Litteratur
Bogen om et justitsmord igen aktuel

Lagt på nettet 11/4 2024 kl. 14:15 #17129386017. april 2024 døde ejeren af Auktionshuset Ellekilde, der lå lige ved siden af Bruun Rasmussen i Bredgade, København, Svend Erik Olsen, (født 1947).

Svend Erik Olsen og hans kone Jannie From var efter Kunstnyts tidligere redaktør, Preben Juul Madsens, opfattelse ofre for et groft justitsmord, som han har skrevet en hel bog om: "Retssagen om et formodet maleri af André Derain".

Bogen kan købes i boghandlen, men har også siden 2011 gratis kunnet læses online som e-bog her på kunstnyt.dk. (Link sidst i denne artikel.)

Svend Erik Olsen og hans kone blev dømt for at have snydt en ældre dame for over 40 mio. kr. ved at have købt et Derain-maleri for 200.000 kr.

Men da Svend Erik Olsen købte det, var det af verdens førende Derain-ekspert, Michel Kellermann, erklæret falsk tre gange.

Først da Kellermanns papsøn blev interesseret i maleriet, erklærede Kellermann det for ægte.

Preben Juul Madsen betragter dommen som "svindel".

I forbindelse med retssagen politianmeldte han samtlige 9 dommere. Men det interessenede ikke politiet, som efter Preben Juul Madsens opfattelse i strid med loven svarede, at den slags ikke er noget, politiet efterforsker.

"- Hvem gør så?" spørger Preben Juul Madsen i sit forord og fortsætter:

"- Man kan altså ikke anmelde en dommer for kriminelle handlinger. Men når det er en dommer, som politianmelder nogen, så farer politiet op som en trold af en æske. Og beder man daværende justitsninister, Lars Barfoed, om at tage affære, får man det svar, at ministeren ikke kan gribe ind i den slags sager."

Preben Juul Madsen mener ikke, at der er ført bevis for, at de to dømte på købstidspunktet vidste, at maleriet senere kunne sælges for flere millioner. Og det er det - og det alene, de to er dømt for.

"- Så længe landets statsminister, justitsministeren, det samlede folketing og den samlede danske presse ikke har accepteret, at dommen over Svend Erik Olsen og Jannie From er en forbrydelse, vil jeg betragte de pågeldende som medskyldige. Man er medskyldig, når man fortier en forbrydelse, man har kendskab til," siger Preben Juul Madsen.

Han sammenligner dommen med verdens to mest kendte justitsmord, sagen om Jeanne d`Arc, som døde på
bålet i 1431, og Alfred Dreyfus-affæren om den franske officer, som den 15. oktober 1894 blev anholdt, anklaget for spionage, idømt livsvarigt fængsel og sendt til Djævleøen.

12 år skulle gå, før Dreyfus blev benådet, blandt andet takket være Emile Zolas berømte artikel i avisen L`Aurore, J`acuse (Jeg anklager), et åbent brev til præsidenten, en appel i retfærdighedens navn. Hele retssagen havde været en skueproces, med dommere og andre korrupte.

Læs bogen og døm selv. Den indeholder de originale, uforkortede tekster i domsudskrifter fra Københavns Byret og Østre Landsret.

Bestil GRATIS password til e-bogen.

Ring til Peter Wendelboe på 40208801, hvis du har glemt dit password eller ikke har fået et nyt tilsendt.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Publikum stod i kø udenfor

Lagt på nettet 27/3 2024 kl. 00:57 #1711497461

Foto ©: Kristian Amby.

Det VAR ventet, at der ville komme mange gæster til åbningen og ferniseringen af den historiske udstilling på Hanstholm Fyr af de mange malerier af Arthur Kobberup og Christian Schmidt.

Foto ©: Kristian Amby.

"- Men der kom så mange, at gæsterne stod tæt i maskinhallen, og der var kø gennem forlokalet og helt ud i fyrets gård.

Omkring 140 overværede ferniseringen. Det er ny rekord til en udstilling på Det Nordatlantiske Fyr", fortæller Tove Jørgensen, koordinator og kurator på den store udstilling af indleverede malerier fra de to kunstnere.

Foto ©: Kristian Amby.

Det var noget helt særligt at opleve så mange, for hvem de to malere har betydet noget. Det var helt rørende. Ikke mindst med de taler som først Christian Schmidt og senere Kobberups datter, Jeanette, holdt.

Livet i Hanstholm har betydet noget for begge kunstnere og deres familier. Det var tydeligt.

Foto ©: Kristian Amby.

Christian Schmidt, der nu er kunstner i København, sagde, at det var som om at “navlstrengen til Hanstholm var syet sammen igen”. Han kunne efter 25 år genkende mange ansigter, der var var blevet ældre.

Og Jeanette Kobberup var rørt over den flotte præsentation af sin fars billeder. Og hun var glad for den anerkendelse af sin fars malerier, som hun ofte hjalp ham med at få sat i ramme, udstillingen repræsenter.

Foto ©: Kristian Amby.

Nu er udstillingen åben. virkelig Den er virkelig værd at opleve.

Foto ©: Kristian Amby.

En sideudstilling med Christian Schmidts nye værker i Vestfløjen af fyrkomplekset opnår stor interesse.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Mor og søn holder fernisering ved Tranum Strand

Lagt på nettet 24/3 2024 kl. 14:08 #1711285686Lørdag deltog 71 personer i sæsonåbning og en rigtig fin fernisering på Tranum Strandgård Kunst- & Kulturcenter, hvor hovedkunstneren Martin Spang Olsen medvirkede med en fin tale og mere end 60 fantastiske billeder.

Hans mor, næsten 90 årige Nulle Øigaard, deltager ligeledes på udstillingen med en lang række spændende tekstilbilleder.

Arthur Nielsen fra Fjerritslev dannede lydkulissen med skøn harmonika musik.

Martin Spang Olsen er opvokset i en kunstnerfamilie og er søn af Ib Spang Olsen og Nulle Øigaard. Han er Multikunstner, arbejder bl.a. som musiker, filmproducent, stunt, forfatter, foredragsholder – og ikke mindst som billedkunstner.

Som bestyrelsesforperson Dorte Scheuer sagde efter åbningen: ”Overvejer man ny kunst på væggene derhjemme eller i sin virksomhed, er der virkelig noget at komme efter på denne udstilling.”Udstillingen kan ses hele påsken og i weekenderne frem til 28. april, kun afbrudt af to gallerikoncerter med henholdsvis Pia Munch & Lili Olesen der spiller nyere klassisk musik med et twist af jazzede rytmer og new age på onsdag den 27. marts og med den palæstinensiske percussionist og fortæller Simona Abdallah onsdag den 17. april.

Se mere og hele programmet for sommerhalvårets aktiviteter.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Collage af Asta Nielsen på auktion

Lagt på nettet 13/3 2024 kl. 13:39 #1710938385Skuespilleren Asta Nielsen, (f. København 1881, d. Frederiksberg 1972) er stadig anset som en af stumfilmens største stjerner. Men hun var også billedkunstner.

Herover ses hendes "Opstilling med kande, tallerkensmækkere og hane". Sign. Asta Nielsen. En collage af tekstil fra skuespillerindens kostumer brugt i film og teaterforestillinger. Lysmål 52×40.

Det sjældne billedet var vurderet til mellem 8.000 og 10.000 kr, men blev solgt tirsdag d. 12. marts 2024 for 11.000 DKK. Der var 13 bud.


Se Preben Juul Madsens omtale på kunstbogen.dk.

Se Preben Juul Madsens omtale på kunstbogen.dk.  

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Kunstnyt handler også om litteratur

Lagt på nettet 5/3 2024 kl. 11:51 #1709635890Det er nu snart et år siden, jeg overtog redaktionen af kunstnyt.dk efter Preben Juul Madsen. Jeg har udvidet emneområde til også at omfatte andre kunstformer, end billedkunst, og sidens design har været ændret løbende efter brugernes ønsker.

Jeg håber fortsat på små input fra læserne om kulturelle begivenheder i alle egne af landet.

Uden dem kan denne side ikke fungere.

Med venlig hilsen,
Peter Wendelboe,
Marts 2024

 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Ny bog om Elisabeth Jerichau Baumann

Lagt på nettet 2/3 2024 kl. 16:08 #1709395731Kvindelige malere
føres "voldsomt" frem netop i år.

Museer, auktionshuse og forlag nærmest snubler over hinanden for at indhente den gennem tiderne store forskel på "markedsføring" af mandlige og kindelige malere.

Senest Sine Kroghs fine bog om Jerichau Baumann.

Se Preben Juul Madsens omtale.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Hemmeligt gift i Skotland

Lagt på nettet 14/12 2023 kl. 11:25 #1702549543Journalisten Tine Gøtzsche og forfatteren Mads Nygaard har netop giftet sig i Skotland.

Det meddeler parret i dag på Facebook.

På billedet herover står de uden for Rådhuset efter vielsen.

De to har været meget gode venner meget længe. og man anede jo nok, hvor det bar henad.

Sammen udgav de 10. februar 2021 bogen "Da jeg mødte dig" - en samling af 11 pars, inklusive deres egen, skønne fortællinger om deres møde og vej mod kærligheden.

Det er 11 betagende fortællinger om det første møde, det første kys og det endelige spring til at blive et par.

I "Da jeg mødte dig" fortæller Mads Nygaard og Tine Gøtzsche blandt andet om, hvordan de første romantiske gnister udviklede sig til at de selv fandt hinanden og kærligheden.Det er 11 vidt forskellige og medrivende fortællinger, som viser de uendelige og uforudsigelige veje til kærligheden, og som viser, at den kan opstå når og hvor som helst.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Sylvesters nye bog

Lagt på nettet 5/12 2023 kl. 03:07 #1701742073

Multikunstneren Leif Sylvester er en af vores mest feterede kunstnere, som gøgler, musiker og ikke mindst billedkunstner. Nu har han delagtiggjort os i tiden før kunsten, sine første 19 år, i en herlig selvbiografi

Se mere her.  

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Bogreception ved køledisken i REMA1000

Lagt på nettet 17/11 2023 kl. 12:21 #1700259669


To forfattere i samtale. Foto: © Peter Wendelboe.

Blandt gæsterne ved Hans Wendelboe Bøchers bogrecption ved køledisken i REMA1000 i Hirtshals var forfatteren Mads Nygaard.

Receptionen varede en time, og mange fik deres bøger signeret af den lokalkendte Hans Wendelboe Bøcher.

I en årrække har én af "Kunstnyts faste venner, forfatteren og foredragsholderen Hans Wendelboe Bøcher, haft en klumme i Hirtshals Bindslev Avis, hvor han uge efter uge udleverede sig selv og sin familie; det hele serveret med et kærligt, selvironisk glimt i øjet.

De 75 bedste klummer er nu samlet i en bog, "Det (meste) er sandt" , der udkommer på Hviids Forlag lørdag den 18. november 2023.

Samme dag inviterer Hviids Forlag og Hans Wendelboe Bøcher til bogreception kl. 11-12, ved køledisken i REMA1000 i Hirtshals på Banegårdspladsen.

"- Utallige er de gange, min altid tålmodige kone er blevet spurgt, netop hen over de frosne ærter og gulerødder, om det var hendes sure sokker, man kunne læse om i sidste uge," siger Hans Wendelboe Bøcher, der på 20. år stadig er tillflytter på egnen.Hans Wendelboe Bøcher er far, ægtemand, venstrehåndet donaldist, spasmager og tidligere havnearbejder. Han har arbejdet som både efterskolelærer, sognemedhjælper, nattevagt, tv-researcher og biblioteksformidler. Og så holder han foredrag i hele landet - blandt andet om sin påståede status som tøffelhelt.

"Det (meste) er sandt" er første – og ifølge Hans’ altid fornuftige kone også sidste! – gang, klummerne bringes i sammenhæng.

Bogen er suppleret med Frank Hvams og Niels Hausgaards høflige afslag på at skrive forord, hvorfor også dét er lagt i hænderne på den altid hjælpsomme kone.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Historisk Roman som julegave

Lagt på nettet 4/11 2023 kl. 04:42 #1699069322Historikeren Dines Bogø, der hidtil kun har skrevet fagbøger,
har nu også udsendt en roman,
"Fra Østpreussen til Amager / Pigen fra Schippenbeil" .

Bogen bygger på en virkelig historie, der har rødder både i Østprøjsen og på Amager.

Dines Bogø har tidligere leveret stof til mange romanforfattere, der har ønsket at skrive romaner med ”hold i virkeligheden”, men nu har han også selv fået blod på tanden.


Bogen er er på 156 sider og
rigt illustreret med originale fotos, også i farver.

Fagromanen er ikke til salg via boghandlere, men er i denne uge udsendt som julegave til medlemmerne af Dragør Lokalhistoriske Forening. Medlemmerne har også mulighed for at købe overskydende eksemplarer ved møderne, men foreningen overvejer i øjeblikket også anden form for udsendelse. (E-bog, lydbog, udgave på tysk og polsk).

Hovedpersonen er den 17-årige Hildegard Jordan, der flygter med sin familie fra landsbyen Schippenbeil. Byen er nu polsk og hedder i dag Sepopol. Den ligger tæt ved Den russiske enklave Kaliningrad.

Som bekendt rykkede Den røde Sovjethær frem mod Tysklands grænser i begyndelsen af 1945. Hitler beordrede civilbefolkningen evakueret mod vest.

Mange kom til vestlige områder i Tyskland, men næsten ¼ million blev sejlet til Danmark og anbragt i tyske lejre samt i danske skoler og forsamlingshuse o.l.

Hildegard mister forbindelse til sin mor og mostre under flugten. Hun kommer med skib til København, hvor hun anbringes i en tysk lejr på Sydamager. Her tilbringer hun grædende sin 18 års fødselsdag i en køje. Få dage senere kollapser Det tyske Rige.

Alt Værnemagtspersonale marcherer tilbage til Tyskland, men De Allierede forlanger, at Danmark en periode tager sig af de civile tyskere.

I Danmark troede man, at det drejede sig om nogle måneder, men først efter 4 år kan man sige farvel til den sidste tyske flygtning.Hildegard bliver gravid og ender i straffelejr. Hun flygter, men anholdes og tilbringer mange måneder i forskellige lejre på Amager.

Som en af de få lykkedes det hende at undgå hjemsendelse. Hun kommer til Sverige med sin søn og dennes far. Senere vender hun tilbage til Danmark, hvor familien bor forskellige steder på Amager.Hildegard Jordan, der døde i 2016, nåede at fortælle sin historie, og det er den, der er baggrunden for denne bog.

Her ses hun med sin mand, Ejler, i
haven på Skolevej 11 i Store Magleby, i dag 2791 Dragør. Ejler var vagt i den lejr, hvor hun var interneret i 1945.

Det er Ejlers barndomshjem. Her besøgte hun ham første gang i 1945.

Læs mere her.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Veldisponeret bog om tv-serien Badehotellet

Lagt på nettet 26/10 2023 kl. 21:04 #1698347069Torsdag udkom ”Bogen om Badehotellet” i et samarbejde mellem People’s Press og TV2.

Bogen er i stil med de to andre store værker, om henholdsvis ”Matador” og ”Huset på Christianshavn”, som Jacob Wendt Jensen de senere år har skrevet i samarbejde med Christian Monggaard.

"- Det er en stor, flot og meget veldisponeret bog om tv-serien ”Badehotellet”, siger kulturanmelderen Morten Buckhøj.

"- Den udkommer måske et år for tidligt, men må være en oplagt julegaveidé til seriens mange fans," fortsætter han.

Og så indrømmer han, at han aldrig set så meget som ét eneste afsnit af TV2-serien.

Vi her på redaktionen af kunstnyt.dk er derimod begejstret for serien, og har set den adskillige gange, og ser frem til de de næste 9 (afsluttende?) afsnit, som kommer i 2024.

Morten Buckhøjs anmeldelse kan ses her.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Da lyrikken kom på skinner

Lagt på nettet 26/10 2023 kl. 17:10 #1698336073


foredragsholderen Claus Ehlers.

I 1964 kørte "Lyrik-ekspressen” fra Gedser til Skagen og retur med 50 nordiske digtere og forfattere.

” Det blev en fantastisk livsrejse, hvor poesien blev sat på skinner.

Onsdag den 8. november 2023 kan man i Sundby Lokalhistoriske Forenings Lokaler på Øresundsvej 6, 2. sal, 2300 København S, opleve Amagerentusiasten Claus Ehlers, der selv var med på den forrygende rejse sammen med blandt andet situationisten Jørgen Nash, der netop samme år stod bag den verdensomspændende happening med Det lille Havfrue hoved, og de andre digtere, fortælle om "Da lyrikken kom på skinner".

Det rullende digt ”Gå ikke over sporet - der kommer ord” bliver denne aften oplevet og fortalt af Claus Ehlers, der I årevis har været en ivrig deltager i kommunens righoldige foreningsliv, og hans interesse for lokalhistorie fornægter sig ikke.

Han har haft værdigheden som fuglekonge i såvel Dragør Borgerlige Skyttelag som i Dragør Borgerforening. Han har endvidere været medlem af Rotary i mere end 50 år – og dertil i knapt 50 år broder i Amagers eneste Odd Fellow Loge Christian den 4., hvor han i snart 20 år har beklædt det hæderfulde hverv som Logens Gildemester. 

Claus Ehlers har haft en lang og spændende karriere i erhvervslivet og en periode som 2. viceborgmester i Dragør Kommune.

Han har gennem årene holdt mange foredrag om Amager – og om Saltholm, som ligger hans hjerte nær. Gennem mere end 40 år var han medlemskab af Saltholmsejerlaugets bestyrelse.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Længe ventet bog om Rebild-egnens malere

Lagt på nettet 23/10 2023 kl. 15:35 #1698068138Efter mere end 20 års arbejde og studier i Rebild-egnens kunstnere har Sven Erik Østergård nu udsendt en fremragende bog om 84 af de malere, der i årenes løb har arbejdet på egnen.

Bogen giver svar på mange af de spørgsmål, som lokale og kunstinteresserede i årevis forgæves har stillet om emnet.

Blandt andet stillede én af KunstNyts læsere for kort tid siden et spørgsmål om en Rebild-kunstner.

Dette spørgsmål kunne vi dengang ikke besvare. Det kan vi måske nu!

Vi beder derfor denne læser henvende sig igen.

"Det storslaaede Landskab, Rebild-egnens Historiske Landskabsmalere" er en ualmindelig flot og stort opsat, gennemillustreret bog om et emne, som hidtil har været forholdsvis ubeskrevet.

For to årtier siden satte Sven Erik Østergaard sig for at
skabe et overblik over, hvilke malere, der i tidens løb havde aflagt besøg på hans egn og manifesteret det med et eller flere værker.

"- Minutiøs gennemgang af mange hyldemeter auktions- og udstillingskataloger, suppleret med opslag i Weilbachs Kunstnerleksikon er basis for, at der med denne bog er dannet et nogenlunde dækkende billede af, hvad der er fremstillet af naturalistisk malerkunst på Rebild-egnen i godt 150 år," skriver Sven Erik Østergård ret beskedent i sit forord.

"- Ét er, at malerierne er blevet registreret, men det er jo ikke ensbetydende med, at de også er synlige eller tilgængelige," fortsætter han.


Foto: © Lars Pauli.

Kunstsamleren og kunsthandleren, tidligere billedkunstlærer, Sven Erik Østergård fra Skørping, åbnede i påsken 2019 et nyt galleri med over 1000 gamle landskabsmalerier, som han har købt gennem årene. Nu håber han, at de kan finde nye hjem.

Det er et fysisk galleri, hvor man efter aftale kan komme og se på malerierne og også gerne købe nogle af dem. Hans ønske er nemlig, at billederne kommer ud i de lokalsamfund, hvor de hører hjemme.

Han havde i forvejen formidlet malerierne via hjemmesiden maleriArkivet.dk, men hidtil havde han opbevaret den stadigt voksende samling derhjemme i et værelse i huset i bofællesskabet "Frugthaven" i Skørping.


Foto: © Lars Pauli.

Et vigtigt element i Sven Erik Østergårds hobby er at få stedfæstet malerierne. Det får ham til at køre landet tyndt med fotografier af de gamle malede landskaber for at sammenligne med den nutidige virkelighed.

I sin nye bog fortæller Sven Erik Østergård ikke blot om kunstnerne, men også om deres motiver. Og der dukker mange små lokale solstrålehistorier op undervejs.

Denne bog er et "must" for enhver, der interesserer sig for Rebild-egnen.

Både Preben Juul Madsen og denne sides nuværende redaktør er meget begejstret for den nye bog. Og vi har aftalt, at det er Preben Juul Madsen, der kommer med en egentlig anmeldelse af bogen. Han har i forvejen et indgående kendskab til mange af malerne.

Preben Juul Madsens anmeldelse kan ses på hans nye hjemmeside, Kunstbogen.dk.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Nobelprisen i litteratur går til norsk forfatter

Lagt på nettet 5/10 2023 kl. 13:46 #1696506394Nobelprisen i litteratur går til
den norske forfatter Jon Fosse.

Det meddeler Mats Malm, som er fast sekretær for Det Svenske Akademi i Stockholm, i dette øjeblik.

"- Jeg har netop talt med Fosse i telefon. Det er ikke altid, at jeg bliver troet, men han var parat til at tro mig," siger Mats Malm.

"- Jeg er overvældet og lidt skræmt," siger Jon Fosse ved meddelelsen om, at han modtager hædersprisen.

Fosse er navnligt blevet berømmet for sit gigantiske romanprojekt "Septologien", som er blevet kaldt et af de vigtigste i den norske samtidslitteratur.

I 2019 fejrede nordmændene forfatteren og dramatikeren med en "Fossefest" - en ti dage lang teaterfestival på Det Norske Teater i anledning af hans 60-års fødselsdag. Han modtog i 2015 Nordisk Råds litteraturpris.

Samtidig blev de første to bind i "Septologien" udgivet.

Fosse debuterede som romanforfatter i 1983 med "Raudt, Svært" . Han har også udgivet digtsamlinger, essays og børnebøger.

Men det er ikke mindst for sin dramatik, at han er blevet kendt. I Europa er han med over 900 produktioner en af de mest spillede og hyldede dramatikere.

Fosse er kendt for sit særegne sprog, som er præget af mundrette og rytmiske sætninger og gentagelser. Mange af Fosses romaner udspiller sig ved den norske vestkyst og fremstiller ofte det nære i karakterernes tilværelser.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Tre nye bøger om det Udødelige dobbeltmord.... tekst under udarbejdelse

Lagt på nettet 21/9 2023 kl. 00:04 #1695247487

I de seneste måneder er der udkom tre nye bøger om det berømte og endnu opklaret dobbeltmord på Peter Bangs Vej i 1948.

Alle tre er vidt forskellige fra de tidligere bøger om mordet.

Filmmanden Ole Christian Madsen, der blandt andet står bag succeser som "Edderkoppen" og "Flammen & Citronen", er netop sprunget ud som romanforfatter med bogen "Manden fra mørket". Og det er oven i købet et særdeles vellykket debutspring.

Peer Kaae har opgivet den gerningsmænd, som han har omtalt både i sin dobbeltmord-bog nummer 1 og i sin bog nummer 2, og som han tidligere har udpeget og konsekvent har omtalt som "Hr. X", fordi denne person stadig er navnebeskyttet (selv om vedkommende lader sig finde på Google på ganske få sekunder).

I sin bog nr. 3 skriver han, at det er noget vås, HAN HAR SKREVET, men hvad alle andre skriver er også noget vås, mener han.

Lige der knækker filmen. Nu har han fundet en ny sandhed for at sælge endnu en bog.

Per Thomas Kaae Nielsen burde ties ihjel, lige som de to svindlere som Kunstnyts nuværende redaktør tidligere har afsløret i en tv-udsendelse i 2007 sammen med Mads Brøgger.

Politikens anmelder skrev om for to måneder siden, at det var bedst, hvis Per Kaae ikke udgav noget.Christine Jønncks bog er en realistisk fiktion, der udkom allerede 10. november 2022. Den har læserne tidligere kunnet stifte bekendtskab med i en video her på kunstnyt.dk.Den er skrevet i samarbejde med dobbeltmord-ksperten dine Bogø.

Den tager lige som Ole Christian Madsens "Manden fra mørket" og Per Kaas nye bog der blot hedder "Dobbeltmord et", afsæt i et af de største (og fortsat uopklarede) mysterier i dansk kriminalhistorie, nemlig Dobbeltmordet på Peter Bangs Vej. En bestialsk begivenhed, der den dag i dag, 75 år efter den fandt sted, stadig er en magnet for???


Når det er sagt, så halter "Manden fra mørket" desværre også en anelse. Mest på grund af mas-sefylden.

Dobbeltmordet på Peter Bangs Vej er, hvad end den tragiske og indviklede histo- rie fortælles faktuelt og en til en på linje med virkelighedens hændelser, eller udelukkende ved hjælp af fri fantasi, en mundfuld ud over det sædvanlige.

Og når man som Madsen, så vælger, at fremkalde det skete med både fakta og fiktion i fin- gerspidserne, og tilmed tilføjer en grundig og omfangsrig skitsering af en af de mest kom- plekse tidsperioder i dansk historie, nemlig efterkrigstiden, hvor alle har ar på sjælen og lig i lasten, og hvor ingen rigtig ved, hvad der er rigtigt og forkert, men hvor alle alligevel skal vælge en side at stå på, så fyldes ballonen til bristepunktet.

Men ballonen springer ikke. Heldigvis. Og Madsen kommer i mål. Det samme gør man som læser. Og man glæder sig allerede nu over, at >>Manden fra mørket<< blot er første skridti en allerede planlagt decade-serie med Madsen ved tasteturet.

Dobbeltmordet på Peter Bangs Vej fandt sted i 1948, næste bogi serien foregår i 1958, og lad for Guds skyld Villy Falk leve så længe. Hører De, Madsen?..... ger Margrethe eller Vilhelm skulle være hinanden utro, og at derfor skulle være en jaloux tredjepart involveret.

Så meget kan Peer Kaae slå fast, at gerningsmanden på en eller anden måde har kendt begge ofre - men at vedkommende ikke har været betragtet som en trussel af dem.

Vedkommende har haft en psykisk lidelse. Det har været vigtigt at udviske ofrenes identitet ved at dække dem til. Der har ligget stor vrede bag drabene - for skaderne på dem er meget voldsomme. Og motivet er en personlig aggression, som har sit udspring mellem gerningsmand og ofre. Og så har vedkommende i øvrigt haft god tid. Også til at vende tilbage til lejligheden timer efter drabene for at rydde op og slette spor.

I forhold til forrige udgivelser har Peer Kaae fortrudt at have udpeget en gerningsmand, der nu bare konsekvent omtales som Hr. X (selv om vedkommende lader sig finde på Google på ganske få sekunder).

Undervejs i "Dobbeltmordet" møder man flere særdeles farverige personligheder - også et par stykker, som åbenbart heller ikke kan være gerningsmændene - men der går også rigeligt med tid og plads med at udrede forklaringer fra vidtløftige spåkoner (!) og ikke altid lige troværdige taxachauffører.

På intet tidspunkt lægger Peer Kaae skjul på, at det har været noget af en udfordring at arbejde sig igennem ikke færre end 42 kasser med indsamlet materiale fra Rigsarkivet.

Men i betragtning af, at forfatteren efter sigende har været optaget af sagen i hele 45 af sine 58 leveår kan det godt undre, at "Dobbeltmordet" ikke er skrevet på et væsentligt større sprogligt overskud. Historien kunne godt have fortjent mindst én gennemskrivning mere.

Mange episoder - og især mange kulørte menneskeskæbner - er spændende, men andre steder sander fortællingen til, især sprogligt. Som læser kan man godt her og der miste overblikket.

Og så har der tydeligvis ikke været læst korrektur på teksten, der rummer en hel del meningsforstyrrende slag- og stavefejl med manglende ord, bogstaver og tegnsætning.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Ku’ jeg male som Rembrandt han ku’?

Lagt på nettet 16/8 2023 kl. 12:43 #1692182633

”Ku’ jeg male som Rembrandt han ku’?" har Dario Campeotto sunget hundredvis af gange.

Men det ku’ Thomas Kluge, "male som Rembrandt", og han har gjort det hundredvis af gange.

I Fredericia Kunstforening udstiller Kluge frem til 10. september.

Udstillingen er kurateret af Kluge-eksperten, Thyge Christian-Fønss-Lundberg, som på sin Facebook-side skriver:

"- Sidste opgave - tale til udstillingsåbning om Kluges ungdomsværker, som jeg har kurateret for og skrevet katalog til Fredericia Kunstforening - inden jeg skal opereres og nok har en lang rekonvalescens foran mig i august-september. Jeg lukker i samme periode lidt ned for sociale medier o.l., så jeg ønsker alle en dejlig sensommer + efterår."

Læs om udstillingen.

Fønss-Lundberg skrev for nogle år siden et kæmpeværk om Kluge, 560 sider i stort format og tungt som et ondt år, med samtlige hans malerier fra 1990 til dato. 5 kilo vejer bogen, udgivet af Forlaget Frydenlund, og er ikke egnet til godnatlæsning i sengen.


Preben Juul Madsen og Picasso kigger i bogen om Kluge.
Foto: © Lotte Seeger.


Fønss-Lundberg har skrevet adskillige fremragende kunstbøger, blandt andre om mesterfotografen Rigmor Mydtskov, som Preben Juul Madsen omtalte på kunstnyt.dk den 23. januar i år.

Læs Preben Juul Madsens omtale.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Jeppe Aakjærs danske sangskat

Lagt på nettet 6/8 2023 kl. 14:43 #1691325791

I dag er det "Jenle-dag". Siden 1908 har man samledes til taler om dagens politiske og kulturelle spørgsmål, og talerstolen i Jenle betragtes efter Folketingets talerstol - som landets næstvigtigste. Dagen har navn efter Aakjærs landejendom. Smukt beliggende ved Limfjorden tæt på Roslev ved Skive. 

Her samles hvert år den første søndag i august mange glade Aakjær-fans, og andre interesserede omkring taler, musik, mad og natur med udsigt og minder. Programmet i 2013 bød på blandt andet taler ved kulturminister Ane Halsboe Jørgensen, journalist og forfatter David Trads samt formanden for Thisted Kommunes kultur- og fritidsche valg Morten Enggaard.

Desuden var der musik af bandet Nostalgia dirigerede af Otto Lindum.Og plænen var fyldt med syngende og glade mennesker. Tidligere har både Stauning, K.K. Steincke og Borgbjerg tal på dette sted.
"- Så det er ærefuldt at tale ved dette års Jenlefest her ved Nanna og Jeppe Aakjærs Kunstnerhjem", sagde Ane Halsboe-Jørgensen.

Foran vinduerne til Aakjærs arbejdsværelse talte hun med henvisning til Aakjærs “Arbejdets glæde” og “Vredens børn” om værdien af arbejde og et samfund, der ikke tillader "udenforskab".

"- Vi har fortsat børn i Danmark, der ikke får en fair chance, og det har altid været mit politiske brændstof", sagde Ane Halsboe-Jørgensen.

"- Hatten af for de mange frivillige i Aakjærselskabet, der er Danmarks største litteraturselskab og i dag viderefører traditionen", applauderede hun fra talerstolen.

Ved indkørslen til gården nær Roslev står en vejsten i hver sin side af vejen. De bærer inskriptionen: "Mæ å mi Broer Vi .. ", "... viser Vej til Jenle Goer" (gård).

Jenle betyder "enlig" på sallingegnens lokale dialekt, og Aakjær skulle giftes, sagde vennerne ifølge overleveringen spydigt: "Nu kan du ikke kalde gården Jenle. Nu må du kalde den Towle" ("to-som" eller "tovlig".)Jeppe Aakjær (1866-1930) var gift to gange. Første gang 1893-1899 med forfatteren Marie Bregendahl.Og anden gang i 1907 med billedskæreren Nielsine Juliane Jensen Krog, kaldet "Nanna". Det var hende, der sørgede for at sætte gården i stand og indrettede den bolig, vi kender i dag. Og hun blev boende der til sin død i 1962.

Til Jenle-møderne synger man naturligvis Aakjær-sange, men der er ingen tvivl om, at man også vil synge Thøger Larsens "Danmark nu blunder den lyse nat".

De to - Jeppe og Thøger - var venner og brevvekslede i næsten 30 år. Thøger blev til Jenle-mødet bedt i 1914 bedt om at tage en ny sang med. Det gjorde han. Det blev sommerens sang til alle tider, "Danmark nu blunder den lyse nat" med sætninger om "pigernes latter og lyse hår - leg som aldrig får ende - sol over grønne sletter - lykke og lyse nætter".Jeppe Aakjær er en af Danmarks mest spændende personligheder. Revolutionær i tankegang og handling. Poetisk og hjertegribende - når pennen kradsede hen over papiret, og sanglinjerne blev rystet ud af ærmet med herlige melodier gemt i ord og sætninger. "Jeg er havren", "Jeg bærer med smil min byrde", "Skul gammel venskab ren forgå", "Nu er dagen fuld af sang" og "Jens Vejmand".

Sidstnævnte blev første gang offentliggjort som kronik i Politiken i 1905. For Jeppe var livet igennem drevet af en skarp vrede mod enhver form for undertrykkelse og umyndiggørelse. 

Det prægede selvfølgelig både hans sange og hans stærke og vældige produktion af digte, romaner, fortællinger, skuespil, erindringer og faglitterære værker. 

Aakjær var desuden en ivrig debattør og deltog i demonstrationer mod det højreorienterede Estrup-styre. Hjemvendt fra en sådan demonstration blev Aakjær stillet for retten i Viborg og idømt sytten dage bag tremmer.

Aakjærs popularitet var simpelt hen på højde med vore dages Benny Andersen.

Men engang foreslog et medlem af det udvalg, der stod for udvælgelsen af sange til en ny højskolesangbog, ifølge overleveringen, at man godt kunne droppe ham der Jeppe Aakjær. Hans sange var der ingen, der sang mere, sagde han.

Men han tog da heldigvis fejl!

Få har som Jeppe Aakjær forsynet danskerne med lyslevende sproglige billeder af Danmark, naturen og hverdagslivet.Da Aahjær fyldte 60, år skrev Viggo Barfod under pseudonymet "Ærbødigst" et hyldestdigt til Aakjær.

Det var fyldt med "jyske" snydeord.

Det er hylende morsomt. Men beskyldningen om, at Aakjær selv har opfundet sine mange jyske ord, er for længst tilbagebevist, senest i Torben Arboes artikel herom i Ord & Sag 2007, bd. 27, s. 28-41, netop med udgangspunkt i Barfoeds digt.

Men Barfoeds parodi er alligevel morsom, fordi han overtrumfer Aakjærs lydmaleri helt ud i det absurde, for til slut nonchalant at "hviste" Aakjær sin parodiske tak.

Barfoed anvender ikke altid de jyske gloser i deres egentlige betydning, men kun som eksempler på jysk dialekt.

Se en oversættelse af Barfods jyske "snydeord".
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Første store bog om maleren Kirsten Kjær

Lagt på nettet 14/7 2023 kl. 17:27 #1689348476

Preben Juul Madsen fortæller på sin nye hjemmeside Kunstbogen.dk om den første større beskrivelse af maleren Kirsten Kjær: "Mesterligt fortalt af Hanne Abildgaard og mesterligt anmeldt af Niels Lyksted."

Som bekendt har Kirsten Kjær sit eget museum i Frøstrup.

Besøg Preben Juul Madsens nye hjemmeside, Kunstbogen.dk.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Første bog i en ny serie om politikommissæren Jon Harding

Lagt på nettet 6/7 2023 kl. 12:54 #1688640847

Et opstillet lig af en ung kvinde bliver fundet i Hjortshøj.

Det viser sig hurtigt at være en tro kopi af den spektakulære og uopklarede mordsag, omtalt som Hjortshøj-drabet, fra 1902.

Senere modtager rejseholdet et brev fra morderen, men ingen har set ham på stationen.

Samtidig dukker flere lig op.

Hvem er det, som ikke bare dræber, men også finder glæde i at håne politiet i en "katten-efter-musen-leg"?

Sådan lyder oplægget til "Dø hvis du tør", første bog i en ny serie om Jon Harding, politikommissæren, der er begyndt på sit nye arbejde for Rejseholdet, og hurtigt bliver kastet ud i en af sine mest udfordrende opgave.

Bag romanen står Allan Mortensen, som er opvokset på Frederiksberg og nu bosat i Høng ved Slagelse.

Han har skrevet "Hængedynd"
-serien, der består af i alt 10 bøger. Allan arbejder til daglig som folkeskolelærer og har i 2021 været med i TV 2-dokumentaren "Smertens børn", der stiller skarpt på mistrivsel blandt folkeskoleelever.

Dø hvis du tør er første bog i en ny serie om politikommissæren Jon Harding. Den udkom i marts 2023, samme måned, som Kunstnyt.dk begyndte at skrive om litteratur.t
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Adam Price ved Rebildfesten 2023

Lagt på nettet 5/7 2023 kl. 11:45 #16885503534. julifest i Rebild 2023!
Rørende. Episk. Storladent og vigtigt! Og på trods af blæst og silende regn gik budskaberne klart igennem; hilsenen fra Joe Biden blev leveret af den amerikanske ambassadør Alan Levanthal, direktøren på The Museum og Danish America i Elk Horn, Iowa, Thora Brandt bragte hilsener ... og de to hovedtalere, amerikanske Elisabeth Bumiller og danske Adam Price kom med to inderligt smukke taler, som på hver sin måde rørte os alle midt i regnen!

Adam Price - den ene halvdel af brødrene James og Adam Price brugte Elk Horns forvanskede version af danske mad - æbleskiver og medisterpølse - som indgangsvinkel og metafor for - og begrundelse for - behovet samtale og demokrati. Velkomponeret, velskrevet, velleveret!

Og den amerikanske journalist i Washington DC, Elisabeth Bumiller (der er født i Aalborg!) fortalte kun få ord om politik - men bevægende om sin egen historie og rejse ind i en ny, gammel verden; om genforeningen med sine danske rødder - præcis, som mange andre har fundet og genfundet sine amerikanske slægtninge.

Der er om muligt større behov end nogensinde før behov for udveksling af ideer, tanker, følelser og holdninger. Det er fællesskabet, i samtalen og i anderkendelsen og forståelsen livet formes.

Video optaget af Hans Wendelboe Bøcher fra tilskuerpladserne.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Franz Kafka og den lille pige med dukken

Lagt på nettet 3/7 2023 kl. 13:32 #1688383930

Forsiden af Larissa-Theules bog, illustreret af Rebecca Green.

I dag ville Franz Kafka være fyldt 140 år. Han blev født i Prag, dengang Bøhmens hovedstad og beliggende i det østrig-ungarske dobbeltmonarki.

I den anledning bringer kunstnyt.dk denne lille historie fra en af de sidste dage i Franz Kafkas liv.

Det er Franz Kafkas elskede Dora Diamant, som en kort tid levede sammen med forfatteren i Berlin, der har videregivet denne historie.

Franz Kafka blev aldrig gift og fik ingen børn. Men året før hans død i 1924, flytter han sammen med Dora Diamant til Berlin, hvor han bor sammen med hende på tre forskellige adresser, før han dør på et sanatorium i Wien, hvortil hun var flyttet sammen med ham.

20. juni 2017 fortæller lægen Claes Kjær fra Humlebæk i Politiken, at han i mange år har brugt følgende lille historie i sin undervisning om narrativ medicin:

»I mange år har flere medicinske skoler i USA brugt skønlitteratur i undervisningen. Først til efteråret (2017) bliver det taget op i Danmark på Syddansk Universitet.

Jeg har selv brugt den lille historie i min undervisning om narrativ medicin. Den handler om Franz Kafka, som i 1924 levede sammen med sin elskede Dora Diamant i Berlin.

Hver dag i tre uger mødtes Franz Kafka med pigen i parken, og hver dag fortalte han et nyt brudstykke fra dukkens fortælling. I det sidste brev fortalte dukken at den havde giftet sig. Den lille pige var meget tilfreds med denne historie. På det tidspunkt savner pigen naturligvis ikke længere dukken. Kafka har givet hende noget andet i stedet, og da de tre uger er gået, har brevene helbredt hende for hendes ulykke. Hun har historien, og når en person er så heldig at leve i en historie, at leve i en imaginær verden, forsvinder denne verdens smerte«.

Et år før sin død havde Franz Kafka en meget usædvanlig oplevelse. Da han spadserede gennem Steglitz-parken i Berlin, fandt han en pige, der græd sønderknust: hun havde mistet sin dukke.

Kafka tilbød at hjælpe med at lede efter dukken og forberedte sig på at møde hende næste dag samme sted.

Da han ikke kunne finde dukken, komponerede han et brev "skrevet" af dukken og læste det, da de mødtes igen:

"Græd venligst ikke, jeg har taget en tur for at se verden. Jeg vil skrive til dig om mine eventyr ..."

Dette var begyndelsen på mange breve.

Da han og pigen mødtes, læste han disse omhyggeligt sammensatte breve om imaginære eventyr om den elskede dukke. Pigen blev trøstet.

Da møderne sluttede, gav Kafka hende en dukke. Hun så åbenbart anderledes ud end den originale dukke. Et vedhæftet brev forklarede:

"Mine ture, de har ændret mig ..."

Mange år senere fandt den nu voksne pige et brev gemt i en ubemærket revne inde i hendes håndled. Kort sagt sagde den:

"Hver ting, du elsker, vil med stor sandsynlighed gå tabt, men i sidste ende vil kærligheden vende tilbage på en anden måde."
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Hemingway læste sin egen nekrolog 7 år før sin død

Lagt på nettet 2/7 2023 kl. 02:33 #1688344414

I dag d. 2. juli er det 62 år siden forfatteren Ernest Hemingway døde. Han blev 62. Hans selvmord var lige så dramatisk som hans liv, og han havde den særlige glæde, 7 år tidligere, at kunne læse sine egne nekrologer i 1954. To gange på to dage var han ualmindelig heldig.

Han var i Afrika, ombord på et lille fly, der var ved lette, da det brød i brand. Han brugte sit hoved til at hamre døren op, så han kunne kom ud.Anden gang styrtede det fly, han fløj i ned, efter det havde ramt nogle luftledninger. Han overlevede begge hændelser, men pressen nåede ikke at stoppe nekrologerne over ham.

Til gengæld nåede heller ingen at stoppe ham, da det endelig lykkedes ham at tage sit eget liv.


Hemingways hjem på Key West, nu et museum, er stadig tilholdssted for en række katte, hvoraf mange regnes som efterkommere efter hans seks-tåede kat, Snehvide.

Hans mentale tilstand den sidste tid var ad helvede til. Han kunne ikke længere skrive, og han døjede med helbredet, og han havde modtaget elektrochok, som, man håbede, kunne gøre ham rask.

Der var flere tilfælde i den periode, der viste, at han netop ønskede at dø. Helt konkret var han ved at tage et jagtgevær ud af skabet for at skyde sig selv, men en ven nåede at stoppe ham.

Senere, på vej ind i et lille fly, forsøgte han at gå ind i den roterende propel, men blev også stoppet af en ven. Da flyet var kommet i luften, forsøgte han at åbne flydøren for at springe ud, men blev holdt fast af de andre i flyet.

Efter endnu en behandling med elektrochok på Mayoklinikken kom han igen hjem til sit hus i Idaho. Efter at have været hjemme en dags tid, gik han en tidlig søndag morgen ned i hall’en i huset og tog en af sine rifler og stak geværløbet i munden og trykkede på aftrækkeren. Så fik han fred.

Det var altså i dag d. 2. juli det endte. I 1961. For 62 år siden.

Tekst: Simon Bang/Facebook.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Det såkaldt nye komma lægges i graven

Lagt på nettet 2/6 2023 kl. 18:26 #1685754441

30 års sprogkrig er slut: Dansk Sprognævn kaster håndklædet i ringen.

Efter 30 års forsøg på at få danskerne til at anvende det såkaldt »nye komma« vil Dansk Sprognævn nu trække sin anbefaling tilbage.

Det vil ske i den kommende udgave af Retskrivningsordbogen, skriver Kristeligt Dagblad. Anbefalingen om det »nye komma« har været, at man skal undlade at sætte komma før en ledsætning.

Retskrivningsordbogens 30 år gamle anbefaling om nyt komma slog aldrig an. Anbefalingen var, at man undlader at sætte komma før en ledsætning. Men efter 30 års forgæves forsøg på at få danskerne til at tage denne kommaregel til sig, har Dansk Sprognævn besluttet at trække sin anbefaling af det nye komma tilbage i den næste udgave af Retskrivningsordbogen, som udkommer november 2024.

”Det vil stadig være tilladt at udelade kommaet før ledsætninger, men vi anbefaler det ikke. Vi må konstatere, at det ikke er slået igennem,” siger Margrethe Heidemann, seniorforsker i Dansk Sprognævn, som oplyser, at beslutningen er truffet for ganske nylig på et møde i Dansk Sprognævns repræsentantskab.

De første tilløb til det nye komma blev taget i 1993, og i 1996 gik Dansk Sprognævns daværende formand, Erik Hansen, ud med en storstilet kampagne, som gik ud på at lære alle danskere at sætte komma på en ny måde. Indtil da havde der været to systemer, pausekomma og grammatisk komma. Nu udgik pausekommaet, og "det nye komma" blev det anbefalede, mens "grammatisk komma" endnu var tilladt, men ønsket var, at det skulle gå af brug.

Siden viste der sig imidlertid en overraskende stor støtte til at bevare det grammatiske komma, og efter syv års såkaldt kommakrig fik Erik Hansens afløser på formandsposten, Niels Davidsen-Nielsen, indført det kompromis, at der i Danmark kun skulle være ét kommasystem, men valgfrihed på ét punkt, nemlig kommaet før ledsætninger, som Dansk Sprognævn dengang og frem til nu anbefalede at udelade.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Den Lille Kunsthistorie bliver bedre og bedre

Lagt på nettet 2/6 2023 kl. 10:26 #1685779671

"- Den fjerde udgave af Peter Michael Hornungs bog, "Lille Kunsthistorie" er udkommet, og den bliver bedre og bedre. Undertitlen: "for børn og barnlige sjæle", er godt ramt, for indholdet er vedkommende og berigende for de fleste."

Det skriver Louise Frevert på online-mediet KULTURINFORMATION.

Det er ikke alle der har haft mulighed eller bevågenhed for at stifte bekendtskab med kunst og kultur i deres barndom eller ungdom. Logistik, traditioner, interesse, alt kan være med til at påvirke ens deltagelse i kunstudstillinger og besøg på museer.

"- Mange vil hellere blive hjemme for at spille et spil, se fjernsyn eller i det hele taget har de bare ikke lyst til at gå på museer. Påvirkningen skal komme som en øjenåbner. Det er denne bog, og det er ingen overdrivelse. Pludselig bliver billedkunst interessant", fortsætter hun.

Peter Michael Hornung (f. 1950), har en lang og aktiv karriere bag sig. Han har virket som både kunstkritiker, kunstanmelder, kunstformidler, og har gjort et stort arbejde for, at et bredere kendskab til billedkunsten skal være nemmere tilgængelig for alle. I denne udgave er der nye tilføjelser, vi bliver opdaterede. Forfatteren har hele tiden ønsket at fortælle beskueren, vigtigheden i at kunne vide noget om kunsten og dens historie. Hornung formår at formidle det budskab uden løftede pegefingre og i stedet på en glad og kærlig måde, indføre tilskueren i en levende verden, fuld af mystik og oplevelser.

Se Louise Freverts anmeldelse.

 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Hans hovedværk blev ikke færdigt
Nu har tre af hans venner færdiggjort det

Lagt på nettet 31/5 2023 kl. 13:38 #1685533082

Forfatterskole-forfatteren, forfatteren og forlagsdirektøren Martin Larsen døde december 2022 efter kort tids sygdom, og han nåede ikke at færdiggøre den roman, han var i gang med.

Han blev kun 53, men han efterlod et møgriterende, vildt og vidunderligt værk.

Nu har tre hans venner færdiggjort værket.

»Kronos’ drømme« er en drøm af et gigantisk tidsspilde, et magisk-manisk værk, som man af uforklarlige årsager drages enormt af, og som man for alt i verden ikke ville have været foruden.

Martin Larsen døde for et halvt år siden efter kort tids sygdom. Han blev kun 53 år og nåede ikke at færdiggøre den roman, han var i gang med.

Men den opgave tog et trekløver i Martin Larsens litterære omgangskreds på sig. Og det er der kommet et mildest talt mærkværdigt værk ved navn »Kronos’ drømme« ud af.

Set fra helikopteren er "Kronos’ drømme" en monstrøs global western; en fabulerende fortælling med knopskydende historier om blandt andre de tre kvinder, Ella, Harriet og Fran, der i slutningen af 1800-tallet befinder sig i en diligence på vej mod nye verdener.

Over mere end 500 sider udfolder der sig historier om livet i minebyen Whitlock med afstikkere til andre steder på jorden. Bizarre, dagligdags, bevægende, usædvanlige, lattervækkende og ekstremt blodige historier. Uformående cowboys og handlekraftige kvinder, malere og skuespillere, svindlere, drømmere, hvalfangere, præster og minearbejdere indgår i en kakofoni med alle deres fortællinger, lidenskaber, illusioner og bedrag.

Alt imens samfund skyder op, og andre går til grunde og kun efterlader sig ruiner. I hvert et menneske, i hver en ting, i hver en krog af verden venter en historie:

”- På det seneste er Bill begyndt at spekulere over væren. Vi rider ind i en by, tænker han for eksempel, og vi findes med det samme. Folk taler til os og ser på os, nogle er interesserede, nogle er ligegyldige, nogle er ængstelige. De perciperer os tydeligvis. Vi rider ud af byen, og vi ophører med at eksistere, vi forsvinder ind i landskabet. Vores identitet bliver formløs, jegløs, vi findes ikke i nogens tanker, og selv tænker vi ingenting. Vi rider dagen lang, og når vi slår lejr om aftenen, kan vi ikke huske en eneste ting, der er hændt i dagens løb. Hvis vi har en smule eksistens herude, har den ingen mening, vi ved ikke, hvor vi rider hen, hvor vi kommer fra og hvorfor ..." (Uddrag fra bogen.)

Martin Larsen (1969-2022) var forfatter, oversætter, kritiker samt redaktør på forlaget Basilisk.

Han var uddannet fra Forfatterskolen i 1997 og debuterede samme år med en diskette under titlen Tabula Rasa. I 2001 udkom hans lyrikdebut, Det stof alting er gjort af, som han modtog Klaus Rifbjergs Debutantpris for.

I 2010 udgav Martin Larsen "Hvis jeg var kunstner", en humoristisk og tankevækkende bog om det at være kunstner – og gerne at ville være det.

I den seneste udgivelse, han nåede at udsende, "Parasitsonetterne" (2017), beskriver han med inspiration fra Inger Christensen et system af sonetter, der danner sig selv i det uendelige.

Martin Larsen døde 2. december 2022 i en alder af 53 år efter kortere tids sygdom.

Hans hovedværk, romanen "Kronos’ drømme", er nu udkommet posthumt med efterord af Peter Højrup, René Jean Jensen og Janne Breinholt Bak, der har redigeret romanen færdig.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Det erotiske kys er 1.000 år ældre end tidligere antaget

Lagt på nettet 18/5 2023 kl. 00:39 #1684533852

Videnskaben har tidligere antaget, at de tidligste kilder, der beretter om erotiske kys mellem mennesker, er fra omkring 1.500 år før vor tidsregning.

Men den datering har to danske forskere nu slået med mindst 1.000 år.

"- Jeg er helt sikker på, at jeg har læst i mine kilder fra Mesopotamien, at kysset er meget ældre," siger den danske assyriolog, Troels Pank Arbøll, i dag til Netavisen kunstnyt.dk

Sammen med sin hustru, zoologen Sophie Lund Rasmussen, har han i går fået offentliggjort en sensationel artikel i tidsskriftet "Science", der analyserer en række skriftlige kilder fra de tidligste mesopotamiske samfund.

I England hedder hun Dr. Hedgehog, fordi det er ordet for pinsvin på engelsk, og i Danmark hedder hun Dr. Pinsvin. Hun er pinsvine-ekspert, og han ved alt om mesopotamisk kileskrift på lertavler.

Det viser sig, at det erotiske kys mellem mennesker allerede var en veletableret praksis for 4.500 år siden i Mellemøsten. Og sandsynligvis meget tidligere. Det flytter altså tidspunktet for det tidligst dokumenterede kys 1.000 år tilbage i forhold til, hvad forskningen tidligere har vidst.

Ved middagsbordet kom de en aften til at diskutere en forskningsartikel om kyssets historie.Det erotiske kys mellem mennesker ser ud til at være blevet praktiseret i adskillige oldtidskulturer forskellige steder i verden langt tidligere end hidtil antaget - og gennem flere årtusinder, fortæller Troels Pank Arbøll.Og Sophie Lund Rasmussen tilføjer:

"- Faktisk har forskning i chimpanser og dværgchimpanser, menneskets nærmeste levende slægtninge, vist, at begge arter kysser. Det tyder derfor på, at det er en helt grundlæggende adfærd hos mennesker, hvilket også kunne forklare, hvorfor det kan ses på tværs af forskellige kulturer.

Troels Pank Arbøll fortæller, at han allerede, da han sad på skolebænken, var blevet opmærksom på forholdet.

Beviserne har han nu fundet. De romantiske seksuelle kys stod jo omtalt, omend ikke sort på hvidt, men så i hvert fald presset med hieroglyffer ind i ler, siger han.Den her rubrik fortæller, at de har samleje. Og nedenunder står der, at de kysser.

Det fremgår af teksten at "han kyssede hende", og han "løsgav syv tvillinger selv i kvindens bug".

"- Vi har faktisk korrigeret teorien om kysset med 1.000 år. Det ældste dokumenterede kys er nu 4.500 år gammelt. Så det er jo lidt spændende," siger Troels Pank Arbøll.

Historien fra spisebordet blev publiceret videnskabeligt torsdag aften i det amerikanske tidsskrift Science, og er allerede citeret 150 gange verden over.

Den tidligere antagne hypotese om, at kysset skal ses som en slags pludseligt opstået praksis, der udløste spredningen af bestemte vira, er ifølge ham mere end tvivlsom.

Spredningen af herpes simplex virus 1, som nogle forskere mener kunne være blevet fremskyndet af kysset, er et godt eksempel:

"- Der er en betydelig samling af medicinske tekster fra Mesopotamien, og flere nævner en sygdom med symptomer, der minder om dem, man får med herpes simplex virus 1," bemærker Troels Pank Arbøll.

Han tilføjer, at de gamle medicinske tekster var præget af en række kulturelle og religiøse forestillinger, og at de derfor ikke kan tages for pålydende.

"- Det er ikke desto mindre interessant at bemærke lighederne mellem sygdommen kendt som "bu`shanu" i gamle medicinske tekster fra Mesopotamien og symptomerne forårsaget af herpes simplex-infektioner.

Bu`shanu-sygdommen var primært lokaliseret i eller omkring munden og svælget, og symptomerne omfattede blærer i eller omkring munden, som er et af de typiske tegn på herpesinfektion.

"- Hvis praksis med at kysse var udbredt og veletableret i en række oldtidssamfund, må virkningen af kysset i form af virusspredning sandsynligvis have været mere eller mindre konstant over store områder af verden," siger Sophie Lund Rasmussen.

Troels Pank Arbøll og Sophie Lund Rasmussen konkluderer, at fremtidig forskning i forhistorisk DNA, som uundgåeligt vil føre til diskussioner om komplekse historiske udviklinger og sociale interaktioner – såsom kys som en drivkraft for tidlig sygdomsoverførsel, – vil have gavn af en mere tværfaglig tilgang til stoffet.

"- Jeg tror, de fleste forskere drømmer om at blive publiceret i Science. Og det har vi altså opnået nu, og det er fantastisk. Så bliver det ikke meget større! Det gør det altså ikke. Det skulle så lige være Nobelprisen, men også det ville jo være herligt," slutter Troels Pank Arbøll med et smil.

Læs hele den opsigtsvækkende artikel "The ancient history of kissing" i tidsskriftet Science her.

Kontakter
Assyriolog Troels Pank Arbøll
Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier (ToRS)
Københavns Universitet
Mail: tpa@hum.ku.dk
Telefon: + 45 35 33 38 73


Zoolog Sophie Lund Rasmussen
Wildlife Conservation Research Unit (WildCRU) og Linacre College,
Oxford Universitet
Gæsteforsker ved Institut for Kemi og Biovidenskab
Aalborg Universitet
Mail: sophie.rasmussen@biology.ox.ac.uk

Pressemedarbejder Carsten Munk Hansen
Det Humanistiske Fakultet
Københavns Universitet
Mail: carstenhansen@hum.ku.dk
Mobil: 28 75 80 23
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Beretninger fra Baggården

Lagt på nettet 17/5 2023 kl. 20:39 #1684546792

Det er 60 år siden, Baggårdteatret i Svendborg startede som et amatørteater. I den anledning har teater- og filmkritikeren Michael Søby skrevet en omfattende, informationsrig og meget smuk og velillustreret bog om teatret.

I mere end tre år har Michael Søby arbejdet på den store, grundige meget smukt illustrerede jubilæumsbog om BaggårdTeatret, som lidt tidligere på foråret udkom i anledning af teatrets 60-års jubilæum.

Det skriver anmelderen Morten Buckhøj på sin hjemmeside mortenbuckhoj.dk, hvor han giver bogen fire stjerner * * * *

Morten Buckhøjs anmeldelse kan på hans egen hjemmeside. 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Dinosaurusserne og de levende dyr

Lagt på nettet 30/4 2023 kl. 20:06 #1682881612

"Dinosaurusserne og de levende dyr" er en ny bog skrevet af den dengang kun 5-årige Otto Miles Øhlenschlæger.

Nu er han 6 år, og bogen udkommer på fredag den 5. maj.

"Dinosaurusserne og de levende dyr" handler om en vulkan, der går i udbrud og ødelægger alle planter omkring den.

Så må de to dinosaurvenner, Otto og Hana, drage ud i verden efter mad.

Det fører dem på et utroligt eventyr med monstre, guld, pirater, huler, glimmersokker og nye venner.

Alt kan ske i historien om "Dinosaurusserne og de levende dyr".Otto fortalte første gang historien for snart to år siden.Faderen skrev ned, hvad Otto fortalte og brugte fortællingen som godnatlæsning til Otto, og nu er den endelig resulteret i en bog med fantastiske illustrationer af Stefanie Sloth Hansen.

Bogen er henvendt til børn mellem 3-7 år, og er et godt eksempel på, at alle har en historie at fortælle. Også selvom man kun er fem.

Et af motiverne for at få historien udgivet som bog er at kunne inspirere andre børn – og forældre – til at fortælle deres historier – og ikke mindst at lytte.

Om baggrunden for historien fortæller Ottos far Mikkel Oehlenschlæger:"- Otto spurgte en dag: Hvem fortæller historierne?. Han fik forklaret, at alle har en historie at fortælle, og nogen får deres historier lavet til en bog, en film, et stykke musik, teater eller lignende. Det var tydeligt, at Otto tænkte over svaret, og næste dag kom han og sagde, at han havde en historie at fortælle.

Hans historie blev skrevet ned, mens han fortalte.

Formålet var egentlig kun at læse den op for ham som godnathistorie den aften, men historien endte med at blive delt mellem venner til stor glæde.

Det var tydeligt, at den logik og opfindsomhed, der lå til baggrund for historien, gik lige ind hos jævnaldrende og deres forældre.Bogen er udgivet på eget forlag i 520 eksemplarer og kommer til at koste 230 kr. i boghandlen fra på fredag.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Sct. Jørgens dag i Catalonien

Lagt på nettet 23/4 2023 kl. 20:46 #1682275609For nogle år siden var der i de tre byer omkring Calonge San Antonio, i Catalonien ca 100 km nord for Barcelona en kæmpestor og velassorteret boghandel i flere etager, La Gavina ("Mågen").

Men den lukkede og derefter var der i det store område kun én bogbutik, Can Ramon. Den havde ligeledes eksisteret i flere generationer, men kun med enkelte fagbøger, skoleartikler, blyanter, viskelædere og lignende.

Men byens borgere manglede i en årrække en egentlig boghandel.

De tider er nu ovre! Byen er nu hele regionens bogmekka.

Hver gang jeg kører ind i Calonge San Antonio komune, synger Haydns San Antoni-koral i mit hoved.

Tonerne har ganske vist ikke noget at gøre med Catalonien, men her, 100 km nord for Barcelona, ligger byen Calonge.

Den består af to dele, en middelalderlig bakkelandsby og en moderne badeby.

Det vigtigste er bycentrum, og den oprindelige landsby ligger 3-4 km inde i landet fra San Antoni-bugten ved Costa Brava.

Borgen Calonges tårne og mure stammer fra 1300-tallet.

Den lille by har kun 10.000 indbyggere, men hele syv boghandlere, hver med sit speciale.

Og hvert år på helgendagen for St. Jørgen, Cataloniens skytshelgen, Sant Jordi, er byen centrum for et enormt bogmarked og anden fest i gaderne.

Det hele er egentlig en hyldest til St. Georg, eller som vi kalder ham: St. Jørgen.

Han reddede som bekendt en kongedatter fra at blive ædt af en drage, men nægtede at modtage den udlovede belønning: at få kongedatteren til ægte og desuden det halve kongerige.

Han sagde, som en ridder, at det var enhvers pligt at hjælpe, uden at forlange noget til gengæld.

Til minde om denne begivenhed får catalanske kvinder hvert år på denne dag en rose af deres kavallér. Til gengæld giver hun ham en bog.

Og det er baggrunden for boderne i gaderne på St. Jørgens dag, roserne til kvinderne og de syv bogbutikker i Calonge.

En af de syv bogbutikker er La Viatgeria.

Bag det projekt står et par iværksættere og rejsende, Christina Vilá, der er ekspert i bæredygtighed og leder af rejsebuereauet Agro Travel Turismo, og Xavier Bastús, der er iværksætter.

En anden af de syv boghandler er La Libellista. Her sælges der bøger på catalansk, spansk, engelsk, fransk og tysk. Målet er at blive et kulturelt og litterært center, hvor boghandlerne, der er medlemmer af online-platformen, Libellista.

Til min store glæde stemte det lokale jazzband "Sweet Nibbles" i med St. James Infirmary, netop som jeg passerede ... den blues, jeg siden jeg var 18 år, nu i mere end 60 år, har brugt som kendingsmelodi til de orkestre, jeg selv har været en del af.

Hør den i videoen over disse linjer.

Peter Wendelboe,
Calonge Sant Antoni,
Catalonien, Sct Jørgens dag,
23. april 2023.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Ny bog:
Bag om Churchilklubben

Lagt på nettet 23/4 2023 kl. 04:27 #1682216837

Forlaget Hovedland udgav i fredags Aalborg-journalisten Uffe Westerbergs dokumentariske bog "Bag om Churchill-klubben" om de legendariske drengesabotører fra Aalborg.


Niels Gyrsting.

Blandt den række personer, der takkes i bogen, er Niels Gyrsting, formand for Frihedsmuseets Venner.

Det sker, "fordi han stillede sin store samling af fotos og dokumenter om Churchill-klubben til rådighed".


Uffe Westerberg.

Uffe Westerberg fortalte om bogen for nylig på den store bogmesse "Ordkraft" i Aalborg

"Bag om Churchill-Klubben" er Uffe Westerbergs første, selvstændige bog. Han er journalist med speciale i kulturhistorie og natur og har skrevet og lavet film om besættelsestiden.

Ofte har udgangspunktet været personer og begivenheder, han gennem sin familie har en relation til: Drabet på Niels Erik Vangsted, forfatteren Morten Nielsens Aalborg-tid og nu besættelsestidens første, organiserede modstandsgruppe, Churchill-Klubben og de piger, der var en del af gruppen.

Bogen går bag facaden på Churchill-Klubben, der blev hyldet som helte, ja, forfatteren er faktisk opkaldt efter et af medlemmerne.

Hidtil ukendte breve fra deres tid i danske og tyske fængsler fortæller rørende og rystende om unge mennesker, der ikke ville lade sig kue, men kom til at betale en høj pris for deres pionérindsats.

Uffe Westerberg trækker en linje op til nutiden, hvor vi igen ser et ungdomsoprør, denne gang i kampen mod klimaforandringer og naturødelæggelser.


Niels Birger Danielsen

Niels Birger Danielsen har i dag, søndag 23. april 2023 i Jyllands-Postens tillæg "Indblik" et interview med forfatteren og en analyse af bogen.

"- Bogen lever op til titlen," skriver Niels Birger Danielsen, og fortsætter:

"- Uffe Westerberg har fundet en række nye kilder ved systematisk at opsøge gruppens efterkommere og gennem arkivbesøg.

Westerberg konkluderer til sidst, hvem Churchill-klubbens virkelige helt var. Navnet og begrundelsen fremgår af artiklen i Jyllands-O
Posten.


Hidtil ukendt foto leveret af Niels Gyrsting.

Blandt de hidtil ukendte billeder, der bringes i bogen, er dette af flertallet af klubbens medlemmer fra sommeren 1945, som vi med Gyrstings tilladelse bringer i dette opslag.

Læs mere i Jyllands-Posten søndag den 23. april 2023.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Guddommelige statuer, kloakdæksler og reklamesøjler i København

Lagt på nettet 18/4 2023 kl. 01:59 #1681775942

Antikken skal man da rejse til middelhavslandene for at opleve, tror du måske?

Men nej! København vrimler med "antikken" - enten i form af originale genstande og dansk arkitektur eller kopier af græske og romerske statuer.

Men det er ikke blot på Glyptoteket, i Thorvaldsens Museum og i kopierne af græske og romerske statuer i københavnske parker, man møder i Johnny Thiedeckes morsomme, letlæste og instruktive bog "Antikken i København", som udkom i dette forår.

Bogen viser mange facetter af nutidens brug af den græsk-romerske oldtid. Og det er væsentligt, da antikken er en af vores kulturs bærende søjler.

Johnny Thiedecke tager os med rundt i København ... på offentlige steder og mere private. Dels i det finkulturelle miljø og dels i de ganske dagligdags.

Han fortæller levende om skulpturer, arkitektur og loftsmalerier med mindelser om antikken, men også om kloakdæksler og gelændere til kælderskakte.

Og hver gang får vi en god forklaring eller en god historie med på vejen.

Johnny Thiedecke fortæller blandt andet om den række kopier af antikke statuer, som står i Botanisk Have, doneret af brygger Carl Jacobsen.Én af dem er Diskoskasteren. I forbindelse med ham gengiver Johnny Thiedecke den græske satiriske forfatter Lukians (ca. 120-180) dialog "Løgnhalsen", en samtale, hvor en rigmand har fået en åbenbaring fra en af de berømte skulpturer, som han har stående i kopi i sin gård.

"Hvilken mener du?" siger Lukian. "Diskoskasteren, som dukker sig frem over, som man gør det i det øjeblik, man skal slynge diskos, drejet mod hånden med skiven, let bøjet i det ene knæ. Man synes, man kan se, han ville rejse sig op i kastet?".

"- Nej, ikke den," svarer løgnhalsen, "det er et arbejde af Myron, "Diskóbolos".

Havde "Løgnhalsen" ikke en kopi af "Diskoskasteren" i sin samling, var der adskillige andre, der havde, skriver Johnny Thiedecke

For skulpturen var særdeles populær i antikken. Og det er den stadig i dag.

Myrons græske original fra cirka 450 år før Kristi fødsel er gået tabt, men der eksisterer gode romerske kopier i marmor.

Myrons original var imidlertid støbt i bronze ligesom den kopi, der er opstillet i Botanisk Have, og derfor er det måske den, der kommer tættest på originalen, fortæller Johnny Thiedecke.

Myron var kendt for at ville vise bevægelser. Men bevægelsen i diskoskasteren er "frosset", kontrolleret;

De to modsat-rettede "buer" i kroppen afbalancerer hinanden. Der er lige langt mellem kasterens hoved og venstre fod, som mellem diskos`en og kasterens venstre hånd. Stilen bevæger sig tidsmæssigt mellem den tidlig-klassiske, "strenghed" og den højklassiske harmoni, men egentlig har Myron sin helt egen stil.

Og så får vi et helt lille indblik i denne sportsgrens udvikling.

I antikken kastede man diskos på en anden måde, end man gør i dag. I moderne diskoskastning foretager man først flere drejninger omkring sig selv, før man kaster, mens man dengang nøjedes med at tage et enkelt skridt fremad, før man kastede.

Den højrehåndede diskoskaster stod til start og holdt diskos`en højt med sin højre hånd, mens han støttede den med sin anden.

Han stod med sit venstre ben lidt fremme og med sin kropsvægt på højre fod, svingende diskos`en op og ned nogle få gange, mens han drejede sin krop lidt til højre.

Efter disse få indledende sving, bøjede han sig lidt mere ned i knæene, spændte disse, hvorved han overførte sin vægt fra sin højre til sin venstre fod og kastede så diskos`en opad og fremad, fortæller Johnny Thiedecke instruktivt.

Og Myrons berømte sportsmand er stadig lyslevende i vor bevidsthed.

Da undertegnede anmelder i 1970erne og 80erne lancerede den moderne udgave af de små blikskilte, badges eller buttons, i hele Europa, valgte han sloganet "Spred dit budskab", "Spread your message" eller "Zerstreu deine Botschaft", og brugte netop Diskoskasteren som varemærke med disskos`en udskiftet med én af de populære badges. Der var KRAFT over det varemærke.


Foto: © Dorthe Wendelboe.

Og da hans søn i 1992 som gymnasieelev skulle til kostumebal på Aalborg Katedralskole, valgte han - ret naturligt for ham - diskoskasteren som kostume.

Den 2500 år gamle skulpltur havde fået nyt liv!

På samme måde tager Johnny Thiedecke os med rundt i København til steder, hvor man ikke på forhånd skulle forvente at finde spor af antikken.


"Antikt" kloakdæksel ... her fra Aarhus.

Vi ser blandt andet eksempler på de antikt inspirerede kloakdæksler, der findes i flere danske byer. Denne anmelder har fundet dem blandt andet i København, Odense og Aalborg.

"- De begynder at florere i gadebilledet omkring 1900, og tilskrives dansk designs grand old man, Thorvald Bindesbøll (1846-1908)," fortæller Johnny Thiedecke.


En grif i Amaliegade.

Og griff-gelænderet, som stadig kan købes, findes blandt andet i Amaliegade i København.

Griffen er et venligt dyr, hvis man omgås det respektfuldt og bukker for det ellers kan det gå én ilde, som det gjorde for Draco Malfoy, fortæller Johnny Thiedecke.

Draco Malfoy er en fiktiv person fra J.K. Rowlings bogserie om Harry Potter. Han er Harrys ærkefjende på Hogwarts, samt tidligere eliksirmester Severus Snapes yndlingselev.

Den findes både i sumerisk, babylonisk, egyptisk og græsk kunst. Herodot (485 - 465) fortæller, at griffen vogter guld ligesom dragen.


"Taskebæreren" hos Nørgaard på Strøget.

Og går man ind i Nørgaards tøjbutik på Strøget, bliver man mødt af to romerske statuer. Til højre står den såkaldte "efeb" fra Pompeji, og længere inde i butikken står en kopi af en endnu mere berømt statue fra Pompeji, den såkaldte "Kithar-spillende Apollon", som blev fundet i huset, der simpelthen er blevet opkaldt efter statuen.

Men Nørgaards kithar-spiller har ingen kithar i hånden. I stedet reklamerer han for husets tøj og tasker.

Johnny Thiedeckes bog er en sand forlystelse af en vandring eller "studietur" rundt mellem spor af antikken i København, med besøg både på museer, i parker og i gader med bygninger, der synger af en efterklang af det gamle Grækenland og Rom.

Og Thiedeckes sprog er alt andet end støvet og gråt, men sprudlende og pulserende.

Bogen er udgivet 16-02-2023.
Der er 234 livlige sider,
og den koster 249,95 kr.

Peter Wendelboe,
16. april 2023.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Afrikas problem er Korruption

Lagt på nettet 17/4 2023 kl. 20:36 #1681756609

I går udkom bogen "Hjertet glemmer ikke hvad øjet har set" af fotograf og journalist Jørn Stjerneklar om hans 40 år i Afrika.

Bogen giver et særligt indblik i et modsætningsfyldt kontinent, som rummer konflikter og krig, men også håb og tro på fremtiden.


Privatfoto.
Jørn Stjerneklar og hans kone, Journalisten Helle Maj, havde boet sammen et års tid i en lejlighed på Frederiksberg, da parret i 1988 satte kursen mod Afrika, nærmere bestemt Kenya.

Nu har han samlet sine oplevelser til én bog.

Stærkest tæller mødet på tæt hold med Nielson Mandela, manden, der skulle redde hele Afrika.

"- Det Mandela kunne, var jo at tænke, før han talte. Alle politikere burde studere Mandela intenst. Fordi han kunne det dér mere. Hvis man stillede ham spørgsmål, var han ikke bange for at sidde og være stille i i et helt halvt eller et helt minut. Men så havde han også et godt svar," siger Jørn Stjerneklar.

Stjerneklar har dækket krig efter krig, og i 1994 var han på vej til den værste. Øjnene fortæller det hele. Folkedrabet i Rwanda. Tutsier på vej ud, Stjerneklar på vej ind.

"- Altså undskyld, hvad fanden skulle du der?" blev han spurgt i TV2 News mandag aften.

"- Det er jo den klassiske journalist ting. Vi går imod strømmen. Vi skal ind og finde ud af, hvad der sker. Vi ved jo ikke, det er folkedrab på det tidspunkt. Vi ved, der er nogle meget, meget grimme etniske samstød i Rwanda, men ellers aner vi ikke en skid.

Det finder jeg jo først ud af, da jeg kommer til Kigali. Der lå ligbunker i gaderne, og blodt flød i bogstaveligste forstand over asfalten, " forklarer Jørn Stjerneklar.

"- Noget sådant har jeg aldrig nogensinde set før," tilføjer han.

Efter 40 år i Afrika, kan Stjerneklar forklare kontinentets krise med ét ord: "Korruption".

"- Når du kører på gaden, så bliver du stoppet for at køre for stærkt. Og så ved du godt, du skal betale, selvom du ikke har kørt for stærkt. Eller hvis du skal have en eller anden ydelse på motorkontoret, så skal du betale med det samme, så går det meget hurtigere. Korruption er i mine øjne en af de allerstørste faktorer, der har været med til at forhindre Afrikas udvikling" påpeger Jørn Stjerneklar.

Han er Afrikakender og peger i sin bog på en mulig vej frem for Afrika.

"- Den illegale migration til Europa bliver ikke stoppet, før der kommer bedre ledere i Afrika. De har fået milliarder, milliarder, milliarder af dollars i støtte. Det hjælper ikke nok. Du holder bare liv i nogle ledere, som så kan sidde og mele deres egen kage, og det gør de så.

Jørn Stjerneklar har en evne til at befinde sig i begivenhedernes brændpunkt, og gennem hans beretninger og billeder får man et nyt indblik i, hvad der er sket på det afrikanske kontinent gennem de seneste årtier.

Bogen kan købes i boghandelen fra 15. april for kr. 359,95 , eller som e-bog online for 179,95.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Var dommene over landssvigerne retfærdige?

Lagt på nettet 15/4 2023 kl. 02:05 #1681517142

Blev loven som de mandlige landssvigere dømtes efter reelt mildnet i 1946, eller var det en skrøne?

Påvirkede dødsdommene og henrettelserne ved krigsforbryderdomstolen i Nürnberg de danske medier?

I dette andet bind fra forlaget Vin-novation, om de danske avisers håndtering af de dømte mandlige landssvigere, ser Henning N. Larsen på nogle af de 7.000 domme der faldt i 1946. Med straffe fra 30 dages hæfte til fængsel på livstid var spændvidden i dommene stor. Og så var der lige dødsdommene.

Bogen fortæller om den til tider aggressive debat mellem tilhængerne og modstanderne af retsopgøret, hvor der fremkom udtalelser som "Gudskelov for Scavenius" eller "Han blev desværre ikke likvideret".

Bogen koster 385,00 kr.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Bent Haller hædret på Ordkraft i Nordkraft

Lagt på nettet 14/4 2023 kl. 21:27 #1681510482

Foto: © Hans Wendelboe Bøcher.

Ord- og Litteraturfestivalen "Ordkraft" vendte sidste år tilbage for fuld kraft efter corona-nedlukningen, og holdes igen i år i "Nordkraft", Aalborgs gamle kraftvarmeværk, som en tredagesfestival 14.-16. april 2023 med et stjernespækket program.


Fotogrsfik: © Peter Wendelboe.

Aalborg-forfatteren Bent Haller blev ved åbningsceremonien hædret med Ordkraftprisen 2023 for sit 50 år lange forfatterskab. Det er 3. gang, han får Ordkraftprisen.

Bent Haller er blandt Danmarks mest elskede og produktive forfattere. Han har skrevet alt fra romaner til børne- og ungdomsbøger, og hans værker har både vundet priser og er blevet filmatiseret.

I år møder han på Ordkraft med romanen "Stuepigen og kranføreren" fra 2023.

Det er fortællingen om en ungdom, et samliv, børn og venner - og opbrudstider med rockmusik, kvindefrigørelse og diverse elskere - det hele set i erindringens perspektiv af kranføreren Børge, der har mistet sin kone, stuepigen Tove, og nu planlægger at ende sit eget liv oppe under himlen, i kranen på havnen i Frederikshavn.

Med mere end 100 bøger og flere litteraturpriser bag sig er Bent Haller en af mastodonterne inden for dansk børne- og ungdomslitteratur. Hans bøger er mest af alt bare fantastisk gode historier, som sætter sig hos enhver læser, barn som voksen. Haller lægger ikke fingre imellem, når han gennem dyr og mennesker åbner vores øjne for verdens uretfærdigheder og fortæller om de skæbner, der mister livet i dette forfald.

Bent Haller er født i 1946 i Bangsbostrand ved Frederikshavn. Han debuterede i 1972 med en digtsamling, men et par år efter fulgte den første ungdomsroman, "Katamaranen" (1976).En af forfatterne, som publikum kunne møde på Ordkraft 2023 var
Hanne Vibeke Holst ...... som beredvilligt svarede på spørgsmål og skrev autografer i sin seneste bog."- At skrive, at skrive meget og at blive ved, det er det vigtigste," forklarede Hanne Vibeke Holst på spørgsmålet om, hvordan man bliver en god forfatter.

"- Og også at forstå, at det ikke er sikkert, det bliver udgivet i første hug! Det gjorde mit. Men man var nok ikke heller ikke så kritisk dengang," fortsætter den nordjyske kvindesagsskribent beskedent og trøstende til Isabella Svanholm fra Brønderslev, tidligere eleve på forfatterskolen i Aalborg.


Foto: © Henrik Ledet.

Også debutanten Hans Wendelboe Bøcher var på podiet.

Han har foreløbigt fået udgivet to bøger, mens en tredje ikke nåede frem fra trykkeriet til Ordkraft.

Den første var bogen "Banebryder" om begyndelsen på Sudanmissionen. Den er nu kommet i 2. oplag. 1. oplag blev hurtigt udsolgt. 2. oplag udkom i foråret og var trykt i forbedret kvalitet og med ekstra billeder og mere tekst.

Hans anden bog er en begejstret fortælling om hans fars, denne sides redaktørs, kunst gennem 70 år. Den udkom på faderens 80 års fødselsdag i august sidste år.

Den næste bog, som altså ikke blev færdig til denne begivenhed, er en samling af hans mange finurlige avis-klummer, skrevet gennem mange år.

Men manglen på en trykt bog i hånden, var ikke til hinder for, at Hans Wendelboe Bøcher kunne sætte sig på scenen sammen med den erfarne klummeskriver Mette Katrine Eskebjerg Goddiksen og ordstyrer Marianne Agger.


Foto: © Henrik Ledet.

"- Når man i ugentlige klummer, i en årrække har udstillet sin almindeligvis kærlige kones fortrædeligheder ... og man vel at mærke stadig er gift, må man godt fryde sig ekstra meget over at blive inviteret med på ord- og litteraturfestivalen ORDKRAFT - tilmed i godt selskab med Mette Kirstine Eskebjerg Goddiksen, der om nogen kender klummegenren indefra," siger Hans Wendelboe Bøcher.

"- En lige så stor fryd og tryghed var det at blive interviewet af min dygtige kollega Marianne Agger, som med lige dele skarphed og omsorg styrede to stortalende klummeskribenter som Mette Kirstine og mig," fortsatte han.

"- At bogen med mine 75 bedste klummer så ikke nåede at udkomme inden, er lidt ærgerligt. Men alt godt kommer som bekendt til den, der kan vente. Også den for mine klummer forståeligt normalt tilbageholdende hustrus kram," tilføjede han bagefter.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Roman fra 1905 om kamp med samvittigheden

Lagt på nettet 5/4 2023 kl. 01:43 #1680651810

Hjalmar Söderbergs roman ”Doktor Glas” er et hovedværk i skandinavisk skønlitteratur.

Den udkom i Sverige i 1905 og i Danmark i 1909.

Nu er den udkommet påny i Karen Fastrups stilsikre oversættelse og har fået fremragende anmeldelser:

"Et perfekt stykke prosa, som trods sine mere end 100 år på bagen er både rasende moderne, stærkt kontroversielt og dybt relevant." 6 stjerner, Berlingske.

"Der er ikke skrevet en mere formfuldendt roman i Skandinavien." 6 hjerter, Politiken.


Kan et mord nogensinde retfærdiggøres? Er moral bare andre menneskers tyranni over din egen vilje? De spørgsmål er omdrejningspunktet i en af svensk litteraturs største klassikere, Doktor Glas af Hjalmar Söderberg.

Det er en af forfatterens mest berømte romaner om den velansete læge, som myrder en patient af hensyn til dennes unge hustru.

I romanen, som enhver svensker med en smule dannelse kender til, har Söderberg lagt sine ord og sætninger i hånden på lægen Tyko Gabriel Glas.

Han skriver nemlig dagbog, og det er i hans optegnelser, at læseren møder en begavet mand, der nyder anseelse som praktiserende læge i århundredeskiftets Stockholm, men lider et tragisk kærlighedstab i ungdommen, som påvirker ham og fører til et voksenliv uden hustru og børn.

Han føler sig som "en ensom mand midt i menneskemylderet som sneglen i sit hus.”

Han må nøjes med ”similikærlighed”, men han har også – som mordplanerne viser – kyniske træk. Han får sværere og sværere ved at tænke klart. Sikkert fordi han er forelsket i Helga, og fordi han i hendes ulykke genoplever sin egen. I et dagbogsblad sent i romanen skriver han i hvert fald: ”Tanken er en syre, der ætser. Først tænker du, at den kun vil ætse det, der er råddent og sygt, og som skal væk. Men tanken tænker ikke sådan: Den ætser blindt.”

Doktor Glas er kølig og afmålt, men fatter alligevel sympati for den unge Helga Gregorius, der kommer til ham for at få råd. Syg er hun ikke, men hun plages ustandseligt af sin ægtemand om, at hun skal ”opfylde sin ægteskabelige pligt”. Fru Gregorius er udmattet af sin mands konstante tilnærmelser, og hun spørger doktoren om råd.

Imidlertid er Doktor Glas bestemt heller ikke glad for Pastor Gregorius, som er betydeligt ældre end sin kone, fedladen, gusten og evindeligt svedende, ja, Doktor Glas synes faktisk, det er skandale, at den gamle præst på den måde forgriber sig på sin unge kone, og han går med til at hjælpe hende.

Doktoren forsøger at sende præsten på sanatorium og til forskellige kurbyer, men han vender altid tilbage med styrket appetit på sin unge kone, og til sidst beslutter Doktor Glas, at der kun er én mulig løsning: Han må slå Pastor Gregorius ihjel.

Selvom ”Doktor Glas” er en klassiker, og historien må formodes kendt af mange, vil vi her undlade at røbe slutningen, men dog sige, at den på smertefuld vis åbner for tanker om forbrydelse og straf, moral og lov, drift og afholdenhed og tro og ateisme.

Hvad det sidste angår, så ser Glas ingen højere mening med livet. Der findes ingen Gud, og Glas står altså ikke til ansvar for andre end sig selv og sin samvittighed. På godt og meget ondt.

”Doktor Glas” bliver uhyre vedkommende for et moderne menneske i kraft af denne diskussion om det rette at gøre i en virkelighed, der fremstår meningsløs. Hele 118 år er gået siden romanen først blev udgivet, men den brænder op igennem alle årene stadig i kraft af Söderbergs fortællekunst, tematik og såvel sanselige som refleksive sprog, der er en nydelse fra første til sidste side. Og som oversætter Fastrup har fanget så præcist og musikalsk, at det bør udløse en pris.

”Doktor Glas” er ikke tidløs. Fordi ingen værker er tidløse. Men den taler stadig til enhver læser, som sætter pris på psykologisk realisme, upålidelige fortællere og på enestående godt sprog. På skønlitteratur i skandinavisk særklasse.

Söderberg i Dragør
Söderberg skrev i øvrigt senere romanen "Hjärtats oro" under et ophold i Danmark.

I 1909 besøgte Hjalmar Söderberg København. Da han en dag spadserede ud ad Amagerbrogade, kom han til Amagerbanens station. Impulsivt købte han en billet, og på den måde kom han til Dragør, hvor han indlogerede sig på Badehotellet. Han fik et af de små østvendte værelser med balkon.

Det ophold beretter han indgående om i bogen "Hjärtats oro" fra 1909. Han tilbragte megen tid med at
kigge i en, som han skriver, "kolossal kikare på hotellverandan". Han beskriver mange af de bygninger og tårne som han kan se i Sverige. Kikkerten havde hoteldirektør Poul Møller købt brugt for 300 kr. på en auktion.

Når der ikke var svenske bygninger eller skibe at kigge på, kunne man som Söderberg "komme til" at dreje kikkerten mod dameafdelingen på badeanstalten, der dengang lå ud for Rønne Allé, kun 100 meter væk. (Kilde: Dines Bogø.)

Söderbergs ophold den sommer på Dragør Badehotel er senere blevet mindet. Bl.a. har Svensk Radio/TV og repræsentanter for selskabet "Söderbergs venner" aflagt besøg, og der er blevet lavet interview med hoteldirektør Ejner Johnsen med TV-optagelser fra værelset. Og på hotelgangen er der opsat en lille mindetavle ud for værelse 3, hvor Söderberg skrev "Hjärtats oro".

Hjalmar Söderberg: Doktor Glas. Oversat af Karen Fastrup. 182 sider. 230 kroner. Udkom 3. marts 2023 på forlaget Turbine.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

En stædig Rad fortælling eller novelle?

Lagt på nettet 30/3 2023 kl. 10:06 #1680181019

Den nordjyske digter, Peter Mouritzen udsender i dag, 30. marts 2023, sin bog "En stædig Rad" fra sit eget forlag, "SUB-PUB".

Klokken 16.00 læser han op og fortæller om bogen hos Betty Mogensens Boghandel i Hjørring.

"En stædig rad" er måske en selvbografi, men ved første øjekast kan man undre sig over forsidebilledet, en grå klippe,
skriver kunstanmelderen Grethe Rolle, før hun endnu har læst bogen.

Men ved nærmere øjesyn er det ikke længere en klippe, men en trold/mands profil.

Det viser sig at være forfatteren selv, der har fotograferet "Udsigt fra jernbanestationen i Manarola i Italien".

Om billedet har relation til én af bogens 23 fortællinger vil tiden vise. De fleste findes i nogle af Peters Mouritsens utallige udgivelser i perioden 1980 til 2018 - med enkelte justeringer.

De er garanteret udvalgt med omhu, for vi er jo, som det ofte siges "i en helt anden tid".

"- Jeg glæder mig til at sætte mig i min "læsestol" i solskin på terrassen, med en kop kaffe indenfor rækkevidde og læse fortællingerne én for én, vel vidende, at jeg vil føle mig godt underholdt - og gerne også udfordret," skriver Grethe Rolle.

"- Og nu vil jeg finde ud af, hvilken forskel der er på en "fortælling" og en "novelle", tilføjer hun.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Berømt men glemt dansk filmstjerne gav navn til amerikansk filmpris

Lagt på nettet 27/3 2023 kl. 00:15 #1679868924


 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Ny roman om de udødelige dobbeltmord

Lagt på nettet 24/3 2023 kl. 09:39 #1679647145


Christine Jønck og Dines Bogø har sammen begået en historisk roman om de gådefulde dobbeltmord i 1948.

 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Fornem bog om Mindelunden i Ryvangen

Lagt på nettet 21/3 2023 kl. 18:22 #1679419323

Torsdag den 24. marts 2023 præsenteredes en ny bog om Mindelunden i Ryvangen.

Forsidebilledet viser portalen ved indgangen.

Udgivelsen blev fejret ved en reception i Mindelunden, Ryvangens
nye formidlingsbygning, der hedder Faklen.

Mindelunden består af flere afdelinger med grave og mindeplader samt henrettelsepladserne med pæle.

Det gamle Frihedsmuseum, der blev opført i 1957 blev udsat for en pyroman i 2013 og nedrevet.

Det nye Frihedsmuseum, som idag hedder "Formidlingscenter" ligger under jorden.


3 af forfatterne: Dines Bogø, Anna Wang og Niels Gyrsting.

Dines Bogø er forsker, forfatter og foredragsholder, Anna Wang er formidler i Mindelunden og Niels Gyrsting er formand for Frihedsmuseets Venner. Sammen havde de lavet et oplæg til tekster og udvalgte fotos.

Det er en samlet fortælling om mindestedet, udgivet af Frihedsmuseets Venners Forlags Fond.


Dines Bogø ved recpetionen i samtale.

Bogen findes i en indbundet udgave til 200 kr. der sælges i Mindelunden, hos boghandlerne og på Frihedsmuseet.


Martin Frøland har leveret flere nyere fotos til bogen.

Redaktionen består af erfarne folk med godt kendskab til modstandsbevægelsens historie: Anna Wagn, Niels Gyrsting, Rasmus Kjærboe, Dines Bogø og Martin Frøland.


Forfatter Dines Bogø i portalen til Mindelundrn.

Forlagsredaktion: Tim Ole Simonsen og Niels Gyrsting.

Korrektur: Jesper W. Langer og lb Gorm Pedersen.

Niels Gyrsting fortæller om projektet.

Illustrationer og andet billedmateriale er velvilligt stillet til rådighed af: Mindelunden, Frihedsmuseet, Anna Wagn, Dines Bogø, Martin Frøland og Niels Gyrsting.


Bogen sælges fra 23. marts 2023 for 200 kr. Mindelunden, boghandlere, Frihedsmuseet m.v.


Frihedsmuseets Venners Forlags Fond, Kammeraternes Hjælpefond, Mindelunden, Anna Wagn, Rasmus Kjærboe, Dines Bogø, Martin Frøland og Niels Gyrsting.

978-87-88214-95-6
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Klods-Hans i Hollywood

Lagt på nettet 19/3 2023 kl. 09:50 #1679215830

12. april 2023 kan du på Hasseris Bibliotek i serien "Danskere i verden" høre historien om Jean Hersholt.

Det er forfatteren Hans Wendelboe Bøcher, der fortæller den dramatiske historie om Danmarks første og absolut største Hollywoodskuespiller, Jean Hersholt.

Navnet Jean Pierre Carl Büron siger næppe mange særligt meget. Det gør Jean Hersholt nok heller ikke. Begge navne tilhører samme person, nemlig Danmarks første og ubetinget største Hollywoodskuespiller: Jean Hersholt (1886-1956).

Hersholts karriere begyndte i Valby med Nordisk Films første stumfilm i 1906, men blev afbrudt af et ufrivilligt tugthusophold i Vridsløselille, hvor han sad som fange nr. 85 i ”Den store sædelighedsskandale”. Formidler Hans Wendelboe Bøcher har gravet dybt i arkiverne for at fortælle Jeans historie.

En navneændring og en enkeltbillet med dampskibet til USA blev startskuddet til Hersholts medvirken i mere end 400 film med flere af tidens største stjerner – blandt andre Greta Garbo, Clark Gable, Shirley Temple og Boris Karloff. Hersholt blev formand for Oscarakademiet, modtog selv to Oscars og har lagt navn til en særlig æresoscar – The Jean Hersholt Humanitarian Award – og rejste under Anden Verdenskrig betragtelige midler til humanitær hjælp i sit tabte hjemland.

At vi også skylder Jean Hersholt en stor del af æren for H. C. Andersens udbredelse i hele verden, er blot endnu en del af eventyret om ”Klods-Hans i Hollywood”.

Arrangementet er en del af DR og Bibliotekernes Temasamarbejde, hvor forårets tema er Danskere i verden.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Dobbeltmordene i 1948 i romanform

Lagt på nettet 16/3 2023 kl. 22:07 #1679000836


Christine Jønck og Dines Bogø har sammen begået en historisk roman om de gådefulde dobbeltmord i 1948.

Romanen bygger i høj grad på Dines Bogøs studier igennem mange år. 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk