejlighed på 14. sal i en bygning med udsigt over Seinen i Paris. Hun arbejdede som musiklærer i mange år, hvor klaveret forblev en konstant ledsager og trøst gennem årtier.

Da hun var 84, udgav hun sit første album. Så, næsten 20 år senere, 103 år gammel, indspillede hun et album med sin yndlingskomponist, Debussy.

Udgivelsen af ​​hendes nye optagelser, som viser hendes bemærkelsesværdige dybde af musikalitet og indsigt, forventes til foråret.

Maze siger, at hun stadig øver sit instrument i fire timer om dagen og bevarer et utroligt helbred, bevægelse og fingerfærdighed.

"- Den svære del," siger hun," er at holde fast ved regelmæssig træning. Du skal øve dig meget... i skolen skal du træne dit sind hver dag, men det går så hurtigt i stå, hvis du ikke øver dig regelmæssigt.”

På spørgsmålet om, hvorfor hun bliver ved med at spille piano og lave musik, siger Maze ganske enkelt: "- Fordi det er mit liv... klaveret er en ven."

Hør Collete Maze på Classic FM
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Hvem er den mest betydningsfulde bidragyder til vores civilisation?

Lagt på nettet 15/4 2023 kl. 04:11 #1681524681

Hvem er den mest betydningsfulde bidragyder til vores civilisation, Bach eller Beethoven?

Det spørgsmål stiller den britiske skuespiller, forfatter, komiker, tv-vært og filminstruktør, Stephen John Fry i, hvad han kalder "årtusindets debat", i Londons Cadogan Hall Onsdag den 26. april 2023.

Man kan booke her og nu for at være til stede personligt eller online og for at stemme i årtusindets debat.

Hvis du vil se Steven Price`s tidligere show "Verdi vs Wagner", før du bestemmer dig, så klik her!

Fry er uddannet på Queen`s College i Cambridge. Under sine studier var han engageret i forskellige teaterstykker, lige som han også skrev stykket Latin or Tobacco and Boys.

I sit sidste år på Cambridge var Fry medlem af Cambridge Footlights, der hvert år opsætter blandt andet en revy, og har fostret adskillige kendte engelske komikere som Hugh Laurie og Emma Thompson.

Fry og Laurie fortsatte deres samarbejde efter universitetet i tv-serierne There`s Nothing to Worry About og "Alfresco". Ingen af dem var en større succes. Langt bedre gik deres næste projekt, A Bit of Fry & Laurie, der etablerede parret i den britiske bevidsthed i 1980erne. Parret medvirkede også i de tre sidste sæsoner af Blackadder, hvor Fry spillede general Melchett i den fjerde og sidste sæson.

I begyndelsen af 1990erne indspillede Fry og Laurie tv-serien Jeeves & Wooster efter P.G. Wodehouses bøger om den godtroende rigmand Bertie Wooster og hans snu tjener Jeeves.

Fry har også instrueret filmen Bright Young Things. Blandt hans tv-programmer kan nævnes QI, hvor han er vært i et show, der kombinerer humor med viden i en spørgeleg med indbudte humorister. Han har været vært for QI fra 2003 til 2016, hvorefter han overlod værtsrollen til Sandi Toksvig.

Fry interesserer sig for IT, B&O og moderne teknologi og var en af de første kendte, der brugte Twitter.

Fry er erklæret homoseksuel og bor i London. Han er medlem af Garrick`s Club og har skrevet erindringsbøger som "The Fry Chronicles" (2010) og Moahb is My Washpost (2008), som The Times anmelder som Bubbly, funny and charming. I 2015 blev han gift med den noget yngre Elliott Spencer.

 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Sådan kom Shubidua til at hedde Shubidua

Lagt på nettet 31/3 2023 kl. 13:10 #1680779445

31. marts 1973 blev "Fed rock" præsenteret for første gang af Benny G. Jensen i programmet "Åbent Hus" på P3.

”Her er vores studiegruppe. Vi plejer at kalde dem Shu-Bi-Dua", sagde Benny G. Jensen.

Det var ment som en spøg, men efter at ”Fed rock” havde været i radioen, var der pludselig bud efter "Shu-bi-dua" ... og resten er musikhistorie.

Det er nu 50 år siden. Og fredag aften 31. marts 2023 gik efterfølgeren, Hardinger Band, på scenen i Ringsted Kongrescenter

Det blev begyndelsen til en række "Shu-bi-læum" koncerter. 0g 15. juni 2023 arrangerer TV 2 og Musikkens Hus en stor koncert på havnefronten i Aalborg, hvor kendte musikere vil hylde Shu-Bi-Dua. Hardinger Band vil også optræde, da de aldrig kan få nok af den fantastiske rock.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Legendarisk musikalsk nonne er død

Lagt på nettet 31/3 2023 kl. 02:24 #1680654243

Emahoy Tsegue-Maryam Guebrou, en legendarisk etiopisk pianist og komponist, der levede et asketisk liv som nonne, er gået bort.

Hun blev berømt modvilligt og valgte et liv i isolation i et kloster på et bjerg uden for Addis Abeba.

Hendes eneste luksus var hendes klaver, og efter hendes mors død flyttede hun til et kloster i Jerusalem.

Som ung blev hun nægtet studier i London. I stedet valgte hun et liv i selvvalgt isolation på klosteret Gihen Mariam på et bjerg uden for Addis Abeba.

Hun ragede håret af sig og gik rundt barfodet. Hendes eneste luksus var klaveret. Da klosterets patriark døde, flyttede hun hjem til sin mor, hvor hun begyndte at komponere, og kejser Selassie gav hende lov til at rejse til Köln for at indspille plader. Alle indtægter herfra gik til hjemløse.

Hendes musik blev genopdaget, og hun gav koncerter, men hendes fokus forblev på et liv som nonne. Hun døde og blev begravet i Kidane Mehret, den etiopiske ortodokse kirke i Jerusalem.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Dvorak og jazz på tuba

Lagt på nettet 20/3 2023 kl. 01:52 #1679273555

Foto: © Rob Shanaha.


Barber, Marsalis & Dvořák
Fra den nye verden til de bøhmiske skove i Musikkens Hus, Aalborg 20. april klokken 19:30.

Lina Gonzalez-Granados, dirigent
Carol Jantsch, tuba
Aalborg Symfoniorkester

Den amerikanske jazzmusiker, Wynton Marsalis, har igennem de senere år markeret sig som en alsidig musiker, der med den største naturlighed synes at favne og forene alle musikkens stilarter. Han komponerede i 2021 en tubakoncert til aftenens solist, Carol Jantsch, der til daglig er tubaist i The Philadelphia Orchestra. Koncerten blev til i et tæt samarbejde med Carol Jantsch og tager publikum med rundt i tubaens mange og ofte overraskende udtryksmuligheder.

Dvořáks 5. symfoni bliver ofte sammenlignet med Beethovens Pastoralesymfoni. Begge symfonier står i F-dur, og begge symfonier tager publikum med på en musikalsk rejse ud i naturens fortryllende univers. Hos Dvořák bliver de blide bøhmiske skove malet med hans sublime melodiske sans.

Program:
Barber: Essay nr. 1 for orkester
Marsalis: Koncert for tuba og orkester
Dvořák: Symfoni nr. 5
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Ravels Bolero

Lagt på nettet 16/3 2023 kl. 02:23 #1678929814



4 mand og 1 cello.

Wiener Cello Ensembles hilsen til Maurice Ravel på 148-års fødselsdagen, 7. marts 2023.

 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk