Film




Denne sektion handler både om film og video

Lagt på nettet 5/3 2024 kl. 11:44 #1709635495



Det er nu snart et år siden, jeg overtog redaktionen af kunstnyt.dk efter Preben Juul Madsen. Jeg har udvidet emneområde til også at omfatte andre kunstformer, end billedkunst, og sidens design har været ændret løbende efter brugernes ønsker.

Jeg håber fortsat på små input fra læserne om kulturelle begivenheder i alle egne af landet.

Uden dem kan denne side ikke fungere.

Med venlig hilsen,
Peter Wendelboe,
Marts 2024

 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Bodil Jørgensen sætter foruroligende liv i rollen som Gerda i filmen Rom

Lagt på nettet 23/2 2024 kl. 16:48 #1709565727



Når man har kendt sin kone i 62 år, har en ungdonsoplevelse i Rom sammen med hende, og har levet sammen med hende som mand og kone i over 50 år, imødeser man med stor forventning urpremieren på Niclas Bendixens nye dramakomedie, ’Rom’, 22. februar 2024 med Bodil Jørgensen og Kristian Halken i de bærende roller som Gerda og Kristoffer.

Vi er jo kommet til at holde af de to skuespillere, der også danner par i TV-serien Badehotellet som Fru Andersen og Fies far.

Men udgangen på filmen blev noget anderledes, end nærværende anmelder havde regnet med.

Film til - og om - den ældre generation er blevet en genre for sig selv: fortællinger om at se tilbage på livet og få genopvækket nogle elementer i tilværelse, som man havde glemt eller fortrængt.

Budskabet er, at det aldrig er for sent at opleve nyt i livet og få glæden tilbage. Frits Helmuth og Ghita Nørby gjorde det i Dansen om Regitze. Og Kurt Ravn og Birthe Neumann gjorde det i "Happy Ending" og nu er de altså Bodil Jørgensen og Kristian Halkens tur.

Vi følger ægtefællerne Gerda og Kristoffer, der er taget til Rom for at fejre deres 40-års bryllupsdag. Det er deres første tur i mange år, og især Gerda har trængt til at komme væk fra den daglige trummerum.

Bodil Jørgensen og Kristian Halken har hovedrollerne sammen med svenske Rolf Lassgård.

Gerda har som 22-årig boet i den italienske hovedstad, og genbesøget vækker mange minder. Kristoffer er til gengæld bare glad for, at hans dejlige kone er glad. Da parret en aften møder Gerdas tidligere kunstlærer og flamme, Johannes, vækkes følelser til live igen, som den aldrende Gerda ikke har mærket i mange år.

Bodil Jørgensens præstation er rørende med øjne og kropssprog i spil, så man aldrig er i tvivl om, hvad hun føler og gerne vil. Hendes sammenspil med svenske Rolf Lassgård som hendes ungdoms kunstlærer er intimt og stærkt. Deres fortid sammen spilles igennem blikke og små udvekslinger. Lassgård er en bamsefar, som vi kender ham og han er altid en fornøjelse. 

Men Gerdas og Johannes` gensyn får fatale konsekvenser for "bryllupsrejsen" og det 40 årige ægteskab.

Som filmen er en dannelsesrejse for Gerda, er den lige så meget en udvikling for Kristoffer. Og her får Kristian Halken virkelig lov til at brillere. Halken har ikke haft mange hovedroller, men når han nu endeligt har fået en, er han vedkommende og velspillende. Og så har i øvrigt også været med til at skrive manuskriptet. Og han har givet sig selv en god, solid rolle. Både Gerdas og hans karakterer udvikler sig troværdigt, uden at det ryger i sødsuppegryden.

Titlen "Rom" kunne få én til at tro, at man skal ind og se en turistvideo om den italienske hovedstad. Det er langt fra tilfældet. Seværdighederne besøges, men de bliver aldrig brugt som hovedelementerne i plottet.

Det handler om kærlighed, om at tro på sig selv og om at kunne give slip. Især det, med at kunne give sin partner frit leje er et vigtigt element i handlingen, som især Kristoffer skal lære. Og det illustrerer Kristian Halken rigtig smukt og rørende.

Filmen kan ikke sige sig fri fra den romantiske komedies klicheer. Vi har både operasang på åben gade, vandgang i Trevi-fontænen, besøget ved Engelsborg og Sandhedens Mund og et rasende motoriseret kapløb med tiden gennem menneskemængden i Roms smalleste gader.

"Rom" er optaget on location i Roms gader, og de smukke billeder giver nærværende anmelder lyst til at besøge og nyde den fantastiske by igen.

Men det bliver aldrig sentimentalt eller klistret. En melankoli hviler over filmen, med realismen til stede. Derfor kan vi sagtens også grine og smile over livets små skavanker.

Men samtidig stilles vi overfor spørgsmålet: Hvad er det perfekte ægteskab? Er vi som mennesker skabt til at leve sammen som mand og kone til døden os skiller? Opnåede vi det i vores ungdom, vi ville, inden ringen blev sat på fingeren og børn, villa, Volvo, vovse og karriereæs kom ind i billedet.

Det er drømmen for mange i livet. Men det betyder ikke nødvendigvis, at livet skal ende med leverpostejsmadder og wienerbrød.

Gerdas og Kistoffers 40-års bryllupsrejse vender op og ned på den del af ægteskabet og livet ... med et overraskende resultat.

Gå selv ind og se filmen! Den fortjener fem stjerner ud af seks. Og den manglende sjette stjerne skyldes alene at Deres anmelder ikke kunne lide udgangen på filmen.

Peter Wendelboe,
Kunstnyt, 23. februar 2024.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Stum gyserfilm i kirken

Lagt på nettet 18/11 2023 kl. 23:58 #1700348318



Før tale- og tonefilmens tid blev film i biografen præsenteret med ledsagende musik fra en pianist, der sad i salen.

Den ide har flere danske kirker nu taget op under betegnelsen "Orgel-Bio".

Flere steder har ideen været gentaget flere gange, blandt andet i Hirtshals og Store Magleby, der begge steder de sidste 3 år har haft flere arrangementer med orgel-bio.

Lørdag den 25. november 2023 er der igen stumfilmens-biograf i Store Magleby Kirke på Amager.



"- Det er en gammel tradition, at man kunne gå ind og se stumfilm i de gamle biografer, og så var filmen akkompagneret af for eksempel et klaver eller et kino-orgel, hvis der er nogen, der kan huske sådan ét. I dag er der ikke mange stumfilm-biografer tilbage," siger Erik Kolind, der er organist i Store Magleby Kirke.

" - Til gengæld er der masser af kirker rundt omkring i landet, hvor man faktisk har mulighed for at sætte en storskærm op og så lade film blive akkompagneret af kirkens orgel, som for eksempel det dejlige orget, Vi har her i Store Magleby
Det har store muligheder!"
tilføjer Erik Kolind.

På lørdag klokken 15.30 viser Store Magleby Kirke den klassiske tyske stumfilm "Nosferatu" , der i år kan fejre 100 års jubilæum. "Nosferatu" blev i sin tid fejret som et teknisk mesterværk for sine stemningsbilleder.

Men da historien tydeligvis baserede sig på Bram Stokers roman om Dracula, blev filmen af Stokers familie erklæret for ulovlig, og filmrullerne blev beordret destrueret få år efter udgivelsen.

Enkelte kopier havnede dog i USA, hvor lovene om ophavsrettighed var mere lempelige. Og derfor eksisterer filmen fortsat i dag.

Flere komponister har gennem årene forsøgt at sætte musik til Nosferatu. Senest Timothy Howard i 2000. Hans orgelkomposition kan høres i videoen herover.

Men, når Store Magleby Kirke på lørdag blænder op for Nosferatu på det store lærred, vil der være sat en lille ekstra skærm op foran orglets tangenter, således at Erik Kolind kan sidde og se filmen og akkompagnere direkte med udgangspunkt i, hvad han ser på skærmen, og så lade orglet levere musikken.

Der er gratis adgang på lørdag klokken 15.30 i Store Magleby Kirke på Amager.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Kaptajnen og Ann Barbara

Lagt på nettet 5/10 2023 kl. 10:55 #1696496105



5. oktober 2023 har filmen "Bastarden" premiere.

Filmen er den første dansksprogede film fra den danske instruktør Nikolaj Arcel siden den yderst succesfulde "En kongelig affære".

Filmen har allerede fået 5 stjerner i Politiken, og den er udtaget til hovedkonkurrencen ved Filmfestivalen i Venedig.

Den bygger på bogen "Kaptajnen og Ann Barbara" af Ida Jessen og fortæller den sande historie om kampen om den uopdyrkede jyske hede i 1750ernes Danmark - en kamp om naturen, kærlighed, ondskab, store ambitioner og ofre.



I 1755 er det Frederik 5s største ønske at kolonisere og civilisere den jyske hede, derfor begiver den fattige kaptajn Ludvig Kahlen sig afsted for at opdyrke heden.



Det viser sig dog at være en større udfordring, da jorden er gold, og både ulve og lovløse hærger landet. Han får sig desuden hurtigt en fjende i den frygtindgydende godsejer Frederik de Schinkel, der forsøger at tvinge Kahlen væk.



Da Schinkels husholderske, Ann Barbara, løber væk og søger tilflugt hos Kahlen, formes der et stærk bånd mellem de to, og sammen tager de kampen op.




I hovedrollerne ses Mads Mikkelsen og Amanda Collin, og filmen er udtaget til hovedkonkurrencen ved Filmfestivalen i Venedig.

Se filmens trailer.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Niels Bohr og Oppenheimer

Lagt på nettet 22/7 2023 kl. 03:21 #1690075284


"- Nolans film om atombombens fader er et absolut must. Det her er Cinema med stort C i ren flydende form", skriver Simon Bang i sin anmeldelse af storfilmen "Oppenheimer", som havde premiere 21. juli 2023.

Christopher Nolans nyeste storfilm "Oppenheimer" er et historisk drama, der handler om den amerikanske fysiker, J. Robert Oppenheimer, der efter sin rolle i "Manhattanprojektet", blev kendt som atombombens fader, og hans møde med danske Niels Bohr.

Filmen er baseret på den Pulitzer Pris-vindene bog "American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer", og følger Oppenheimer, da han bygger atombomben og senere konfronterer de moralske konsekvenser, der er ved at bygge et masseødelæggelsesvåben.

"Oppenheimer" har en stjernebesat rolleliste som bl.a. består af Cillian Murphy som den titulære hovedrolle, Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr. Florence Pugh, Gary Oldman og mange flere.

Der vil være mulighed for at opleve "Oppenheimer" i 70mm i Imperial-biografen i København og i Aarhus C.

Kunstneren Simon Bang skriver om filmen:

"- Nolans film om atombombens fader er et absolut must. Det her er Cinema med stort C i ren flydende form. Filmkunst på første parket og med en dyb seriøs tilgang til at fortælle komplekse historier og få dem til at virke legende, dynamiske og gribende. Vi er inde i selve hovedet på fysikeren Oppenheimer og han er tilstede på det store lærred (70 MM i Imperial lidt tid endnu) og man suges ind i hans sjæl, dilemmaer og personlige skæbneberetning fra start til slut. Det er afsindig smukt og stærkt fortalt og instruktøren har lavet en film om Gud og Døden i samme person. Underligt, at den film om Oppenheimer ikke er lavet før, for dramaet er ren bibelhistorie, men den siger også alt om vor tid og den tid, som den foldes ud i.

Christopher Nolan er så begavet og generøs med sine virkemidler, at jeg personligt blev blæst bagover. Hver eneste scene etableres så sikkert og filmisk, at det føles, som vi står midt i filmen og både kan lugte deres tøj, støvet og de indre spændinger og høre deres hjerter banke, med et væld af fabelagtige replikker, enestående godt skuespil og et cast, der fuldkommen sikkert begiver sig ud i enorm velkomponeret historiefortælling. Den film har man lyst til at se forfra i det øjeblik den er slut. En enorm tour de force, som ingen andre end Nolan kan mestre. Det er virkelig filmfilm når det er allerbedst. Endelig en instruktør, der tager filmmediet alvorligt, og som har noget på hjertet og som aldrig glemmer at gøre selv den mindste scene interessant. Her er alle sanser i brug, og visuelt tager han fusen på en, når han leger med sine virkemidler og beretter helt inde fra skaberhjertet.

Et brag af et filmisk værk. Hermed anbefalet."

Simon Bang/Facebook
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Ny tv-serie skal gøre Grundtvig kendt i verden

Lagt på nettet 1/7 2023 kl. 00:56 #1688165773


TV2 og Nordisk Film er i gang med forberedelserne til en stor tv-satsning om N.F.S. Grundtvig, der skal bringe såvel fortællingen om digterpræstens liv som hans tanker om folkeligt fællesskab ud i verden.

Da Adam Prices tv-serie ”Borgen” nåede til Storbritannien i 2010’erne, skabte den en interesse for ikke alene dansk film og tv, men også for det danske folkestyre og den danske velfærdsstat. Hvis man på den baggrund skulle forestille sig en prequel – en forløber – til ”Borgen”, så kunne det være en stor tv-serie, der fortæller om Nikolai Frederik Severin Grundtvig (1783-1872) og det Danmark, han var med til at forme.

Sådan har nogle af overvejelserne været hos manuskriptforfatteren Maya Ilsøe og producenten Katrine Vogelsang, tidligere fiktionschef hos TV 2 og nu direktør for Nordisk Film Production, forud for den nye, store tv-satsning, som netop Nordisk Film og TV 2 er gået sammen om, og som Ilsøe er den skabende hovedkraft bag. En tv-serie, som skal løbe over to sæsoner og akkurat handle om Grundtvig.

”- Hvis man er optaget af, hvad vi kan i Skandinavien, som andre lande kunne lade sig inspirere af, finder vi Grundtvig i meget af det,” siger Maya Ilsøe, som tilføjer, at hvis serien bliver så god, som hun håber, vil Grundtvig-figuren måske kunne inspirere verden til en form for lederskab, som på én gang er både folkeforførende, samvittighedsfuld og retfærdighedssøgende.

Maya Ilsøe erkender dog samtidig, at Grundtvigs liv er meget vanskeligt at filmatisere, eftersom Grundtvig i udpræget grad ikke var en mand af handling, men af ord, idéer og tanker.

Ifølge Katrine Frøkjær Baunvig, lektor, ph.d. og leder af Center for Grundtvigforskning under Aarhus Universitet, ligger der netop et spændende paradoks i fortællingen om Grundtvig som en mand, der livet igennem brugte store ord om betydningen af samtale, fællesskaber og folkestyre, men samtidig selv gemte sig bag et skrivebord og havde svært ved at tale med og ikke bare til og hen over andre.

”- På den måde er der med over 150 års forskydning en parallel til mennesker i nutiden, der gemmer sig bag deres skærme, med hvad de måtte have af drømme om fællesskab,” siger hun.

Grundtvig-forskeren kan selvsagt ikke forudsige, hvor stor international interesse tv-serien vil få, men hun peger på, at verden allerede er begyndt at få øjnene op for Grundtvig.

”- I en tiltagende mere kompleks og digitaliseret verden er der en stigende interesse for at undersøge, hvad der skaber sammenhængskaft og tillid i et samfund. Her er der mange iagttagere, for eksempel USA’s tidligere præsident Barack Obama og samfundsforskeren Francis Fukuyama, som allerede har peget på Danmark. Grundtvig står frem som det danske samfunds måske væsentligste founding father, og dermed bliver hans liv og budskab også relevant,” siger hun.

Efter planen går optagelserne til den nye tv-serie i gang i 2025. Maya Ilsøe har skrevet manuskript til de første tre af i alt 12 afsnit af serien, som i øjeblikket slet og ret bærer arbejdstitlen ”Grundtvig”.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Berømt men glemt dansk filmstjerne gav navn til amerikansk filmpris

Lagt på nettet 27/3 2023 kl. 00:17 #1679869042



Tryk på billedet for at se video fra i går aftes.

Så du afsnittet af DR-serien "Danskere i verden" søndag aften 26. marts 2023, om Nordamerika, så så du også, hvad en god del af foredragsholderen Hans Wendelboe Bøchers vågne timer fra oktober 2018 og halvandet år frem, er gået med.

Han fik nemlig lov til for DR at grave dybt i danske og udenlandske arkiver efter detaljer i historien om de danske Hollywood-skuespillere Jean Hersholt og Karl Dane.

Hersholt blev siden udskrevet som hovedperson i tv-serien, men Hans Wendelboe Bøchers gravearbejde er blevet til det vildeste foredrag, der havde premiere på Hasseris Bibliotek ved Aalborg onsdag den 12. april.

Foredraget kan bookes her.
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Bodilprisen 2023

Lagt på nettet 26/3 2023 kl. 01:48 #1679791691


Bodil-statuetten, Danske Filmkritikeres pris, blev uddelt lørdag aften.

Selv om dramaet "Resten af livet" løb med hovedprisen som Bedste Danske Film til uddelingen af Bodilprisen 2023, var holdet både bagved og foran kameraet på "Vanskabte land" flest gange på scenen.

Årets Æres-Bodil går til en person, der gennem årene har markeret sig betydningsfuldt.

Den særlige pris gives til skuespilleren, instruktøren og manuskriptforfatteren Erik Clausen.

"- Mange, mange tak," sagde Erik Clausen om den fornemme pris og fortsatte:

"- Tak til alle dem, så har hjulpet mig med at lave mine film. Nu er jeg efterhånden 81,5 år, og jeg regner selvfølgelig med at lave to-tre film næste år," sagde Erik Clausen til store klapsalver fra publikum.

Anders W. Berthelsen var på forhånd udråbt som storfavorit til at vinde prisen som bedste mandlige hovedrolle.

Anders W. Berthelsen fik ikke prisen cfor rollen som Bamse. Men han fik for nogle uger siden en Robertpris for netop den præstation.

Kritikkerne gav Elliott Crosset Hove, prisen for den bedste mandlige hovedrolle, fordi han skabte en original karakter med sin præst, der kommer til Island som en del af den danske kolonisering af øen.

* Bedste Danske Film: "Resten af livet".

* Bedste Kvindelige Hovedrolle: Sofie Gråbøl for "Rose".

* Bedste Mandlige Hovedrolle: Elliott Crosset Hove for "Vanskabte land".

* Bedste Kvindelige Birolle: Lene Maria Christensen for "Rose".

* Bedste Mandlige Birolle: Ingvar Sigurdsson for "Vanskabte land".

* Bedste Dokumentar: "A House Made of Splinters".

* Bedste Amerikanske Film: "C`Mon C`Mon".

* Bedste Ikke-amerikanske Film: "Verdens værste menneske".

* Bedste Fotograf: Maria von Hausswolff for "Vanskabte land".

* Bedste Manuskript: Ali Abbasi og Afshin Kamran Bahrami for "Holy Spider".

* Æres-Bodil: Erik Clausen.

* Sær-Bodil: Sune "Køter" Kølster for "Speak No Evil".

* Henning Bahs Prisen: Jesper Clausen for "Du som er i himlen".

* TV 2 Talentprisen: Christian Bengtson for "Krysantemum".

Kilde: Bodilprisen
 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk

Simon Bang
Kaptajnens Hjerte

Lagt på nettet 20/3 2023 kl. 14:58 #1679320738


Billedkunstneren Simon Bang har brugt 18 år af sit liv på at lave filmen "Kaptajnens Hjerte", som han allerede har fået flere filmpriser for. Senest i marts 2023.

"Kaptajnens Hjerte" er en 1 time og 34 minutter lang dansk dokumentarfilm om Knud, der stikker til søs som 14-årig. Da han 50 år senere går i land, er det med kaptajnskasket og minder fra to verdenskrige i skibskisten.

Han har overlevet ubådsangreb, havarier og den gule feber. Undervejs møder han også kærligheden.

Se den på Copenhagen Docs.

Der er mere andet sted 

Læs Mere

Gå til toppen af Kunstnyt.dk